Lucas sendte Tottenham til finale etter høydramatisk avslutning

Det så ut til å bli Ajax, men så dukket Lucas Moura opp fem minutter på overtid.

  • Ajax - Tottenham 2-3 (3-3 sammenlagt)

Det var mange som trodde at Ajax som skulle ta seg videre da Ajax ledet 3-0 sammenlagt til pause i Champions League andre semifinale. Men etter en vanvittig snuoperasjon tok Tottenham seg til finale for første gang i klubbens historie.

Det var Lucas Moura som ble den store helten for Mauricio Pochettinos menn fem minutter på overtid etter å ha scoret det viktige siste bortemålet for Tottenham. Det var Llorente som stusset ballen til Dele Alli, som bare sendte ballen videre til Lucas Moura. Dermed ble han hat trick-helt og sendte Tottenham til finale mot alle odds.

- Det er et drama av dimensjoner, melder Viasat-kommentator Lars Tjærnås på direkten.

Etter målet så man gråtende spillere for begge lag. Knuste Ajax-spillere, og gledestårer fra Tottenham-spillerne.

Tidligere Tottenham-spiller Jermaine Jenas var naturligvis meget fornøyd med hvordan kampen endte i Amsterdam.

- Ajax spilte så bra, men i andre omgang ga Tottenham alt, og de så ut som et helt annet lag. For en kveld for klubben, sier Jenas til BBC.

Fantastisk Ajax-start

Ajax stilte med det samme laget som de har stilt med stort sett hele sesongen. Tottenham måtte på sin side klare seg uten Harry Kane, og dermed ble det Christian Eriksen, Heung-Min Son og Lucas Moura som en trio på topp for de hvite og blå.

Utgangspunket var enkelt. Tottenham måtte vinne for å nå finale etter at Ajax vant 0-1 i London. Og det er lettere sagt enn gjort når man møter Ajax på Johan Cruyff Arena foran 54 000 tilskuere.

Og det var nettopp Ajax som gikk i strupen på Tottenham. De hadde mye ball fra start av, og Tadic fikk Lloris ut i full strekk allerede etter fire minutter.

Og bare få sekunder senere skulle Ajax få hull på byllen. En strålende slått corner av danske Lasse Schöne ender opp på pannebrasken til Matthijs de Ligt som stanger ballen i mål. Det var altså deres kaptein som gjorde det for Ajax. Bare 19 år gammel. Dermed fikk nederlenderne best mulige start.

Like etter skulle Tottenham være nære på å svare på tiltale, men stolpen stod i veien for Heung-Min Son og Spurs. I tillegg fikk han en gylden mulighet alene med Onana etter 23 minutter spilt, men den afrikanske keeperen stod godt og reddet ballen uten å gi retur.

Og ikke mange minutter før hvilen var det Ajax sin tur igjen. Etter et vakkert angrepsspill med få touch og raskt tempo, endte ballen til slutt hos Hakim Ziyech. Han banket inn ballen med venstreslegga si og satte inn 2-0 forbi Hugo Lloris.

Etter dette tok Tottenham initiativet i kampen, og fikk noen små og store sjanser i første omgang.

Tottenham i fyr og flamme

I andre omgang så Tottenham skarpere ut, der ballen gikk fortere og de utnyttet rommene bedre. Og ti minutter ut i andre omgang skulle Tottenham få betalt for innsatsen.

En strålende kontring som ble startet av Danny Rose, via Dele Alli og avsluttet vakkert av Lucas Moura, som var sikker alene med keeper Onana. Dermed fikk vi spenning igjen i kampen, og Spurs måtte ha to mål for å gå videre til finalen i Madrid.

Etter målet til Lucas kunne man merke en mer nervøs stemning på stadion og blant Ajax-spillerne, noe som utløste et andre mål for Tottenham. Llorente bommer først på en gigantsjanse som går rett på keeper, men etter litt om og men setter Lucas sitt andre mål bak Onana.

Dermed stod det plutselig 2-2 etter at Ajax hadde ledet 2-0.

Man kunne se at byttet til Tottenham hadde fungert. Fernando Llorente kom inn og tilførte luftstyrke på topp, noe som gjorde at Tottenham fikk en ny dimensjon på topp.

Men med rundt ti minutter igjen fikk Ziyech tidenes sjanse til å nesten avgjøre semifinalen der han klemmer til utenfor 16-meteren, men skuddet gikk i stolpen til høyre for Lloris.

Men Tottenham skulle også få en gigantsjanse da Jan Vertonghen headet i tverliggeren, for så et skudd på strek som ble reddet av en Ajax-spiller.

Men det ble Lucas Moura som ble kveldens store mann. På overtid fikk han en pasning av Dele Alli og banket inn det forløsende målet.

- Latterlig kamp

Spillere og trenere var helt fra seg etter sensasjonen var et faktum. Pochettino, Moura med flere var naturligvis i ekstase.

- Tusen takk, fotball, sier Pochettino i starten av intervjuet ifølge BBC.

Ajax har framstått som den største sensasjonen i Champions League denne sesongen. De slo ut selveste Real Madrid i åttendedelsfinalen, og så avanserte de på en imponerende måte mot Cristiano Ronaldo og Juventus.

- Det var en latterlig kamp, sier Eriksen etter kampen på Viasport.

- Vi er heldige med at ballen spretter vår vei på det siste målet. Lucas hadde åpenbart en fantastisk kveld, og nå er vi bare letta, fortsatte dansken, som også innrømmer at Ajax var best over to oppgjør. Dansken spilte i klubben før han kom til Tottenham.

Dagens Ajax-utgave kan sammenliknes litt med AS Monaco for to år siden, som også tok seg til semifinalen i Champions League, men der sa det stopp mot Juventus. Den gangen mistet Monaco flere av sine sentrale spillere til større klubber for store summer. Man skal ikke se bort i fra at det samme skjer med Ajax i år.

Men som Monaco, sa det altså stopp i semifinalen for også Ajax. Dermed er det Tottenham som møter Liverpool i finalen i Madrid. Dette blir den første helengelske finalen siden 2008.

Tottenham sin historie er også sensasjonell. Da de var i gruppe med blant annet Inter og Barcelona i høst, var det få som trodde at de skulle ta seg videre fra gruppa i det hele tatt. Men til slutt i siste kamp tok de seg videre, og til slutt kjempet de seg altså til finale mot Liverpool.