Lundanes tok sitt andre gull på to dager

Herjer i orienterings-EM.

UTKLASSET KONKURRENTENE: Olav Lundanes poserer stolt med gullmedaljen, etter å ha vunnet fredagens langdistanse ett minutt og fem sekunder foran sveitseren Matthias Merz. 
Foto: NTB scanpix
UTKLASSET KONKURRENTENE: Olav Lundanes poserer stolt med gullmedaljen, etter å ha vunnet fredagens langdistanse ett minutt og fem sekunder foran sveitseren Matthias Merz. Foto: NTB scanpixVis mer

Orienteringsløperen Olav Lundanes gjorde et nytt kjempeløp og tok sitt annet EM-gull på to dager i Sverige fredag.

Nordmannen var best fra start til mål på langdistanse. Han endte 1.05 minutt foran sveitseren Matthias Merz. Russiske Valentin Novikov ble nummer tre og var ytterligere 25 sekunder bak Lundanes.

- Jeg har løp helt prikkfritt teknisk, men hadde ikke like bra «trykk» i beina som dagen før. På mellomdistansen var jeg i toppslag, nå var jeg i bra slag. Men jeg er kjempefornøyd med løpet og mitt andre EM-gull på to dager, sa Olav Lundanes.

24-åringen ble verdensmester på langdistanse i Trondheim i 2010.

- Olav er råsterk fysisk og samtidig veldig bra skolert teknisk. Han er en komplett o-løper. Men likevel jobber han hver dag for å utvikle seg, sier landslagssjef Petter Thoresen om sin elev.

Norge hadde ikke vunnet gull i orienterings-EM siden 2008.

RÅSTERK: - Olav er en komplett o-løper, sier landslagssjef Petter Thoresen. 
Foto: Søren Andersson / NTB scanpix
RÅSTERK: - Olav er en komplett o-løper, sier landslagssjef Petter Thoresen. Foto: Søren Andersson / NTB scanpix Vis mer

- Jeg prøvde å spare litt på formen i april for å være på topp nå i mai, men dette er over all forventning, sa Lundanes.

Gullet var tidenes sjuende norske i EM. Tidligere har Anne Margrethe Hausken (2), Hanne Staff (2) og Magne Lystad vært europamestere i orientering.

Landslagskollega Anders Nordberg var lenge med i medaljekampen, men løp til slutt inn til fjerdeplass.

- Jeg er godt fornøyd med mitt løp. Jeg har en postbom og ett veivalg som kanskje ikke var helt optimalt. I forhold til Olav mangler jeg det siste lille på toppfarten. Men det er ikke avskrekkende langt opp. Samtidig er jeg ikke overrasket over at han vinner, sa Nordberg.

Med Nordberg på fjerdeplass og Hans Gunnar Omdal på 9.-plass, kan landslagssjefen glede seg til stafetten søndag. Da har han også torsdagens bronsevinner, Carl Waaler Kaas, å spille på.

(NTB)