Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Ludmila dopet seg hele tiden

Patrick Sjøberg legger ingenting i mellom etter at det ble kjent at Ludmila Engquist dopet seg. - Jeg er sikker på at hun har dopet seg hele tiden, sier den tidligere høydestjernen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sverige har bare to verdensmestere i friidrett: Patrick Sjøberg og Ludmila Engquist. I går innrømmet Engqvist at hun har dopet seg. Hekkeløperen ble testet på Lillehammer i forrige uke og vet at testen er positiv. Derfor valgte hun i går å legge seg helt flat.

- Jeg dopet meg i det skjulte. Mannen min Johan visste ikke om det, sier hun til Expressen.

I dag snakker hun ut i Aftonbladet om hvorfor hun dopet seg og sviktet hele Sverige. Hun forteller dessuten at hun låste seg inn på et hotellrom i Spania og svelget store mengder smertestillende i et forsøk på å ta sitt eget liv.

- Jeg ville bare dø, sier Engquist til Aftonbladet.

Hun håpet å avslutte idrettskarrieren med OL-medalje i Salt Lake City som bobkjører. Det ble det satt en stopper for da nordmannen Rune Andersens dopingteam troppet opp på oppfordring fra det svenske idrettsforbundet ved bobbanen i Lillehammer.

Tatt for andre gang

En av de som ikke ble sjokkert da Engquist innrømmet doping er Patrick Sjøberg.

- Jeg er helt sikker på at hun har dopet seg hele tiden. Det er det vel ingen tvil om nå, sier Sjøberg til Aftonbladet.

Engquist ble dopingtatt også i 1993. I desember 1995 ble utestengelsen opphevet etter at eksmannen innrømmet å ha vært sjalu og blandet doping i kosttilskuddet hennes. I 1996 vant hun OL som svensk statsborger, året etter tok hun VM-gull i Aten og ble folkehelt i Sverige.

Men Sjøberg har tidligere advart mot Engquist.

- Jeg advarte folk i det svenske idrettsforbundet og sa at det fantes mange lik i garderoben hvis de tok inn Ludmila. Men nå ser det ut som om det har blitt bobforbundets problem, sier Sjøberg.

- Kjent i flere år

Han tror ikke noe på Ludmila når hun sier at den svenske ektemannen Johan, som hun traff i 1991 og giftet seg med i 1995, er uskyldig.

- At de sier han er uskyldig er bullshit. Selvsagt visste han hva som skjedde. Han var jo med allerede i 1993, da Ludmila og flere andre øststatjenter ble tatt i tollen i Malmø med en hel veske med dopingpreparat. Da tok en massør på seg skylda, så de klarte seg den gangen. Men det var Johan som hadde ansvaret for gruppa, sier Sjøberg.

Han mener det er på sin plass å gå kraftig ut mot dopingsynderne.

- Det her er noe som de fleste har kjent til i flere år. Jeg har aldri hatt problem med å omgås med friidrettsutøvere fra øst, men jeg vet hvordan de tenker. Systemet formet dem og de trodde alle dopet seg. Det var slik det fungerte, sier Sjøberg.

Engquist skjønner at folk lurer på om hun ikke har dopet seg hele tiden. Men avviser at så er tilfelle.

- Jeg har ikke gjort det under min tid i det svenske friidrettslandslaget. Da ble jeg dopingtestet etter nesten hver konkurranse. Jeg har alltid vært motstander av doping, og det har Johan også, sier Ludmila Engquist.

INNRØMMER DOPING: Ludmila Engquist måtte gi opp friidrettskarrieren. Nå er også bobkarrieren over. Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart