Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

LSK-helter kjempet for livet til supporter i en time

Dramatisk utenfor LSK-hallen i går kveld.

BIDRO: LSK-midtstopper Espen Nystuen var en av de første på stedet da en supporter falt om med hjerteinfarkt utenfor LSK-hallen i går kveld. 
Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
BIDRO: LSK-midtstopper Espen Nystuen var en av de første på stedet da en supporter falt om med hjerteinfarkt utenfor LSK-hallen i går kveld. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Både spillere, foreldre og støtteapparat i Lillestrøm reagerte raskt da en 51 år gammel supporter falt om med hjerteinfarkt utenfor LSK-hallen i går.

Supporteren hadde nettopp sett LSK 2 vinne 4-3 mot annetlaget til Lørenskog da han kollapset.

Førstelagsspiller Espen Nystuen var en av de første på stedet. Han fikk lagt vedkommende i stabilt sideleie, på et tidspunkt da mannen fortsatt hadde puls.

Deretter ble Lillestrøms fysioterapeut Erik Kveen tilkalt.

- Etter kampen kom juniortrener Tommy Berntsen løpende, og fortalte at en hadde falt om utenfor hallen. Jeg kom raskt til stedet, og da var han bevisstløs. Espen Nystuen hadde lagt ham i stabilt sideleie, og i starten pustet han for egen maskin. Men så ble han dårligere, og sluttet å puste. Vi registrerte heller ikke puls. Da startet vi med hjerte- og lungeredning - 30 kompresjoner og to innblåsninger. Samtidig hadde vi AMK på telefonen, sier Kveen til Dagbladet.

Espen Nystuen opplevde de første minuttene slik:

- La meg bare si aller først at jeg ikke skal ha noe som helst ære for at dette gikk bra. Jeg så det lå en kar på bakken, (Tommy) Berntsen hadde vel allerede sett ham, og han løp inn for å hente Erik. Jeg la ham i stabilt sideleie og ventet på Kveen. Han gjorde en kjempejobb, i likhet med faren til en på juniorlaget. De reddet mest sannsynlig livet hans.

Avgjørende innsats
En hjertestarter er alltid med når Lillestrøm spiller kamp, men i samråd med AMK besluttet man å ikke benytte den i går. I stedet holdt man det gående med hjerte- og lungekomperasjon til ambulansen ankom stedet.

- Da de kom, brukte de sin hjertestarter. Jeg tror de fikk det i gang på det fjerde forsøket, samtidig som han fikk litt adrenalin. Da var det lettelse i forsamlingen, sier Kveen.

Han anslår at livredningen utenfor hallen pågikk i nærmere en time.

Ambulansepersonellet ga beskjed om at innsatsen som ble gjort rett etter kollapsen var avgjørende for at ikke liv gikk tapt.

- Vi klarte i hvert fall å holde sirkulasjonen i kroppen hans i gang med kompresjonene vi gjorde, sier han.

Mange hjalp til
51-åringen som falt om er ihuga LSK-supporter, og får med seg det meste av kamper både for førstelaget og rekruttlaget. Kveen berømmer innsatsen til flere av dem som var til stede utenfor hallen.

REDDET LIV: Lillestrøms fysioterapeut Erik Kveen. Foto: lsk.no
REDDET LIV: Lillestrøms fysioterapeut Erik Kveen. Foto: lsk.no Vis mer

- Jeg tok meg av å sjekke pasienten og hjertekomperasjonen, mens faren til en av spillerne assisterte innblåsningen. Man kan holde på ganske lenge når man er to om det. I tillegg var det flere folk rundt som kunne steppe inn og avlaste om vi ikke orket mer. Det var også ei dame der som holdt seg veldig rolig, og som holdt kommunikasjonen med AMK, og én som sto og telte kompresjoner, sier han.

Ifølge fysioterapeuten kom også moren til personen som falt om til stedet ganske raskt.

- Hun ble tatt vare på av folk som sto der, sier Kveen.

- Man merker at det er viktig å sitte på kunnskap og vite hvordan man skal oppføre seg, selv om man aldri håper å få bruk for det. Det bør fortsatt være fokus på dette i Fotball-Norge og ellers.

Utenfor livsfare
LSK-supporter Håvard Malones er en god venn av 51-åringen, og var vitne til livredningsarbeidet utenfor LSK-hallen i går. Han sier at kompisen nå er utenfor livsfare, og har fått operert inn en såkalt hjelpepumpe i låret, som avlaster hjertet.

- Han er heldigvis klar i hodet og har snakket med mora på sykehuset i dag. Det er helt utrolig at det gikk så bra. De holdt på i nærmere 50 minutter, jeg sto og så på det. De jobbet så jævla bra. Han (51-åringen) har hatt så flaks med at de rette folka var der. Ellers ville han ikke overlevd. Det var full hjertestans, sier Malones til Dagbladet.

Han sier flere av spillerne som sto rundt var tydelig beveget. Selv trodde han på et tidspunkt at alt håp var ute.

- Jeg var bombesikker på at det gikk galt, han pustet ikke. Det var ikke pent å se på. Men innsatsen til de som jobbet med ham var helt rå. De er helter. På neste LSK-kamp bør de bli dratt ut på banen og få blomster, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media