Lover heltene gullønn

Før helga hadde Rune Stordal knapt råd til egen mobil. Nå vil sportssjef Finn Aamodt sikre verdensmesteren minst 500 000 i årslønn.

Thomas Sæbø

I går kveld var det ikke mye futt igjen i de gedigne lårmusklene til verdensmesteren på 1500-meter. Rune Stordal satt aleine i leiligheten i Bygdøy allé og pustet ut sammen med gullmedaljen. 26-åringen fra Fana utenfor Bergen deler hus med lillebror Morten og kompisen Edvin Hegg Bårdsen som begge er skøyteløpere rett under v-cupnivå. Denne uka går de løp i Calgary i Canada. Det ble derfor ikke mange å suge på karamellen med for Rune. Bare kjæresten til Bårdsen var hjemme. Men hun hadde gått og lagt seg. Dagen-derpå-festen ble derfor noe stusslig, men Stordal hadde det definitivt godt med seg sjøl - før også han tok en tidlig kveld.

-  Jeg skal på jobb som selger for et vikarbyrå tirsdag. Skal jobbe i to uker til. Så slutter jeg, sier han til Dagbladet.

Regnet på flyet

Det er like mye av nødvendighet som av sosiale årsaker at Rune Stordal deler leilighet med tre andre.

-  Rune har hatt null. Han har hatt så dårlig råd at han har måttet jobbe ved siden av treninga. Han har ikke engang hatt råd til abonnement til mobilen. Har bare hatt kontantkort, sier Skøyteforbundets sportssjef Finn Aamodt.

-  Det stemmer det, sier Stordal.

Dette skal Aamodt nå gjøre noe med.

 GULLIMPORTØRER:  Even Wetten (t.v.) og Rune Stordal fikk alle medaljene greit igjennom tollen da de ankom Gardermoen i går kveld. Foto: Scanpix
GULLIMPORTØRER: Even Wetten (t.v.) og Rune Stordal fikk alle medaljene greit igjennom tollen da de ankom Gardermoen i går kveld. Foto: Scanpix Vis mer

-  Jeg satt og regnet på flyet hjem i dag. Jeg har satt meg som mål at hver av løperne som er blant de ti beste i v-cupen i løpet av kort tid skal tjene minst 500 000 kroner i året. De som presterer best, tjener naturlig nok mest, sier Aamodt.

Øystein Grødum og de ferske verdensmesterne Stordal og Even Wetten er nå dessuten kvalifisert for Olympiatoppens A-stipend på 100 000 kroner.

-  Det skal mye til for at de ikke får det. Det vil være dumt å saksbehandle dette i avisa. Men det er store sjanser for at de får det, for å si det slik, sier toppidrettssjef Jarle Aambø til Dagbladet.

I tillegg får Wetten og Stordal 120 000 kroner hver i VM-bonus.

Slipper mellomledd

Sportssjefen smir selvfølgelig når skøytejernet er på det varmeste. Han går nå inn i rollen som en slags personlig manager for flere av landslagsløperne. Han har ifølge seg sjøl gjort avtale om å ta seg av personlige sponsoravtaler for Rune Stordal, Even Wetten, Petter Andersen, Lasse Sætre og Håvard Bøkko.

-  Da får de reint mel for pengene, istedenfor å måtte gi 25 prosent til en manager, sier Aamodt.

Eskil Ervik har i alle år ordnet seg sponsorer sjøl. Øystein Grødum tegnet i januar manageravtale med Thomas Remmem som til daglig jobber som salgssjef i Dagens Næringsliv og for øvrig er svoger til Petter Andersen.

-  Det er helt OK, sier Aamodt som allerede har mange av sponsoravtalene i baklomma.

-  Vi leker ikke butikk her, sier han.

Skøytepresident Terje Andersen bekrefter overfor Dagbladet at Aamodts nye arbeidsoppgaver er klarert med styret.

-  Vi vil ikke ha nederlandske tilstander her i Norge. Der har det vært veldig mye bråk med profflag og interessekonflikter rundt sponsoravtalene, sier han.

Even Wetten er også glad for Aamodts pågangsmot for å sikre de nye skøyteheltene et trygt økonomisk fundament.

Til Nederland

-  Jeg har selv bedt ham om å gjøre dette. Til nå har jeg ordnet avtaler sjøl, og både Eskil og Øystein klarer seg på egen hånd også. Vi får se hvordan det blir, sier Wetten som i dag drar til Nederland for å delta i skøytegallaen i Heerenveen.

-  Det er moro å være der. Dessuten er det pengepremier, sier Wetten som synes at 500 000 kroner ikke er mer enn det bør være for en skøyteløper på toppnivå.

-  Det bør være grunnlønna før bonuser om man presterer, sier han.

Det har Wetten muligens rett i. Sportssjefen hans ser slik på det:

-  Sjøl tjener jeg 450 000 kroner i året. Peter Mueller tjener 1 575 000 kroner om alle bonuser går inn.

Det gjør de nok i år.

I GODSTOLEN: Etter all viraken de siste dagene var det godt for Rune Stordal å komme hjem til kollektivet i Bygdøy allé i Oslo. Her ventet godstolen og den bærbare PC-en.