Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lund Svindal ville studere: - Ønsket å gjøre noe positivt

Aksel Lund Svindal forteller om akillesskaden, comebacket og forholdet til Kjetil Jansrud i åpenhjertig intervju.

VEIEN TILBAKE: Aksel Lund Svindal er tilbake i verdenstoppen etter akillesskaden. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VEIEN TILBAKE: Aksel Lund Svindal er tilbake i verdenstoppen etter akillesskaden. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Aksel Lund Svindal har hatt en fantastisk sesong så langt. Han har seks seire totalt, og jakter sin syvende seier i Kitzbuhel i helgen.

I forbindelse med rennene i Wengen forrige helg, gjorde Svindal et intervju med CNN. Der forteller han om den lange veien tilbake etter akillesskaden han pådro seg høsten 2014.

- I enhver vanskelig situasjon ønsker man jo å vende det til noe positivt.

Svindals første tanke var å prøve et av målene i livet hans, nemlig å studere. Men datoer og tidspunkt passet dårlig, så han gikk over på plan B.

- Jeg tenkte, "hva er det nest smarteste jeg kan gjøre"? Det mest inspirerende hadde vært å dra et sted hvor jeg kunne møtt morsomme og interessante mennesker. Hvor de er veldig entusiastiske i noe annet enn sport.

- Mange lurer seg selv Mens verdenscupsirkuset gikk sin gang forrige vinter, dro Svindal til California med et rehabiliteringsprogram for å kjempe seg tilbake etter skaden, og med et ønske om å lære.

DOMINERER: Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal har vært suverene i fartsdisiplinene de siste sesongene.Foto: Pierre Teyssot / Splash News
DOMINERER: Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal har vært suverene i fartsdisiplinene de siste sesongene.Foto: Pierre Teyssot / Splash News Vis mer

- Det første du lærer når du har en smart idé, og du ønsker å bygge opp noe, er at konkurransen er stor.  En ting jeg liker veldig godt, noe som er veldig likt sport, er at det kun handler om deg som menneske.

- Hvis du virkelig ønsker å bli god på noe, og du bruker mye tid på hardt arbeid, er sjansene dine for å lykkes ganske gode. Veldig mange lurer seg selv. De sier, " jeg ønsker å bli veldig god", ok, du sier at du ønsker å bli god, men en annen jobber dobbelt så hardt som deg, hvordan skal du slå ham da? Det har de ikke noe godt svar på. Det er mer en livsstil enn en jobb, og sånne utfordringer liker jeg, sier en åpenhjertig Svindal til CNN.

Super-comeback Lund Svindal forteller at han brukte skeptikerne som motivasjon under rehabiliteringen etter akillesskaden.

- Noen sa til meg at det var umulig å kunne delta i VM. Jeg svarte, "ingenting er umulig". Jeg trodde ikke selv at jeg kom til å delta, men det var responsen min. Det ble en greie i media, og det ble skrevet mye om det. Da tenkte jeg at det var en kul utfordring å se om jeg faktisk klarte å stille i VM.

Mot alle odds debuterte Lund Svindal i sesongen 2014/2015 i VM. Han kjørte ned til en meget imponerende 6.plass i Super-G, kun 13 hundredeler fra medalje. Svindal kjørte inn til ledelse under Super-G-løpet.

- Når jeg krysset målstreken, og så at jeg ledet, tenkte jeg: "Tuller du"? Det føltes mye sykere da, enn når jeg vant i Beaver Creek denne vinteren. Jeg var ikke forberedt på det i det hele tatt. Det synes jeg er en ganske kul historie.

Svindal ble også nummer seks  i utforen senere i mesterskapet.

Vennskapet med Jansrud Landsmann og kompis Kjetil Jansrud, har blitt en av Lund Svindals største konkurrenter de siste årene. I forrige uke slo Jansrud Svindal med fire hundredeler i kombinasjonen i Wengen. Dermed tapte Svindal 20 meget verdifulle poeng i verdenscupen totalt. Svindal leder verdenscupen for øyeblikket, men Marcel Hirscher fra Østerrike er kun 16 poeng bak. På spørsmål om konkurransen med lagkamerat Jansrud svarer Svindal følgende:

- Det kan høres ut som en veldig merkelig situasjon, og det kan være hardt å takle, men vi har kjent hverandre så lenge. Av noen grunner fungerer det veldig bra. En av våre trenere sa en gang at alpint er en lagsport, bortsett fra de to minuttene du er i løypa.

- Vi tilbringer veldig mye tid sammen. Hvis du ikke er rundt kule mennesker, ville jobben vært kjedelig, sier Svindal.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media