- Løyet oss rett i trynet

En fersk rapport viser at Hans Niemann kan ha jukset i over 100 nettpartier. Likevel klarer ikke analysen å avdekke om amerikaneren jukset i seieren mot Magnus Carlsen.

I SØKELYSET: Sjakkspiller Hans Niemann. Foto: Fide
I SØKELYSET: Sjakkspiller Hans Niemann. Foto: Fide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

seg- Til tross for de offentlige spekulasjonene, er det etter vårt syn ingen direkte bevis for at Hans Niemann jukset mot Magnus Carlsen, eller i andre fysiske partier i fortida, skriver Chess.com i Niemann-rapporten.

Partiet som nevnes startet hele striden mellom Hans Niemann og Magnus Carlsen forrige måned.

For dagen etter nederlaget trakk Carlsen seg fra Sinquefield Cup og antydet gjennom en kryptisk melding i sosiale medier at årsaken var juks. Seinere har han utdypet dette og gjort det klart at han ikke vil spille mot Niemann, fordi han mistenker amerikaneren for å jukse.

Sjakkekspert Torstein Bae forteller til Dagbladet at man ikke vet hvordan Niemann eventuelt har jukset, og hvem som er eventuell medhjelper.

- Magnus antyder at det er Maxim Dlugy som er hjelperen, men det er ikke dokumentert på noen måte at han har en slik rolle. Men han er tatt i juksingen han også, så det er ikke rart at det kommer spekulasjoner rundt Niemann. Det ville vært omfattende juksing ansikt til ansikt. Det kan være hele denne reisen er basert på ren juks, og det er noe folk vil grave i.

SJOKK: Hans Niemann deltok på nattens åpningsseremoni av US Championship, til tross for rapporten fra chess.com om juks. Vis mer

Bae legger til at de nye funnene på nett gjør at flere tror at Niemann også har jukset i spill ansikt til ansikt.

- Hvis han blir tatt for fysisk juks også, så er det «game over». Dersom det kommer frem at han har jukset fysisk også, så beviser det at han ikke har evne til å ligge der han gjør (på ratingen, journ.anm.). Da vil ingen spille mot ham, eller invitere ham heller. Sjakkens verden er basert på invitasjoner, altså at man inviteres til arrangement. Det er klart at situasjonen skriker etter et svar fra Niemann, når det kommer frem at det er mer juks enn det han sa og snakket om i St. Louis.

Undersøkte Niemanns forklaringer

I rapporten vier Chess.com en hel side til analyse rundt det nevnte partiet i september, der det stilles spørsmål rundt «resultatet, omstendighetene og forklaringene».

I forklaringen av partiet, der Niemann slo Carlsen med svarte brikker, forteller Chess.com at Niemann skal ha kritisert Carlsens spill. Videre skal han ha omtalt sin egen prestasjon som «ingenting spesielt» og at «Magnus spilte ganske dårlig». I tillegg skal Niemann, tilfeldigvis, ha studert Carlsens åpning samme dag som partiet.

Videre kommer det fram i rapporten at den åpningen Carlsen spilte, kun har blitt sett ved to tidligere anledninger. Oppfølgingen på partiet skal ha vært av det uvanlige slaget, sammenliknet med hvordan Carlsen tidligere har spilt.

Det som også skal ha vekket stor oppsikt, er at i analysen i etterkant skal Niemann ha foreslått et trekk som på ingen måte samsvarer med nivået han hadde spilt i kampen mot Carlsen tidligere. Ifølge rapporten skal Niemann ha spurt ved flere anledninger om hvordan datamaskinen evaluerte det omtalte trekket, «for å bekrefte at trekket manglet mening».

Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) har i disse dager en egen etterforskning rundt Hans Niemann.

SJAKKDRAMA: Sjakkspiller Hans Niemann er i hardt vær etter å ha blitt anklaget for juks. Magnus Carlsen valgte å trekke seg fra turnering hvor Niemann var motstander. Vis mer

- Oppsiktsvekkende

Bae forteller videre at rapporten konkluderer med at Niemann har jukset mer enn de fleste har trodd. Han trekker også fram at amerikaneren selv har innrømmet at han har jukset ved to anledninger på nett, da han var 12 og 16 år

- Det er oppsiktvekkende at han har juksa mer enn han har sagt tidligere. Han har stått fram som en angrende synder, og han lovet å ikke ha juksa noe mer ... men ifølge det Chess.com sier nå, så han han løyet oss rett opp i trynet.

- Det er klart at dette er utrolig skadelig for Niemanns troverdighet, og det er vanskelig å tro at ikke Niemann har jukset seg opp ratingen i fysisk spill også. Vi vet ikke hvordan han skal ha fått til dette mot Carlsen og veldig mange andre han har spilt mot.

- Spilte på lag med Niemann

REKRUTTERTE NIEMANN: Jon Ludvig Hammer. Foto: Carina Johansen / NTB
REKRUTTERTE NIEMANN: Jon Ludvig Hammer. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer

I rapporten kom det også fram at Niemann skal ha jukset under Pro Chess League i 2020, for et norsk lag.

- Jeg må innrømme at jeg mistenkte ingenting. Det skyldes delvis at jeg var opptatt med å spille egne partier. Resultatet hans var ikke sensasjonelt på noen måter og jeg tolket det slik som at han hadde jukset i tolv av 28 partier, forteller lagleder Jon Ludvig Hammer til Dagbladet.

Johan Salomon var lagkamerat med Niemann under turneringen og kommer med følgende kommentar til Dagbladet:

- Juksingen til Niemann var ikke noe jeg visste om eller mistenkte på det tidspunktet.

Hammer forklarte også hvordan Niemann hadde blitt en del av laget, Norway Gnomes.

- Vi opererte ikke med noe budsjett og kjøpte ikke inn spillere, som gjorde at vi ikke kunne hente spillere fra øverste hylle. Vi forsøkte derfor å finne noen outsidere som kunne prestere godt og kanskje bedre enn det rankingen deres skulle tilsi. Jeg visste ikke så mye om Niemann på den tida, men han spilte nettsjakk på et høyere nivå enn rankingen skulle tilsi. Det var gunstig med tanke på hvordan ligaen var satt opp, svarer Hammer.

Kristian Stuvik Holm spilte også turneringen for Norway Gnomes. Dagbladet har kontaktet sjakkspilleren, som ikke ønsker å kommentere saken.

USPORTSLIG: Sjakkdommer Kristoffer Gressli viser hvordan mange bruker mobilen til å jukse. Vis mer

Ny turnering

Niemann har foreløpig ikke svart på de nye anklagene mot seg, men står oppført som spiller under US Championship, som starter onsdag kveld. På åpningsseremonien som startet cirka klokka 01.30 natt til onsdag, kunne man se Niemann i publikum.

Rapporten har ført til at mange stiller spørsmålet om Niemann spiller til start. Bae tror Niemann stiller og understreker at han fortsatt bedyrer sin uskyld.

- Dersom han ikke stiller, så er det en erkjennelse av noe. Så tror vi vel at arrangøren har effektive sikkerhetstiltak som klarer å stoppe ham fra ytterligere juksing. Dette handler ikke bare om ens egen prestasjon, men om motstandere synes det er ubehagelig å spille mot ham, slik det var med Carlsen, så kan Niemann fortsette å få gode resultater.

Hans Niemann har ikke svart på Dagbladets gjentatte henvendelser siden sjakkstriden startet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer