Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

NM-finale, kvinner

LSK avgjorde dramatisk cupfinale og skrev norsk fotballhistorie

Vant mot Røa.

MÅLSCORERE: Sherida Spitse og Isabell Herlovsen avgjorde cupfinalen mellom Lillestrøm og Røa. Foto: Digitalsport
MÅLSCORERE: Sherida Spitse og Isabell Herlovsen avgjorde cupfinalen mellom Lillestrøm og Røa. Foto: Digitalsport Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • LSK Kvinner - Røa 2-0 (0-0 etter ordinær tid)

TELENOR ARENA (Dagbladet): Lillestrøm har skrevet norsk fotballhistorie. Foran øynene på over 5000 tilskuere i Telenor Arena, avgjorde Sherida Spitse og Isabell Herlovsen cupfinalen mot Røa med hver sin nydelige scoring i første ekstra omgang.

Seieren betyr at laget har vunnet både serie- og NM-gull tre år på rad, noe ingen andre har gjort før dem. Etter å ha løftet kongepokalen, feiret jublende LSK-jenter med å synge: «Tre på rad! Vi har vunnet tre på rad».

- Jeg tror vi hadde 14 sjanser mot Røas to. Jeg har sikkert seks-sju, bare jeg. Da var det greit å score. Jeg følte at vi styrte kampen og hadde kontroll, men de kom på noen besøk innimellom. Det var en sliteseier, men det er bare ekstra digg å vinne slike kamper, sier matchvinner Herlovsen.

Dommertabbe

Det gikk imidlertid 90 målløse minutter av årets cupfinale før det oppsto skikkelig dramatikk i Telenor Arena. Da dro LSK-spiss Herlovsen seg gjennom rødtrøyenes forsvar, rundet keeper Silje Vesterbekkmo og satte inn det hun trodde var seiersmålet.

Kontroversene begynte da dommer Marte Sørø like etter annullerte scoringen for det hun mente var en offside på Marte Berget, noe som fikk LSK-spillerne til å fortvile.

- Jeg hørte dommeren hadde sagt at hun var glad for at den ikke ble avgjørende, forteller Herlovsen.

- Det er ikke offside. Linjedommer holder flagget nede. Jeg mener det er feil av dommer. Berget er ikke nær ballen. Hun forstyrrer ikke keeper. Det er en feil avgjørelse. Det skulle vært mål, sier NRK-ekspert Tom Nordlie.

LSK-dominans

Det skjedde etter en kamp hvor Lillestrøm tok initiativet umiddelbart. Anført av ballfordelerne Spitse og Ingrid Marie Spord, ble Røa spilt alarmerende lave. Frem til det gjensto ti minutter av 1. omgang, lå det rødkledde mannskapet til trener Geir Nordby i store perioder med forsvarsslinja på 16-meterstreken.

Det gjorde til gjengjeld rommene både få og små for LSKs angrepsfirerer, bestående av ballvirtuosen Lene Mykjåland, målfarlige Emilie Haavi og bevegelige Anja Sønstevold - bak toppscorer Herlovsen på topp.

Etter 12 minutter kom sistnevnte til avslutning etter et glitrende forarbeid av Mykjåland, men Røa-keeper Silje Vesterbekkmo reagerte med den første av flere praktredninger i løpet av kampen.

Røa nær sjokkledelse

Sju minutter før pause måtte Vesterbekkmo i aksjon igjen, etter et frekt lobbforsøk fra Spitse. LSKs nederlandske midtbanespiller så at det var rom bak Røas sisteskanse og løftet ballen mot det lengste hjørnet, men Vesterbekkmo fikk rygget raskt nok til å avverge med en fingertupp-redning.

Det var på et tidspunkt hvor Røa hadde gått fra å være totalt utspilt til å få lengre sekvenser med ballen i laget. Plutselig oppsto det også en gunstig overgangsmulighet som endte med en god avslutning fra Synne Skinnes Hansen. Røas spydspiss dro med seg ballen inn i 16-meteren og skjøt hardt mot det lengste hjørnet, men ble stoppet av en sterk beinparade fra LSKs burvokter, Lill Yvonne Sten Karlsrud.

Mykjåland-suser

Til tross for tre store sjanser og et massivt LSK-overtak, fikk ikke publikum se noen mål før hvilen. Lillestrøm-spillerne visste på sin side at de var nødt til å kombinere et høyere balltempo med flere offensive bevegelser hvis de skulle klare å bryte ned det som raskt utviklet seg til en mur av Røa-jenter i 2. omgang.

Etter sidebytte fortsatte også Mykjåland å skape sjanser for lagvenninnene sine, men Vesterbekkmo sto fram som en av cupfinalens største profiler med flere imponerende involveringer.

Keeperen kunne imidlertid ikke gjøre noe som helst da Mykjåland banket til fra om lag 20 meter etter en times spill i Telenor Arena. For da ballen forlot sørlendingens fot, stoppet den ikke før det smalt i tverrliggeren.

Mykjåland i tårer

Bedre ble det ikke for Mykjåland da hun ble liggende på kunstgresset etter en duell inne på Røas banehalvdel midtveis i omgangen. Med tårer i øynene, skar hun grimaser, mens hun holdt seg til kneet. Ambulansepersonell kom raskt på banen og LSK-benken konstaterte like etterpå at midtbanestjerna måtte ut.

HADDE STORE SMERTER: LSKs Lene Mykjåland måtte ut med kneskade. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
HADDE STORE SMERTER: LSKs Lene Mykjåland måtte ut med kneskade. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

- Korsbåndet kan ha røket. Jeg har fått beskjed om at det har vært en vridning i kneet. Da kan det ofte være et leddbånd eller et korsbånd. Vi får håpe det ikke er det, kommenterte Nordlie på direkten.

Mykjåland har varslet at hun i utgangspunktet legger opp etter denne sesongen, men har den siste tiden vært i forhandlinger med franske Paris Saint-Germain om en fremtidig avtale. Hvis skaden viser seg å være alvorlig, kan karrieren likevel være over.

- Det går sånn passe. Jeg har fått litt smertestillende. Det var en vridning. Jeg husker ikke helt hva som skjedde. Det var veldig vondt de to-tre første minuttene, så roet det seg litt, sier Måkjåland til Dagbladet.

- Hvor gjorde det vondt?

- Egentlig både bak, inni og på siden av kneet. Litt sånn rundt forbi, forteller LSK-profilen og ler litt oppgitt.

Avgjør fremtiden neste uke

Mykjåland har den siste tiden vært i kontraktsforhandlinger med PSG. Hvis kneskaden ikke holder henne på sidelinjen i lang tid, er det aktuelt å takke ja til en avtale på 1,5 år.

Avgjørelsen tar hun i løpet av den kommende uka.

- Jeg må vite om jeg er klar for 18 nye måneder med toppfotball eller ikke. Litt av grunnen til at jeg la opp, var at jeg følte at jeg ikke var det. Jeg må ha den motivasjonen. Det har jeg ikke følt at jeg har hatt. Samtidig er dette noe som er så unikt at jeg tror det kan være med å gi meg et lite «push», sånn at jeg kan gjøre det som kreves. Jeg må være sikker på at jeg er der at jeg har lyst til å gå på trening hver dag for å prøve å bli bedre. Jeg må bli enig med meg selv, forteller Mykjåland.

Hun er en av flere LSK-profiler som nå er ferdige i klubben. Det gjør dagens cupfinale-seier helt spesiell.

- Nå blir det sånne «klisjéord», men jeg klarer ikke å beskrive det. Vi har gjort så mye bra sammen. Vi har utviklet oss gradvis. Vi har blitt bedre og bedre. Dette er toppen. Jeg finner ikke ordet. Det føles så perfekt. Nå er vi mange som skal gi oss, så kroner vi oss med «the double» for tredje gang, og det føles veldig, veldig stort, forteller sørlendingen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!