GALSKAP: «March Madness», sluttspillet i collegebasketball i USA, er blant landets mest populære idrettsbegivenheter. Her er det Dwayne Evans (t.v.) fra Saint Louis Billikens som stopper Montrezl Harrell fra Louisville Cardinals. Foto: Kevin C. Cox/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
GALSKAP: «March Madness», sluttspillet i collegebasketball i USA, er blant landets mest populære idrettsbegivenheter. Her er det Dwayne Evans (t.v.) fra Saint Louis Billikens som stopper Montrezl Harrell fra Louisville Cardinals. Foto: Kevin C. Cox/Getty Images/AFP/NTB ScanpixVis mer

Lovet bort seks milliarder til den som tippet basketturnering korrekt

Før første runde var ferdig hadde alle røket ut.

(Dagbladet): Du har kanskje ikke merket så mye til det her på berget, men nå for tida foregår én av årets sportsbegivenheter i USA. Sluttspillet i collegebasketball, ofte kalt «March Madness», gjør at millioner av amerikanere benker seg foran TV-skjermene når landets beste skolelag skal kåret.

Blant dem som fikk oppleve litt av galskapen, er norske Karamo Jawara (22), som spiller for North Carolina Central University.

- Det er helt vilt. Vi ble hentet med privatfly og fløyet til Texas og kjørt med politieskorte til hotellet. Kampen vil nok bli sett av noen millioner på TV, sa han til TV 2 tidligere i uka.

Som seg hør og bør er det mange som tror de veit nøyaktig hvordan dette sluttspillet kommer til å gå fra start til slutt, fra 68 deltakende lag til den ene vinneren første helga i april.

Derfor er det svært populært å levere såkalte «brackets», hvor deltakerne enkelt og greit setter opp sluttspillet slik de ser for seg at kampene skal gå. USAs største sportskanal, ESPN, mottok i år over elleve millioner av disse kupongene.

Da bør det vel være noen som klarer å treffe med spådommen sin, tenker du kanskje?

RIK: Warren Buffet. Foto: AP Photo/Paul White/NTB Scanpix
RIK: Warren Buffet. Foto: AP Photo/Paul White/NTB Scanpix Vis mer

Den gang ei.

Pengepremier For da den tolvterangerte skolen Stephen F. Austin slo femterangerte VCU etter ekstraomganger fredag kveld, var det ingen - ingen - som hadde muligheten til å få alle kampene riktig på sin kupong. Tre stykker hadde tippet riktig utfall i de 27 kampene før, men ingen av dem hadde Stephen F. Austin på sin kupong.

- Hva kan jeg si? Dette er et mirakel, sa lagets trener Brad Underwood etter kampen.

Mirakler kan kanskje tipperne i USA også trenge.

For heller ikke nettsidene til Quicken Loans, hvor milliardæren Warren Buffet hadde lovet bort en milliard dollar (drøyt seks milliarder kroner) til den som klarte å sette opp en «perfect bracket», har noen levende kuponger igjen.

Men det er kanskje ikke så rart, når man ser på matematikken bak det hele.

Neste år På ESPN har det aldri skjedd at noen har klart samtlige kamper. Sannsyligheten for at noe sånt skal skje er ifølge Slate.com én til en trillion. Har du noenlunde peiling på basketball, øker sjansene til én til 128 milliarder.

Det betyr at om du fyller ut 90 milliarder kuponger, har du en 50/50-mulighet til å vinne.

- Jeg vil ikke si at det er umulig. Men det er praktisk talt umulig, sa sportssjef i ESPN, John Diver, til CNN i januar.

Hos ESPN har det bare skjedd én gang de siste sju årene at noen har klart de første 32 kampene uten feil. Men som de skriver:

- Du får en ny sjanse neste år.

• Har du lyst til å tippe i dag, og med litt bedre vinnermuligheter enn «March Madness»? Sjekk ut Dagbladet oddstips, levert av Lars Dybwad.