VIL VÆRE MED I TOPPEN: Alpinisten Aksel Lund Svindal trener i Pitztal i Østerrike onsdag. Sammen med resten av det norske alpinlandslager gjør han de siste forberedelsene før helgens verdenscupåpning i nabodalen Sölden.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
VIL VÆRE MED I TOPPEN: Alpinisten Aksel Lund Svindal trener i Pitztal i Østerrike onsdag. Sammen med resten av det norske alpinlandslager gjør han de siste forberedelsene før helgens verdenscupåpning i nabodalen Sölden. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer

Lund Svindal mener Kostelic er favoritt

- Målet er holde spenningen i verdenscupen lenger enn til januar.

Aksel Lund Svindal legger ikke skjul på at han mener Ivica Kostelic, fjorårets verdenscupvinner, er den største. Derfor sier han til NTB at målet hans i år først og fremst er å vippe kroaten av pinnen.

- Kostelic er den store, og det er ingen tvil om at han er favoritt til å vinne verdenscupen i vinter også, ut fra det han gjorde forrige sesong. Da vant han sju renn bare i januar måned og avgjorde i realiteten den totale verdenscupen allerede da. Det står virkelig respekt av det han gjorde da, skryter Svindal av konkurrenten.

- Kostelic blir mannen å slå denne sesongen, og for meg er det også et mål å holde spenningen i verdenscupen lenger enn til januar. Da må ikke Kostelic få herje som han gjorde i fjor, for det er vel bare Hermann Maier på sitt aller beste som har prestert på det samme høye nivået som Kostelic gjorde sist vinter, mener Svindal.

Nå står han foran sesongåpningen i Sölden, der det kjøres storslalåm på isbreen Rettenbacher.

- Det er ikke så veldig viktig å slå Kostelic i dette første rennet, for her i Sölden kjører vi bare ett renn, men når vi kommer til det tidspunktet i sesongen at det kan være både tre og fire renn i uka, da blir det betraktelig viktigere å henge med, sier Svindal til NTB.

- For meg gjelder det likevel i første rekke å være stabil. Dersom jeg er det, kommer nok spenningen i verdenscupen til å holde seg lenge, hvis jeg da ikke rykker fra selv da på samme måte som Kostelic gjorde i januar. Det ville jo vært glimrende å ha en slik posisjon så tidlig.

«Kaste på kull» Treningen før sesongåpningen i Sölden er inne i aller siste fase. Den siste tiden har derfor Aksel Lund Svindal og co. vært på treningssamling på isbreen ved Pitztal i vel 3000 meters høyde. Forholdene har vært glimrende.

- De siste dagene har jeg kjørt en del andre disipliner enn storslalåm, for storslalåmtrening er det blitt mer enn nok av i det siste. Det har gått mye i super-G og slalåm, sier Svindal.

- Det gjelder å begynne å gi litt ekstra med gass nå, like før sesongåpningen. Nå kan jeg ikke holde på med å terpe på smådetaljer på treningene mer. Det gjelder derfor mer å kaste på så mye kull som mulig. Den viktigste delen av treningen er unnagjort. Selvsagt er det mulig å gjøre små justeringer helt fram til rennstart, også treningsmessig, men i år har jeg kommet til sesongåpningen mye bedre forberedt enn i fjor. Jeg vet at jeg har fått trent bra, har god kontroll på utstyret og har mange dager på ski. Derfor føler jeg det deilig å skulle reise over fjellet til Sölden.

Han har holdt på i mange år, men motivasjonen er fortsatt like sterk som den var de første sesongene hans i verdenscupen.

I FART: Aksel Lund Svindal lader opp til ny sesong.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
I FART: Aksel Lund Svindal lader opp til ny sesong. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

- Det har aldri vært noe problem med motivasjonen min, for jeg liker å konkurrere. Det går stort sett bra å takle presset og medieoppstyret også, men når presset er som verst er det ikke alltid like lett å by på meg selv i en hver intervjusituasjon. Jeg prøver så godt jeg kan, og stort sett klarer jeg meg bra, smiler Svindal.

Flytsonen Det er ikke et være eller ikke være for ham å gjøre det bra i Sölden, for åpningsrennet står litt for seg selv, og etter Sölden-helgen er det lenge til neste gang.

- Det er klart jeg gjerne vil gjøre det bra her i Sölden, for dette er et renn som får veldig stor oppmerksomhet, men det er likevel bare ett av over 30 renn i verdenscupen, så noen voldsomt stor betydning har ikke dette rennet, forteller han.

- Men det er klart at en seier ville smakt godt, for jeg husker det året jeg vant her (i 2007). Det var en fantastisk opplevelse. For å si det rett ut så var et sinnssykt gøy å komme så bra i gang med sesongen. Den seieren fløt jeg lenge på, innrømmer Svindal overfor NTB.

Derfor kommer han til å jakte på å finne den samme flytsonen i år, fire år etter seieren i Sölden. Vinner han, og det mener han treningene viser at han kan være i stand til, så er han i flytsonen allerede fra start. Å få et lite overtak på Ivica Kostelic allerede nå kan være viktig.

Sammen med Aksel Lund Svindal skal seks norske løpere i aksjon i Sölden lørdag og søndag. Kvinnene kjører sitt renn lørdag, og der er det Lotte Smiseth Sejersted som er det store håpet, mens Svindal og Kjetil Jansrud er dem det stilles størst forventninger til blant mennene.

(NTB)