KAN FÅ BOKSE I NORGE: Regjeringen foreslår nå å fjerne proffbokseloven, og endre knockoutforskriften. Hvis det blir gjort, vil Cecilia Brækhus i framtiden kunne få muligheten til å bokse i Norge. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
KAN FÅ BOKSE I NORGE: Regjeringen foreslår nå å fjerne proffbokseloven, og endre knockoutforskriften. Hvis det blir gjort, vil Cecilia Brækhus i framtiden kunne få muligheten til å bokse i Norge. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

Lovforslaget som kan føre til at Brækhus kan bokse på hjemmebane

Regjeringen foreslår å endre knockoutforskriften.

(Dagbladet): Da den nye regjeringen ble klar i høst, sa de at det skulle jobbes for å få endret lovene - slik at Cecilia Brækhus kan få bokse på hjemmebane.

Kulturdepartementet foreslår nå å fjerne proffbokseloven og endre knockoutforskriften.

- Å få utøve idretten sin på hjemmebane er noe enhver utøver setter høyt, og for meg ville det å forsvare titlene mine på norsk jord foran et norsk publikum være et av de desiderte høydepunktene i min karriere, samtidig som det også ville vært en fantastisk anledning til å gi noe tilbake til alle de tusener av nordmenn som har støttet meg de siste årene, sa Brækhus til Dagbladet i fjor, da  Høyre og Fremskrittspartiet fastslo at de vil oppheve forbudet mot proffboksing i Norge.

Vil ha bort hjelmen Nå ser det ut til at regjeringen holder ord. Nå er høringsforslaget sendt ut, med frist 28. mai.

Dersom forslaget får gjennomslag vil norske amatørboksere kunne bokse uten hjelm og proffboksing vil bli tillatt i Norge.

- Arbeidet med å fjerne forbudet mot proffboksing har hatt høy prioritet i departementet. Forslagene som nå sendes på høring vil oppfylle løftet i regjeringsplattformen, sier kulturminister Thorhild Widvey i en pressemelding fra Kulturdepartementet.

Bokseforbundet suspendert Hovedgrunnen til at lovforslaget kommer nå, er at Norges Bokseforbund er suspendert av Det internasjonale bokseforbundet (AIBA).

Grunnen er at de ikke har fulgt regelverket til AIBA. I det internasjonale regelverket heter det at det skal bokses uten hjelm, men i henhold til det norske regelverket må bokserne bruke hjelm og det ble også gjort under senior-NM i Tønsberg i slutten av mars.

- Proffboksing blir ikke tillatt bare ved at Stortinget opphever proffbokseloven. Derfor har vi gjort en grundig vurdering av knockoutloven og knockoutforskriften. Endringene som nå foreslås, har også vært nødvendige fordi regelendringene til Det internasjonale bokseforbundet (AIBA) har gitt Norges Bokseforbund store utfordringer, for eksempel rundt bruk av hjelm, sier Widvey.

- En fantastisk lettelse. Etter en lang periode med hardt arbeid ser vi ut til å få en løsning. En langvarig tittelkamp nærmer seg slutten. For norsk boksing vil 9. april stå igjen som en historisk merkedag, sier Erik Nilsen, generalsekretær i Norges Bokseforbund til NTB.

Slik ser lovforslaget ut:

1) Proffbokseloven oppheves.
2) Følgende tre sikkerhetsbestemmelser i knockoutforskriften endres:

§ 8 Kamplengde: godkjenningsnemnda kan gi samtykke til unntak fra bestemmelsen i nærmere bestemte tilfeller.
§ 10 Aldersgrense: aldersgrensen heves til 40 år.
§ 11 Beskyttelsesutstyr: krav om at utøverne skal benytte individuelt tilpasset hjelm fjernes