Lundanes dropper VM

Verdensmesteren i orientering tar pause på ubestemt tid.

DROPPER NM: Verdensmester i orientering, Olav Lundanes, dropper VM. Han tar også en pause på ubestemt tid. Her er han fra VM i Sveits i fjor. Foto: Jens O. Køvrud / Dagbladet
DROPPER NM: Verdensmester i orientering, Olav Lundanes, dropper VM. Han tar også en pause på ubestemt tid. Her er han fra VM i Sveits i fjor. Foto: Jens O. Køvrud / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fjorårets verdensmester Olav Lundanes meldte i forrige uke avbud til Nordic Tour. Dagbladet vet at han også dropper helgens Jukola-stafett for Halden SK.

OG: Han kommer heller ikke til å løpe VM i Finland i juli.

Pausen 25-åringen tar, er på ubestemt tid.
Ingen i Norges Orienteringsforbund vil uttale seg og henviser til en pressemelding som skal komme i kveld. Olav Lundanes henviste også til pressemeldingen da Dagbladet var i kontakt med ham i dag.

Syk vinter
Etter verdenscupåpningen og treningsamlingen i New Zealand i januar har Olav Lundanes slitt med sykdom. Mars-måned var mer eller mindre helt treningsfri. Dermed ble grunnlaget for dårlig til å sikre Halden Skiklubb seier i årets Timila tidlig i mai. I kamp mot o-kongen, franske Thierry Guogiou, holdt det ikke.

Olav Lundanes hadde gjort et godt løp, men var fullstendig tom da han gikk i mål og ble liggende.

Innrømmet tidsnød
To uker etter sto han over VM-testene, men viste framgang under sprint-NM og mellomdistanse i Skien siste helga i mai.

- Jeg ligger langt etter skjema, men kan rekke VM-formen om jeg får trent som planlagt, sa Lundanes til Dagbladet etter NM-løpet.

Da Nordic Tour - fem verdenscup-løp på åtte dager - skulle starte uka etter, meldte Lundanes igjen forfall.

- Belastningen etter to løp i Skien og påfølgende landslagssamling, ble større enn antatt. Derfor står Olav over touren, sa Petter Thoresen og ville ikke da spekulere i om det ville få noen innvirkning mot VM.

Selv ville ikke Lundanes si så mye om situasjonen.

Med spydspissen ute, mister Norge sitt sterkeste VM kort til sommerens mesterskap.
Olav Lundanes har nemlig for vane å sanke medaljer i VM - både som junior og senior.

Tok grep - to gull
Under VM utenfor Lausanne i Sveits i juli i fjor, imponerte sunnmøringen da han satte hjemmefavorittene på plass på den lange distansen. Med sitt gulløp som ble kårets som tidenes beste VM-løp, viste han at norske løpere også kunne vinne i kontinentalt terreng der løpsstyrken er avgjørende.

De fleste trodde det ville være umulig å slå mellomeuropeerne i deres hjemmeterreng. Lundanes gjorde det umulige mulig.

- Etter kollapsen under langdistanse-VM i Frankrike året før, la jeg en plan mot VM i Sveits. Men økt fokus på løpeøkter på vei og sti, hevet jeg meg betraktelig. I tillegg stemte det o-tekniske, forklarte Lundanes etter VM-triumfen.

For ham står likevel gullet på den klassiske langdistansen fra VM i Trondheim i 2010, aller øverst.

- Det var et mesterskap jeg hadde blinket meg ut fra den dagen Trondheim ble tildelt VM. Med familie og venner på plass, var det stort å vinne gullet i Trondheim.

Medaljesankeren ute
Den målrettede o-løperen fra Eikenos utenfor Ålesund startet forberedelsene til årets VM i Finland umiddelbart etter VM i fjor.

- Målet er å klare to gull i samme mesterskap, sa han og tenkte på stafetten i Sveits som igjen ga "bare" sølv til Norge - for tredje gang på rad.

Nå vil mesterskapet i finske Vukatti 6.-14. juli går uten en av forehåndsfavorittene på plass.
Dermed kan det bli tøft for landslagssjef Petter Thoresens lag å sanke medaljer - de siste to årene er Olav Lundanes den eneste som har reist hjem med individuelle medaljer - en gull og en bronse.

TAUS: Olav Lundanes vil ikke si så mye om situasjonen. Foto: Jens O. Kløvrud / Dagbladet
TAUS: Olav Lundanes vil ikke si så mye om situasjonen. Foto: Jens O. Kløvrud / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer