Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Johannes Dürr utestengt på livstid for ny bloddoping

Løy om svenskene

Johannes Dürr var aldri til å tro verken i eller utenfor løypa. Det er derfor vi ikke trenger å være mistenksomme på svenske langrennsløpere.

SJOKKLØPET: Johannes Dürr gikk fra all opp monsterbakken i Tour de Ski i 2014. Rett etterpå ble han tatt for bloddoping. Nå er han avslørt på nytt og utestengt på livstid, men først lurte han tyske ARD til å lage en dels forvirrende dokumentar om dopingproblemet i langrenn og løy om de svenske løperne i et videointervju med Expressen. Dopsvindlerne vil at vi skal mistro alle. FOTO: AFP/Giuseppe Cacace.
SJOKKLØPET: Johannes Dürr gikk fra all opp monsterbakken i Tour de Ski i 2014. Rett etterpå ble han tatt for bloddoping. Nå er han avslørt på nytt og utestengt på livstid, men først lurte han tyske ARD til å lage en dels forvirrende dokumentar om dopingproblemet i langrenn og løy om de svenske løperne i et videointervju med Expressen. Dopsvindlerne vil at vi skal mistro alle. FOTO: AFP/Giuseppe Cacace. Vis mer

SIST vinter sa Johannes Dürr i et TV-intervju med Expressen at vi skulle være mistenksomme på svenske langrennsløpere, men jeg håper du husker ham best som skiløperen som var lovet juling av Petter Northug:

- Får jeg se ham i langrennsløypa igjen, kommer jeg til å slå ham knockout, sa Northug på en pressekonferanse under Tour de Ski for noen år siden.

Da var Petter fortsatt forbannet over hvor lekende lett denne østerrikeren ved hjelp av en kraftig dose bloddoping hadde klatret forbi ham opp slalåmbakken på sisteetappen i Touren vinteren 2014, bare for å bli tatt for svindel noen uker seinere midt under vinter-OL i Sotsji mens han var en snartur hjemom Østerrike for å fylle opp med mer ulovlig blod:

- Jeg tror neppe han stiller til start noe sted så lenge jeg er på startstreken. Det bør han ikke, advarte Petter.

SPRER MISTRO: Svindlerne vil at vi skal tvile på alle. For doperen Johannes Dürr var det viktig å snakke ned stjerner fra etablerte langrennsnasjoner som Frida Karlsson og Therese Johaug her jublende etter en flott VM-duell i Seefeld. . FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet
SPRER MISTRO: Svindlerne vil at vi skal tvile på alle. For doperen Johannes Dürr var det viktig å snakke ned stjerner fra etablerte langrennsnasjoner som Frida Karlsson og Therese Johaug her jublende etter en flott VM-duell i Seefeld. . FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Det kom aldri noe slag. Heller ikke noen nye avsløringer av svenske skiløper som jukser, for det gjør de jo i praksis aldri.

I stedet var det totalt upålitelige Johannes Dürr som rakk å prøve en knockout på norsk langrenn før han igjen ble tatt for ny svindel rett etter ski-VM sist vinter.

KNOCK OUT-forsøket hans ble sendt på tysk TV via statskanalen ARD noen uker før den avsløringen. ARD har de siste åra vært sentral i mange av de store internasjonale dopingavsløringene, etter at TV-kanalen satt sammen en egen redaksjon for å jobbe med denne problematikken ledet av den berømte journalisten Hajo Seppelt.

Opprinnelig var det ikke Seppelts idé å hente Johannes Dürr tilbake i rampelyset. Det var Dürr selv som kom til ARD i fjor sommer med spørsmål om ikke dopingredaksjonen i anledning det kommende verdensmesterskapet i Seefeld kunne ha lyst til å følge hans vei tilbake til langrennssporet.

Det PR-stuntet ville ikke ARD gi denne eks-doperen, men de ville bruke ham likevel. For kunne ikke Johannes Dürr i stedet fortelle seerne alt om hva som fikk en idrettshelt til å svindle de som trodde på ham?

DET kunne Johannes. Og mer til. For det viste seg at det etter hvert ble Johannes Dürr som overtok regien fra ARD:

  • Han lurte dem trill rundt på nytt.

Da dokumentaren «Confession. Inside the mind of a doper» ble sendt sist vinter, kom den med en heftige avsløring om en da ikke navngitt tysk lege som var dopkontakt for mange utenlandske utøvere.

Den avsløringen var nesten helt sann. Det var derimot ikke det innslaget som denne ARD-dokumentaren hadde klippet fra NRKs misvisende nyhetssak om norsk astmamedisinering under vinter-OL i Pyeongchang.

Problemet var at ARDs vanligvis flinke stab for anledningen misset på hovedvitnet. Johannes Dürr svindlet også dem, og i hans vridde virkelighetsforståelse tilhørte norsk langrenn skurkene.

DEN anti-norske vinklingen i denne ARD-dokumentaren var helt sentral i Johannes Dürr sin framstilling av doputfordringen for internasjonal langrenn. For eks-doperen var det avgjørende på nytt å få fortelle løgnen om at alle andre også var dopet, og journalistene hjalp villig til:

- Er det umulig å vinne OL uten dop, spurte ARDs intervjuer.

- Jeg tror det, svarte Johannes.

Og hva trodde millioner av tyske TV-seerne om langrennsnasjonen Norge som hadde vunnet nesten alt i sist OL i Pyeongchang? At alle våre vinnere der også var dopet?

MEDSKYLDIG: Dürr er også funnet skyldig i å hjelpe andre med å dope seg, ved å ha en rolle i dopingnettverket som ble avslørt under VM i Seefeld i vinter. . Video: Emilie Rydning og Fredrik Filtvedt / Dagbladet Vis mer

DET rakk vi ikke å få vite før de norske langrennsløperne hadde vunnet enda mer i det påfølgende verdensmesterskapet i Seefeld, og ARDs ikke direkte troverdige sannhetsvitne Johannes Dürr var blitt arrestert på nytt.

For i Seefeld fortsatte jo svindelen. Ikke av norske løpere, men av Dürrs gamle kompiser; de som han selv hadde hjulpet med å ta kontakt med den dopinglegen i Tyskland som Dürr hadde fortalt om i ARD-dokumentaren:

  • Han hadde bare ikke fortalt at dette egentlig var hans egen dopinglege.

Slik ble ARD-dokumentaren bygget på en løgn. Det gjaldt ikke bare den snuskete framstillingen av norsk astmamedisinering der verken NRK eller den tyske TV-kanalen informerte om hvordan dette medisinske opplegget for lengst var blitt gjennomgått og klarert av en uavhengig internasjonal ekspertkommisjon. Det var selve fortellergrepet som sviktet. Johannes Dürr var et falsk kronvitne for den påståtte «sannheten» om doping i langrennssporten.

Han var jo ingen eks-doper. Derimot en langrennsløper som fortsatt brukte bloddoping for å få fart på karrieren etter den første to år lange utestengelsen.

er Johannes Dürr utestengt på livstid fra idretten. Denne triste saken burde ha sluttet der, men så enkelt er det ikke. For beskyldningene mot de ærlige konkurrentene henger igjen til bruk for dem som ikke skjønner den store sammenhengen:

  • Det at svindlerne alltid er tjent med å gjøre svindelen større i et forsøk på å rettferdiggjøre sitt eget fall.

Det var derfor Dürr rett før han ble tatt på nytt, såkalt «snakket ut» i et TV-intervju med svenske Expressen:

- Det er veldig lett å dope seg, sa Dürr til de svenske reporterne før han kom til den egentlige saken:

- Dere bør være mistenksomme mot de svenske langrennsløperne.

Det er slett ikke sant. Det både svenskene og vi derimot skal være skeptiske til, er dopernes egne fortellinger. For ingen tjener mer på å spre mistro enn de som allerede har svindlet oss.

Derfor fortsatte Johannes Dürr skittsnakket på TV med å fortelle at han og Therese Johaug var to dopingdømte av samme slag. Forskjellen var bare at han ikke hadde funnet på noen forklaring den gang under Sotsji-OL, mens Therese hadde hatt klar sin historie om leppesalven.......

ENDA en løgn om Johaug altså, og for mange blir den ikke avslørt med mindre du spiller av dette intervjuet på nytt og hører Johannes Dürr; selve kronvitnet på falskhet, smilende forsikre TV-seerne:

- Min sjel er ren. Nå kan jeg endelig nyte sporten.

Sånn ble det heldigvis ikke, men i dag kan i hvert fall vi andre nyte at han er ute av den.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling