Løvenes nye konge

Kameruns «utemmelige løver» er klare for sitt tredje VM på rad. Men glem Roger Milla og Frangois Omam Biyik. Patrick Mboma (27) er løvenes nye målkonge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kanskje når Mboma aldri den heltestatusen Roger Milla opplevde i 1990-VM. I en alder av 38 år slo Milla gjennom internasjonalt med fire mål på fem kamper. Det samme året ble Kamerun turneringens kjæledegger da de slo regjerende mestere Argentina, Romania og Colombia på veien til kvartfinalen mot England. Og Milla var selve symbolet på Kameruns inntreden i fotballens fineste selskap.

Men Milla var også med på nedturen i USA fire år seinere, 42 år gammel! Patrick Mboma valgte å stå over landslagsspill. Først høsten 1996 - fem dager før han fylte 26 - bestemte den store, sterke spissen seg for å dra på seg den røde, grønne og gule drakta for første gang.

Spiller i Japan

Halvannet år seinere er han den store helten bak landets fjerde VM-billett.

I de seks kampene de brukte på å kvalifisere seg, sto Patrick Mboma for fem mål. Blant annet to susere fra 30 meters hold i den avgjørende kvalifiseringskampen borte mot Zimbabwe.

Han er kjent for sine gode volleyskudd med begge bein. Med andre ord: Mboma er en spektakulær mann for de store anledninger.

Til daglig spiller han i japanske Gamba Osaka. I 1997 ble han j-ligaens toppscorer med 25 mål på 32 kamper. Og da japanerne arrangerte allstars-kamp etter sesongen, fikk Mboma nest flest stemmer, kun slått av tyske Guido Buchwald.

Løveunger

Patrick Mboma er ikke den eneste som er fersk i landslagssammenheng hos Kamerun. De gamle dovne løvene fra 1994 er erstattet med en gjeng lekne unger. Til å holde styr på dem har Kameruns regjering hentet inn en mann fra gylnere tider.

Franske Claude Le Roy trente laget også i perioden 1985-1988, da de vant sølv i afrikamesterskapet i 1986, og gull i samme turnering i 1988.

Claude Le Roy har seinere trent Senegals landslag, og vært talentspeider i Afrika for AC Milan, før han ble sportsdirektør i Paris SG.

Etter afrikamesterskapet i februar i år, en skuffelse for Kamerun, ble Le Roy hentet inn på ny, bare to måneder før VM-sluttspillet starter.

- Jeg vil jobbe slik jeg alltid har gjort, i tråd med min fotballfilosofi. Jeg liker offensiv, flytende fotball. Og jeg trenger å arbeide med folk som liker den type fotball, sa Le Roy da han ble ansatt tidligere denne måneden.

Le Roy likte dårlig at regjeringen tvang på forgjengeren Jean Manga Onguene som assistent.

- Jeg vil velge selv hvem jeg samarbeider med, sier Le Roy.

Men han kan si hva han vil. I Afrika er fotball politikk, og Kameruns regjering er minimalt opptatt av franskmannens syn på personalpolitikk.

- Mangler samhold

Samarbeidsproblemer på trenernivå kan bli fatale. Interne stridigheter i fotballforbundet er en av de mest brukte forklaringene på VM-floppen i 1994. Da lusket løvene hjem med halen mellom beina, ett poeng og 3-11 i målforskjell etter gruppespillet.

Enda en grunn til bekymring: Løvene selv er heller ikke flinkest til å jage i flokk. De individuelle ferdighetene er ubestridte, men teknikk alene gir ikke suksess.

- Fotball er en lagidrett som krever kollektivt spill og samhold - noe Kamerun mangler, sier sportsanalytikeren Fon Echikiye til nyhetsbyrået Reuter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer