Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lover at bevisene mot Armstrong vil bli lagt fram

- Han gjorde det smarteste han kunne gjøre, sier USADA-sjefen.

FRAM I LYSET: USADA-sjef Travis Tygart sier at bevisene de sitter på i US Postal-etterforskningen kommer til å bli lagt fram når tida er inne. Foto: Peter Dejong / AP Photo / NTB Scanpix
FRAM I LYSET: USADA-sjef Travis Tygart sier at bevisene de sitter på i US Postal-etterforskningen kommer til å bli lagt fram når tida er inne. Foto: Peter Dejong / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lance Armstrong valgte i natt norsk tid å resignere i kampen for å renvaske seg fra dopinganklagene fra det amerikanske antidopingbyrået (USADA), og dermed blir det ingen offentlig høring med vitne- og bevisførsel.

Les hele uttalelsen hans her.

Det betyr imidlertid ikke at bevismaterialet USADA har innhentet i løpet av etterforskningen ikke vil se dagens lys. I et intervju med Velonation sier nemlig USADA-sjef Travis Tygart at det er ingenting i veien for å offentliggjøre hvilket materiale de sitter på, så raskt rettsprosessene mot de øvrige siktede i saken er fullført.

- Ja, så absolutt... når tida er inne. Selvfølgelig er det flere saker som knytter seg til sammensvergelsen. Disse pågår fortsatt, så det vil skje i nær framtid, sier Tygart.

- Så det er ingenting som hindrer USADA i å frigi bevisene?

- Nei, nei, bedyrer han.

- Ikke overraskende Lance Armstrong har kjempet utrettelig mot dopinganklagene i alle år, og truet sine motstandere med søksmål, men nå vil han altså ikke kjempe mer, og får støtte fra sin mangeårige sportsdirektør Johan Bruyneel, som også er en del av sakskomplekset.

- I dag er jeg skuffet på Lance og sykkelsporten sine vegne over at vi ha kommet til et punkt der Lance føler at han har fått nok og ikke lenger er villig til å ta del i USADAs svertekampanje mot ham. Lance har aldri veket unna en fair fight i hele sitt liv, så dagens avgjørelse understreker hvilken urettferdig prosess dette har vært, skriver Bruyneel på sin blogg.

Mange, deriblant sykkelekspert Mads Kaggestad, tror imidlertid det skyldes at Lance ville slippe en enda større nedverdigelse gjennom en høring der ti av hans mest lojale støttespillere vitnet mot ham. Men det er det altså ingen garanti for.

Tygart har inntil nå lagt lokk på etterforskningen av US Postal-laget, men når Armstrong nå har valgt å gi opp, kan han gå mer i detalj. Han er på ingen måte overrasket over at den sjudobbelte Tour de France-vinneren valgte den utveien han gjorde.

- Han kjenner også til alle bevisene, og han kjenner til sannheten, så det smarteste han kunne gjøre for sin egen del var å forsøke å gjemme seg bak grunnløse beskyldninger mot prosessen, sier Tygart.

- Trygg på bevisene Armstrong ga i pressemeldingen klart og tydelig uttrykk for at han ikke anerkjenner USADAs rett til å straffe ham.

- USADA kan ikke kontrollere internasjonal toppidrett og forsøke å frata meg mine sju Tour de France-titler. Jeg vet hvem som vant disse sju Tourene, lagkameratene mine vet hvem som vant disse sju Tourene og alle jeg konkurrerte mot hvem som vant disse sju Tourene. Vi konkurrerte alle mot hverandre. I tre uker på de samme veiene, over de samme fjellene og imot værforholdene og elementene. Det var ingen snarveier, det var ingen spesialbehandling. Den samme løypa, de samme reglene. Den tøffeste konkurransen i verden, hvor den sterkeste vinner til slutt. Ingen kan endre på det, og særlig ikke Travis Tygart, skrev Armstrong.

Tygart er imidlertid trygg på at saken de har bygd opp mot Armstrong ville tålt en eventuell voldgiftsbehandling.

- Absolutt. Vi ville aldri ha reist sak dersom vi ikke var ekstremt trygge på bevisene. Jobben vår er å søke sannhet og rettferdighet, få fram den hele og fulle sannhet og forsikre oss om, etter beste evne, en rettferdig rettergang, sier Tygart, som bekrefter at Armstrong nå kommer til å miste sine titler:

- Ja, i og med at anklagene ikke bestrides, vil det automatisk medføre livstidsutestengelse fra enhver idrett som anerkjenner WADAs regelverk og at samtlige resultaterer, inkludert Tour de France og alle andre seirer siden 1. august 1998 og fram til i dag, strykes, sier USADA-sjefen.

UCI avventer Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) forholder seg foreløpig avventende til Armstrongs reaksjon, men anerkjenner USADAs kompetanse til å fatte en avgjørelse.

- Inntil USADA kommer med sin avgjørelse, har ikke UCI noen flere kommentaterer å gi, heter det i en pressemelding fra forbundet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!