Lundanes sprintet fra verdenseliten opp Holmenkollen

- Olav er helt rå for tida, sier landslagssjefen.

ENEREN: Olav Lundanes er var uslåelig siden han vant VM-gull i juli. I Holmenkollen vant han verdenscupen i sprint. Foto: Jens Olav Kløvrud/Dagbladet
ENEREN: Olav Lundanes er var uslåelig siden han vant VM-gull i juli. I Holmenkollen vant han verdenscupen i sprint. Foto: Jens Olav Kløvrud/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): - Det var ei fysisk krevende løype som passet meg godt. Tre ganger opp unnarennet på Holmenkollen tar på, men jeg er i bra slag for tida.

Det sa den 24-årige sunnmøringen Olav Lundanes etter at han tok sin første store internasjonale seier — om en ser bort fra to mesterskap med til sammen to EM- og to VM-gull.

Foran skjema Med sprintseieren i nasjonalanlegget i dag ligger Lundanes foran skjema i Nordic Tour som etter fem løp på åtte dager avsluttes med jaktstart i neste års VM-by, Vuokatti i Finland.

I Holmenkollen spurtet han som sist startende inn ett sekund foran årets sprintverdensmester Matthias Kyburz fra Sveits. Sprintspesialisten Øystein Kvaal Østerbø viste også at han er tilbake og var denne gang fornøyd med den sure fjerdeplassen.

- Jeg hadde nok ikke regnet med seier i dag og er slik sett foran skjema. Det blir ei tøff uke med fem konkurranser fram til søndag. Klarer jeg å vinne verdenscupen, kan jeg se tilbake på en god sesong, sier han og smiler.

VM størst Sist gang en løper i norsk landslagsdrakt vant verdenscupen var i 2004 da Holger Hott Johansen sikret sammenlagtseieren.

- For meg er VM større enn verdenscupen, men selvsagt er det stort om jeg klarer den.
24-åringen har holdt stødig form siden VM-gullet i kontinentalt terreng i Sveits midt i juli. Løpet han gjorde utenfor Lausanne er det beste VM-løpet noensinne — målt ut i fra vinnertid mot beste strekktider underveis.

Ingen sprintsatsing I Sveits imponerte han alle med sitt fantomløp på langdistansen og løping 100 minutter. I går imponerte han på sprinten og 16 minutters løping.

- Dette endrer ikke mine planer. Jeg vil fortsatt prioritere skogsorientering. Neste år går VM-sprinten i Finland dessuten dagen før langdistansekvalik — dermed blir det umulig å kombinere. Selv om jeg vinner i dag med mye fysisk løping, blir en gatesprint på asfalt noe helt annet.

Hausken tilbake Under dagens sprint i verdenscupen i Holmenkollen sto veteranen i det norske laget, Anne Margrethe Hausken Nordberg, frem og viste at hun fremdeles tilhører verdenseliten på sprintdistansen.

At O-dronningen Simone Niggli med 20 VM-gull sto øverst på pallen foran Holmenkollbakken etter dames sprint, var ingen overraskelse.

Men gledelig var det at sprintverdensmesteren fra 2008 — veteranen Anne Margrethe Hausken Nordberg, var tilbake på pallen med en tredjeplass.

- Jeg har to feil underveis. Det kostet litt tid, men jeg klarte å holde moralen oppe. Jeg er fornøyd med løpet, sa hun etterpå.

Fornøyd sjef Norge er ikke bortskjemte med pallplasser på spirnt og med Tone Wigemyr på en solid 9. plass, ble det en god Kollen-dag for landslagssjef Petter Thoresen.

- Olav er jo helt rå for tiden. At han vinner mot årets sprintgigant Matthias Kyburz er sterkt. At Anne Margrethe får en pallplass er velfortjent etter at hun ble disket fra bronsen i EM.

-Nå går vi inn i ei spennende uke som kan resultere i en norsk verdenscupvinner. For meg som landslagssjef vil det bety mye. Etter VM var det vanskelig å si hvem som er verdens beste. Vinner Olav verdenscupen, er han den aller beste.

TILBAKE: Veteranen Anne Margrethe Hausken Nordberg var endelig tilbake på pallen. I Kollen-omgivelsene sprintet hun til bronse.Foto: Jens Olav Kløvrud/Dagbladet
TILBAKE: Veteranen Anne Margrethe Hausken Nordberg var endelig tilbake på pallen. I Kollen-omgivelsene sprintet hun til bronse.Foto: Jens Olav Kløvrud/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer