Løypene er forgiftet

Dagbladet avslører i dag at jord og meitemark i våre mest populære skiområder har rekordhøye verdier av skadelige miljøgifter. Årsaken antas av Norges fremste fagmiljø å være bruk av fluorholdig skismøring.

Løypene er forgiftet

I 30 år har norske ski blitt smurt med fluor.

Det har satt sine spor.

OL-arenaen i Lillehammer, og nasjonalanlegget i Holmenkollen, er forgiftet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HOLMENKOLLEN / LILLEHAMMER / RENA (Dagbladet): Det viser en omfattende prøverunde forskere fra Veterinærhøgskolen, underlagt Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, har utført på oppdrag fra Dagbladet.

Forskerne har målt innholdet av ulike fluorkarboner, såkalte PFAS, i jord og vann på arenaer og løyper mye brukt av eliteløpere og turrennere. Og ved Swix-fabrikken på Lillehammer.

Prøvene avslører:

  • At meitemark og jord fra Holmenkollen, Rena og Lillehammer har oppsiktsvekkende høye nivåer av en rekke fluorkjemikalier.
  • At disse giftnivåene er skyhøyt over det som ble målt i meitemark og jord fra skianlegget i Granåsen tidligere i år - funn som vekket uro i seg selv.
  • Nivåene er også flere ganger høyere enn det forskere fra Norsk institutt for luftforskning (NILU) fant i Holmenkollen i 2015 og 2017 og over 30 ganger høyere enn meitemark fra urbane områder som Slottsparken og Grorud.
  • I meitemark og jord ble de høyeste nivåene av PFAS målt i prøver fra skistadionene på Lillehammer, Holmenkollen og Rena.
  • Det ble også funnet relativt høye nivåer i prøver fra en grøft i nærheten av Swix sin gamle fabrikk på Lillehammer.

Vi spoler tilbake til en solfylt formiddag i juli.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.