Lufta gikk ut av United

Det er barnelærdom at lufta er for alle. Manchester Uniteds problem er at regelen ikke gjelder innenfor egen 16-meter.

LISBOA (Dagbladet): Siden Rio Ferdinands dopingkarantene trådte i kraft 12. januar er det nærmest blitt en vane at motstanderne regjerer luftrommet foran Tim Howard. Michael Silvestres skade - som tvang United til å stille med Wes Brown og Gary Neville på stopperplass i går kveld - gjorde det ikke akkurat bedre. Og du så det på manager Alex Ferguson lenge før Roy Keane ble sitt onde jeg ba om det røde kortet tre minutter før slutt.

Du så den hjelpeløse fortvilelsen rundt eget forsvarspill.

Snakker ikke om det

For sjøl om 1-2 borte mot Porto er et levelig resultat med tanke på mesterligaens kvartfinaler så holder det ikke mye lenger. Om ikke United får orden på problemene. Og etter en drøy måned i forsvarskaos er det ingen ting som tyder på det.

Fordi mangelen ikke er blitt tatt på alvor.

Ingen vet bedre enn Alex Ferguson hvor fotballskoen trykker. Ingen angrer sansynligvis mer på at United ikke forsterket midtforsvaret da overgangsvinduet sto på vidt gap i januar heller. Men kjøpt er kjøpt og Alex Ferguson valgte en spiss da lekkasjen meldte seg bak i laget.

Og i dag vil han ikke snakke om det.

Manchester Uniteds suksessrike manager blir nemlig sint og vrang når kritikerne kaster forsvarsløsheten i hans retning. Han sier rett og slett «at det vil jeg ikke gå inn på». Men også det kan du se på ham - du ser at han vet hva han burde ha gjort da muligheten var der.

Om ingen står opp fra de døde der bak i United vil du snart se at han mister troen på et 2004-trofe også.

Ute av seg

- Vi må si oss fornøyd med at vi slapp unna med 1- 2, innrømmet Ferguson i går kveld.

Men han nektet å ta Porto-treneren i handa etter kampen.

- Jeg forstår at han var litt ute av seg, for med spillerne han har burde laget spilt litt bedre, sa Mourinho.

Motstridende måtte Alex Ferguson innrømme at Roy Keane fortjente det røde kortet.

- Keeperen overdrev situasjonen, men jeg forstår at linjemannen markerte. Roy var helt klart borti ham, sa Ferguson.

Kunne fått rundjuling

Tirsdag vant Arsenal borte i sin åttendelsfinale i Mesterligaen. I går kveld gjorde Chelsea det samme. Og da venstreback Quinton Fortune var godt framme allerede etter 14 minutter og slo inn en retur etter et like godt frispark fra Paul Scholes, var Manchester United på vei i samme retning.

Inntil alt glapp.

11 baklengsmål på de fem siste kampene var Uniteds defensive bagasje inn i gårsdagens kamp. På charterflyet hjem i natt lå det to til i sekken. Og elendigheten startet der de fleste andre baklengsmålene ble født.

Med crossballer det under normale omstendigheter burde vært en smal sak å forsvare seg mot.

Benni McCarthy utliknet til 1-1 for Porto etter 29 minutter. Roy Keane ble litt halvhjertet vendt bort utenfor sida av egen 16-meter, og mellom stopperne sto McCarthy umarkert klar med foten. Volleyen var praktfull og utlikningen helt fortjent.

Og at det ikke ble mer før pause kan Alex Ferguson takke gudene for.

Porto tror på seier

Og det fortsatte de siste 45 minuttene. Med Porto-crosser United-forsvaret ikke var i nærheten av å kunne håndtere. Og det spilte nesten ingen rolle hvor mange røde det var i United-boksen da crossballene ble pepret inn fra kantene.

De traff et hjemmehode.

Uavlatelig.

Den matchvinnende ballen headet Benni McCarthy i krysset i en duell med Gary Neville og Wes Brown 12 minutter før slutt. Skjønt, der er unfair overfor McCarthy å kalle det en duell. For Porto-spilleren gikk bare til vers og skallet ballen i mål. De to som skulle forsvare pasningen så ut til å ha solgt spensten.

- Et veldig viktig resultat for oss, sier Benni McCarthy. - Vi har slått et storlag som Manchester United og har nå gode muligheter til å gå videre i Mesterligaen. Og vi er ikke redde for å reise til Old Trafford - vi har vist at vi er minst like gode.

- Det vi gjorde her har ikke bare gitt oss et godt utgangspunkt før returkampen. Det har gitt oss troen, sier Benni McCarthy.

VANT I LUFTA: Porto's Benni McCarthy svevde hodet over Wes Brown og Gary Neville. Og ydmyket Manchester United med sin andre scoring.
FORTVILA: Sir Alex Ferguson vil ikke snakke om Manchester Uniteds forsvarsproblemer. - Vi må si oss fornøyd med at vi slapp unna med 1- 2, sa Ferguson mens fortvilelsen lyste ut av ham.