I FOKUS: Dommer Svein-Erik Edvartsen er i hardt vær etter gårsdagens kamp mellom LSK og Sogndal. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
I FOKUS: Dommer Svein-Erik Edvartsen er i hardt vær etter gårsdagens kamp mellom LSK og Sogndal. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

LSK sender inn klage på Edvartsen: - Uakseptabelt av en dommer i Tippeligaen

Klager på den kontroversielle utvisningen av Frode Kippe.  

(Dagbladet): I søndagens Tippeliga-kamp mellom Lillestrøm og Sogndal havnet dommer Svein-Erik Edvartsen i sentrum. Først ga han et kontroversielt rødt kort til Frode Kippe, før han etter kampen kom med karakteristikker av Lillestrøm og flere av spillerne.

Det hele startet en time ut i kampen da Sogndal-spiller Martin Ramsland gikk i bakken innenfor 16-meteren. Både Marius Amundsen og Frode Kippe var involvert i fellingen. Edvartsen sier han spurte spillerne om hvem som skulle ha det røde kortet, men at han ikke fikk svar.

Etter en kort diskusjon med Amundsen og Kippe var det til slutt sistnevnte som fikk det røde kortet.

Liker ikke Edvartsens beskrivelser

Denne avgjørelsen mener mange er feil. I ordkrigen som oppsto etter kampen uttalte Edvartsen blant annet at «spillerne er uærlige» og «kynismen lever på Åråsen».

Han kalte også forsvarerne deres for «treige».

- Vi sender inn klage på avgjørelsen. Først og fremst vil jeg si at vi er enig i at det er straffe og rødt kort. Men det er feil person som blir utvist. Men vi som klubb er også uenig i de uttalelsene han kommer med. Vi kommer samtidig til å påpeke overfor NFF at en dommer i Tippeligaen og en ansatt i NFF sier at vi er uærlige, kyniske og prøver å lure dommerne, sier Robert Lauritsen, daglig leder i Lillestrøm, til Dagbladet.

Det var TV 2 som først omtalte saken.

Kalte LSK-spillerne treige

LSK reagerer blant annet på at Edvartsen sa følgende til TV 2 på kvelden:

- Vi er enige i dommerteamet om at det var straffespark. Tross nye regler siden 1. juli er vi enige om at det er rødt kort uansett om det er Kippe eller Amundsen som har gjort forseelsen. For at det skal bli gult kort i en slik situasjon, må det være en fair sjanse til å spille ball. Det har verken Amundsen eller Kippe fordi de er for trege og kommer for langt bak. Vi i dommerteamet er klare på at det er nummer 13, Frode Kippe, og det er hans forseelse vi dømmer på. Og så kommer det mange LSK-spillere som så ut som de ville ha det røde kortet. Vi velger å stå på det vi har sett, og mener TV-bildene støtter det hundre prosent, selv om Amundsen gjør en forseelse i forkant som vi ikke ser.

Håper å endre det røde kortet

Lauritsen understreker at det er først og fremst det røde kortet LSK klager inn til NFF, men at de også kommer til å skrive at de ikke finner seg i uttalelsene.

- Vi synes det han sier er uakseptabelt av en dommer og ansatt i NFF. Det er med på å skade fotballens anseelse, sier Lauritsen til Dagbladet.

- Hva håper dere kommer ut av denne klagen?

- Vårt håp er at de går grundig inn i dette – og at det røde kortet ikke vil gjelde. Vi mener samtidig at NFF bør ha samme standard for en dommeruttalelse som for spillere og trenere. Hadde en av oss i LSK sagt dette, ville vi trolig blitt straffet, svarer Lauritsen.

Svein-Erik Edvartsen har ikke besvart Dagbladet henvendelser, men han legger seg flat i en artikkel publisert på fotball.no.

- Lillestrøm har selvsagt sin fulle rett til å legge inn protest, og jeg burde aldri ha sagt det jeg sa i «kampens hete» etter kampslutt. Som dommer skal jeg uttale meg om egne prestasjoner på banen. Jeg vil derfor beklage mine uttalelser overfor LSK, sier Svein-Erik Edvartsen til fotball.no.