Lover opptur i EM-kvalifiseringen

SAS-HOTELLET (Dagbladet): Eirik Bakke (23) mener dagens landslag har større potensial enn laget som spilte under Drillo. - Neste høst snur vi trenden i EM-kvalifiseringen, sier Bakke til Dagbladet.

Leeds-spilleren er spådd en sentral rolle i framtidas norske landslag. Nå ber han om tid til å vokse inn i rollen som ledertype på den norske midtbanen.

- Fire poeng etter sju kamper i VM-kvalifiseringen er svakt, men jeg er sikker på at vi snur trenden. Under Drillo vant vi kamper, men vi spilte ikke den beste fotballen. Nå prøver vi ut nye ting og har tatt et steg framover, sier Bakke.

Han mener manglende rutine er den kanskje viktigste årsaken til de svake resultatene.

- Vi trenger tid for å bygge opp nye ledertyper på landslaget, sier Bakke.

- Rekdal var unik

Han får støtte av Vidar Riseth (29), som savner ledertyper som Kjetil Rekdal og Erik Mykland.

- Kjetil var unik. Han var innpiskeren da det butta imot og hadde også evnen til å score de avgjørende målene. Myggen gikk også foran som et godt eksempel, sier Riseth.

Han tror imidlertid landslaget på sikt kan utvikle liknende ledertyper.

- Vi kan ikke forvente at unge spillere som Trond Andersen og Eirik Bakke allerede skal kunne gjøre det Rekdal og Myggen gjorde for Norge. De mangler rutinen, sier Riseth.

Vil kopiere Sverige

Han sammenlikner Norges situasjon med den Sverige var i etter VM-bronsen i 1994. Laget måtte gjennom et generasjonsskifte, og kvalifiserte seg verken til EM i 1996 eller VM i 1998.

- Før VM i 98 fortalte Henrik Larsson meg at de hadde et dårlig landslag, men at de til neste VM ville være skikkelig gode. Når vi ser hvor bra Sverige er nå, ser vi at han hadde rett, sier Riseth.

Han håper Norge vil få samme positive utvikling.

- Per dags dato er vi ikke gode nok, men jeg er overbevist om at vi kommer tilbake allerede i EM-kvalifiseringen, sier Vidar Riseth.

  • Mot Hviterussland hadde Norge et snitt på 19,7 landskamper per spiller. Uten rutinerte Henning Berg (81 kamper) og Øyvind Leonhardsen (72) er snittet nede i bare 13 landskamper per spiller.