Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ludvik den 17.

Ludvik Zajc (62) er ånden som går i norsk skisport. Gårsdagens kombinertgull var Ludviks 17. i mesterskapsmedalje.

OBERSTDORF (Dagbladet): Siden 1981 har han vært enten landslagstrener, landslagssjef eller som nå: Avdelingsleder i kombinert.

-  Jeg er alltid klar for fest og champis. I går var det ekstremt gøy med gull. Kombinert er bare verdt noe hver gang vi vinner. Det sårer litt når jeg vet hvor mye løperne trener, sier Ludvik Zajc til Dagbladet.På seiersfesten i går kveld ble han båret på gullstol av verdensmesterne Petter Tande (19), Håvard Klemetsen (25), Magnus Moan (21) og Kristian Hammer (28), akkurat som folket gjorde med de gamle franske kongene som berget hodet fra giljotinen.

Ludvik Zajc har bare opplevd å bli ribbet for fjør.

-  Da jeg begynte som landslagstrener, var jeg som ei høne med masse fjør. Etter som tida har gått, er jeg blitt ribbet. Nå har jeg tre fjør igjen på halen. De tilhører meg, og dem skal jeg beholde, sa han etter å ha gått av som landslagstrener for hopperne etter Garmisch-fiaskoen for drøyt tre år siden.

-  Sier meninga mi

Siden den gang har Ludvik den 17. vært assisterende sportssjef i hopp og kombinert, sportssjef og fra 1. mai i fjor avdelingsleder i kombinert.

-  I VM er jeg også assistent til landslagssjef Frode Moen i hoppbakken. Jeg sier hva jeg mener, men det er Frode som bestemmer. Han avgjør om det vi kommer fram til skal ut til gutta, sier Ludvik Zajc.

Boksehanskene på

De fire verdensmestrene opplever han som vidt forskjellige personer.

-  Petter Tande er beskjeden i det daglige, men en kjempe som kombinertløper. Håvard Klemetsen er eksplosiv, og snakker alltid med boksehanskene på. Magnus Moan er en propell, som det må skje noe rundt hele tida. Kristian Hammer er den modne typen i laget. Han vurderer alt du sier, og lar seg ikke lure, sier Ludvik Zajc.

-  Rett på sak

Gullgutta har også sitt å si om ham:

-  Han har massevis av historier, og er fin å ha med på tur. Jeg er glad han ikke har lagt opp, sier Petter Tande.

-  Ludvik går rett på sak, og tør å si fra om ting. Jeg har hatt ham som trener på NTG og har lært mye, sier Håvard Klemetsen.-  Han kommer alltid med gode innspill, og er flink til å ordne opp. Dessuten snakker han alle verdens språk - kanskje bortsett fra norsk, gliser Magnus Moan.

-  Ludvik har tonnevis av erfaring, og er en viktig del av gruppa. Da jeg var sjuk, sørget han for at jeg holdt motet og trøkket oppe, sier Kristian Hammer.

-  Suksess hver dag

Frode Moen er glad for å ha Ludvik den 17. som kompanjong og samtalepartner.

-  Ludvik er en fin støtte. Jeg er glad for å ha ham som min høyre hånd, sier Frode Moen.

Fred Børre Lundberg, verdensmester i 1991 og OL-mester tre år seinere, kaller gamletreneren for et unikum.

KONG LUDVIK: Verd å feire både Ludvik Zajcs medaljesamling og kombinertguttas suverene gull. Fra venstre, Magnus Moan, Håvard Klemetsen, Petter Tande og Kristian Hammer.