Lund Svindal er skeptisk til Putins «monsterløyper» i Sotsji

- Hoppene er så store at folk skadet seg.

VOLDSOMME LØYPER: Aksel Lund Svindal er i tvil om Vladimir Putin vil gjøre noe med det voldsomme hoppene i utfor-løypa i Sotsji. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
VOLDSOMME LØYPER: Aksel Lund Svindal er i tvil om Vladimir Putin vil gjøre noe med det voldsomme hoppene i utfor-løypa i Sotsji. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): På fredag reiser alpinlandslaget til Chile for å lade opp til OL-sesongen. Der skal de stå på ski i fem uker og finne formen før verdenscupsirkuset starter opp i Sölden i slutten av oktober.

Likevel er det klart at det er OL som er sesongens store begivenhet, og det med helt ferske løyper. Aksel Lund Svindal forteller til Dagbladet at han har vært der borte og testet dem, og at spesielt utfor-løypa var noe han bet seg merke i.

- Den er ikke nødvendigvis så krevende. Det er et bratt parti helt øverst, også er det veldig store hopp. Faktisk noen av de største vi har hatt. De er så store at det var et par mann som skada seg når vi var der. Landingene var så harde at man ødela ting i knærne, sier han.

Etter Putins smak Mannen med tre OL- og åtte VM-medaljer sammenligner det nærmest med en annen idrett.

- Det blir som å lande på sletta i hopp. Det er ikke så flatt, men i hopp følger du jo kulen der vi hopper rett ut av bakken. Jo lengre det blir, jo mer rett ned går det til slutt. Jeg tror det lengste hopet var på 75-76 meter. Det blir litt i overkant, sier Lund Svindal.

30-åringen håper at de kanskje går litt ned på høyden, men er ikke helt sikker på at det får gjennomslag i Russland. Der er det nemlig én mann som har en tendens til å få det som han vil.

- Nå er det jo sånn at (Vladimir) Putin er en stor alpin-tilhenger. Jeg vet han har uttalt at han synes det er veldig manndig og barskt, så det spørsk nok om han ikke vil beholde løypene som de er. Han var jo faktisk der og så på oss når vi prøvde anlegget, sier han.

1075 høydemeter Og det er ingen tvil om at OL-løypene i Rosa Khutor er Vladimir Putins prosjekt. Akkurat som resten av de olympiske lekene i Sotsji.

HARDE MENN: Vladimir Putin go Dmitry Medvedev har bestandig blitt portrettert som harde menn. Her er de fotografert under en "skitur" i Sotsji i 2010. Foto: AP Photo/RIA-Novosti, Alexei Druzhinin
HARDE MENN: Vladimir Putin go Dmitry Medvedev har bestandig blitt portrettert som harde menn. Her er de fotografert under en "skitur" i Sotsji i 2010. Foto: AP Photo/RIA-Novosti, Alexei Druzhinin Vis mer

For seks år siden var det ikke annet enn et fjell der det nå er løyper, skiheiser, infrastruktur, restauranter og alt annet som kreves til et stort alpinarrangement. Og spesifikasjonene på utforløypa er like imponerende som de er avskrekkende.

Løypa er 3,5 kilometer lang og har en høydeforskjell på hele 1075 meter. Det er over 200 meter mer enn OL-løypene i Vancouver kunne skilte med. Det er som sjefen for anlegget, Sergey Bachin, selv har uttalt tidligere:

- Vi har en mye høyere prosentandel av røde og svarte løyper her. Nybegynnerne, de kan reise til Courchevel. De kan dra til Frankrike.

OL-GULL: Aksel Lund Svindal tok gull i herrenes super-G under OL i Vancouver 2010. Bode Miller (USA) tok sølv og Andrew Weibrecht (USA) tok bronse. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
OL-GULL: Aksel Lund Svindal tok gull i herrenes super-G under OL i Vancouver 2010. Bode Miller (USA) tok sølv og Andrew Weibrecht (USA) tok bronse. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer