Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lund Svindal om opptreninga etter skrekkfallet: - Du klarer ikke stramme musklene

Gjør comeback i desember.

GA EN STATUSRAPPORT: Aksel Lund Svindal møtte pressen på Sognsvann i dag.Foto: Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet
GA EN STATUSRAPPORT: Aksel Lund Svindal møtte pressen på Sognsvann i dag.Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Aksel Lund Svindal kalte inn til pressekonferanse på Olympiatoppen i Oslo i dag for å fortelle hvordan det går med opptreninga etter at korsbåndet røk i Kitzbühel-utforen i slutten av januar. 

Korsbåndskaden er Lund Svindals tredje alvorlige skade. I 2007 falt han stygt i Beaver Creek, mens han røk akillessenen mens han spilte fotball i 2014

Han begynner å bli rutinert når det gjelder å gjøre comeback etter skade også.

- Det handler egentlig bare om å ta tida til hjelp, å være flink til å gjøre de små kjedelige øvelsene, sier Lund Svindal. 

- Jeg er absolutt i rute, der jeg skal være. Det betyr at jeg er langt fra å kjøre på ski, men utifra hva jeg hadde av skader ser ting bra ut. Jeg er fornøyd med den fysiske tilstanden. 

Mistet muskler
Så fornøyd er han, at han planlegger å gjøre comeback på ski under landslagets treningsleir i Sør-Amerika i september. Det er, som han formulerer det, «å tøye strikken litt», men han mener å være i posisjon til å tøye den også. 

- Nå er det jo snart tre måneder, og nå er jeg der at jeg kan løfte knebøy. Ikke der jeg skal være, men jeg kan løfte knebøy. Jeg har gått fra bare å prøve å få tilbake noe funksjon, å prøve å vekke noen muskler og styre unna de verste smertene, til gradvis å begynne å bygge muskelmasse, forteller han fornøyd.

Comeback i desember
Selv en topptrent mann som Lund Svindal merker at muskler ikke er noe man har uten å vedlikeholde dem. Det gikk ikke mange dagene etter korsbåndoperasjonen før han merket at det ikke var noe særlig kraft igjen i de ellers så muskuløse beina. 

- Det er en funksjon i kroppen som merker at det leddet er ødelagt, så de musklene som strekker og bøyer kneet fungerer ikke. Det hjelper ikke om du vil stramme kneet, du klarer det ikke. Da forsvinner ting fort, så det er en stor jobb å prøve å få det tilbake. Det handler om å prøve å begrense tapet. Det syns jeg vi klarte ganske bra med hjelp av strøm og øvelser hvor vi fikk aktivert dem littegrann.

- Nå er jeg der at jeg kan prøve å bygge det opp igjen. Det er en mer takknemlig oppgave enn å minimere tapet. Det er gøy å kunne løfte vekter og svette litt igjen.

Etter planen skal Lund Svindal gjøre comeback i Lake Lousie i desember. Dermed står han over den tradisjonelle sesongåpningen i Sölden i slutten av oktober.

Hele Norges coronakart