Lillestrøm skyter mest av alle i Eliteserien

LSK har skutt mer enn RBK i hele år: - Det forteller meg to ting

Ingen spillere i Eliteserien skyter mer enn Ohi Omoijuanfo. Det har gjort ham til toppscorer. Lillestrøms suverene skuddstatistikk har imidlertid ikke gitt den samme uttellingen.

INEFFEKTIVE: Mot Aalesund løsnet det foran mål for Erling Knudtzon og Lillestrøm-spillerne, men kanarifuglene kunne med større effektivitet resten av sesongen havnet langt høyere på tabellen enn den 11. plassen de nå innehar.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
INEFFEKTIVE: Mot Aalesund løsnet det foran mål for Erling Knudtzon og Lillestrøm-spillerne, men kanarifuglene kunne med større effektivitet resten av sesongen havnet langt høyere på tabellen enn den 11. plassen de nå innehar. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ÅRÅSEN STADION (Dagbladet): Så suveren som Rosenborg er i norsk fotball, skulle man kanskje tro at trønderne - som et resultat av sitt spillemessige overtak - også hadde flest avslutninger og skudd mot mål i løpet av en sesong.

I stedet er det Lillestrøm, nr. 11 i årets utgave av Eliteserien, som topper denne statistikken med 15,4 avslutninger i snitt per kamp, ifølge statistikknettstedet whoscored.com. Dernest følger Stabæk og Tromsø, mens Rosenborg er nr. 4 på lista med 13,5 avslutninger per kamp.

- Lillestrøm er gjennombruddshissige, kommer til mange innlegg og spiller framoverfotball. Det er vel svaret på hvorfor LSK topper skuddstatistikken i Eliteserien, sier fotballekspert og eks LSK-trener Tom Nordlie til Dagbladet.

Også når det gjelder avslutninger i 16-meteren er Arne Erlandsen på toppen av lista. Lillestrøm skyter mest av alle lag, uansett om det er i eller utenfor 16-meteren. Likevel har kanarifuglene, som gjester Brann i Bergen kl. 18.00 i kveld, scoret 17 ganger færre enn Rosenborg.

Toppscorerens analyse

SKYTER MEST: Ingen spillere i Eliteserien skyter mer enn Ohi Omoijuanfo. Det har gjort ham til toppscorer. LSKs suverene skuddstatistikk har imidlertid ikke gitt den samme utellingen. Hvorfor ikke? Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
SKYTER MEST: Ingen spillere i Eliteserien skyter mer enn Ohi Omoijuanfo. Det har gjort ham til toppscorer. LSKs suverene skuddstatistikk har imidlertid ikke gitt den samme utellingen. Hvorfor ikke? Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

Lillestrøm og Rosenborg topper også statistikken over flest nøkkelpasninger, som gir et bilde av antall sjanser skapt per kamp. LSKs toppscorer Erling Knudtzon synes statistikken avdekker både positive og negative sider med klubben.

- Det forteller meg to ting: For det første scorer vi ikke på nok sjanser. For det andre skyter vi kanskje mye fra distanse. Det er positivt at vi skaper mye, men vi må sette flere sjanser, sier Knudtzon til Dagbladet.

Han påpeker at det er relevant å se på hvor skuddene kommer fra, men som nevnt har også Lillestrøm flest avslutninger også fra 16-meteren og ikke bare fra distanse. 8 av 15 avslutninger skjer innenfor 16-meteren i Lillestrøm, mens 7,4 av RBKs 13,5 avslutninger per kamp foregår i samme boks.

- Det er ingen tvil om at vi har et potensial når det gjelder å omsette sjansene i større grad, ikke minst meg selv. Vi scoret knapt mål i seriestarten. Øker vi effektiviteten vil det bli ganske bra, håper Knudtzon.

Sjansesløseriet var størst i starten av sesongen da kanarifuglene bare scoret åtte ganger i løpet av de ti første kampene, i en periode hvor LSK skapte mer enn nok målsjanser. 31 mål på de siste 17 kampene er imidlertid en klar forbedring, etter at det omsider løsnet i serierunde 11 hjemme mot Tromsø (4-1-seier).

Må lære av Kippe

EFFEKTIV: Nicklas Bendtner skyter ikke like ofte som Ohi Omoijuanfo, men har likevel scoret like mange mål denne sesongen. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
EFFEKTIV: Nicklas Bendtner skyter ikke like ofte som Ohi Omoijuanfo, men har likevel scoret like mange mål denne sesongen. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

Nr. 2 på toppscorerlista i Lillestrøm er faktisk midtstopper Frode Kippe med fem scoringer. Han er den som er desidert mest effektiv om man ser på scoringer målt opp mot antall avslutninger.

- Hvis lagkompisene dine hadde vært like effektive som deg, kunne vel dette blitt veldig bra?

- Ja, da hadde vi vært mestscorende. Jeg har ikke hatt så mange sjanser, så det har vært god uttelling, sier Frode Kippe til Dagbladet.

- Vi har spilt god fotball store deler av sesongen, skapt mye sjanser og sett farlige ut. Uttellingen har ikke vært på topp hele sesongen, men mot AaFK nå så løsnet det.

I en spøkefull tone foreslår Knudtzon at Kippe bør opp som spiss i den scoringsformen han er nå.

- Frodes tall er knallsterke. Kanskje vi burde flytte opp Frode som spiss? spør kantspilleren.

Sundgots forklaring

Forsvarsklippen er imidlertid skeptisk til det.

- Jeg har prøvd én kamp som spiss før, men det er mange år siden. Jeg tror jeg skal fortsette som stopper og bruke fysikken og erfaringen min der, sier Kippe.

LSKs tidligere storscorer Arild Sundgot, som nå er assistenttrener for Arne Erlandsen i Lillestrøm, håper laget kan få et stort løft om effektiviteten forbedres.

- Vi er et framoverrettet lag som er opptatt av framdrift og å skape flest mulig målsjanser. Vi er ikke opptatt av å ha flest mulig pasninger, men å komme oss raskest mulig framover, sier Arild Sundgot til Dagbladet.

- Dette er et ungt lag med et stort potensial. Vi skal bygge stein på stein.

Bendtner mer effektiv enn Ohi

Laget med færrest avslutninger i årets eliteserie er Sandefjord med 10,9 skudd per kamp i snitt. Kristiansund, Odd, Viking, Sogndal og AaFK følger nærmest på bunnlista over antall avslutninger, mens topplag som Rosenborg, Molde, Brann, Sarpsborg 08 og Strømsgodset alle ligger jevnt rundt 13 avslutninger per kamp.

Enkeltspilleren med aller flest skudd per kamp denne sesongen er toppscorer Ohi Omoijuanfo (3,6) foran Rosenborgs Samuel Adegbenro (3,4), som skjøt vel så mye i Viking, og Tromsøs Thomas Lehne Olsen (3,4)

Av Ohis avslutninger kommer 2,7 av 3,6 skudd per kamp inne i motstanderens 16 meter. Nicklas Bendtner, som i likhet med Ohi har scoret 17 ganger denne sesongen, har til sammenlikning bare 2,3 skudd per kamp, hvorav 1,5 er fra boksen. Dansken er med andre ord mer effektiv enn Stabæk-spissen.

I det hele tatt er Rosenborg norsk fotballs klart mest effektive lag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer