Lundby skremt av nødmeldinger i OL

Har tikket inn tre ganger: - Hva er det som skjer?

JAKTER PÅ GULL: Maren Lundby ønsker seg veldig OL-gull i normalbakkerennet mandag. Foto: NTB scanpix
JAKTER PÅ GULL: Maren Lundby ønsker seg veldig OL-gull i normalbakkerennet mandag. Foto: NTB scanpixVis mer

PYEONGCHANG (Dagbladet): Mandag kjemper skihopperen Maren Lundby (23) om OL-gullet i normalbakken. Et fall på trening søndag hindrer henne ikke fra å delta, opplyser sportssjef Clas Brede Bråthen.

Skihopperen fra Kolbukameratene stortrives i OL-byen Pyeongchang. Men fallet - som ga et lite slag mot hofta - er ikke den eneste uvanlige opplevelsen i Sør-Korea. Tre ganger har hun og andre med smarttelefon våknet av et ragnarok på telefonen. Lyden har vært høy – og inn har det tikket sørkoreanske nødmeldinger fra myndighetene.

Første gang dreide seg om en brann i området. Folk ble bedt om å holde seg unna brannstedet. Andre gang ble de advart mot vind og kulde. Søndag gikk nødmeldingen ut på at det hadde funnet sted et jordskjelv rundt 20 mil fra OL-byen. Også Dagbladets reporter fikk disse meldingene, som var umulig å tyde, med mindre du behersket språket.

TRIVES: Maren Lundby og de andre utøverne bor i en egen landsby i Pyeongchang. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
TRIVES: Maren Lundby og de andre utøverne bor i en egen landsby i Pyeongchang. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

- Du ligger og sover – og så kommer meldingene, forteller Lundby og bruker ordene «litt skremt». Det er en kjent sak at Nord- og Sør-Korea har hatt et anstrengt forhold. Tekniske sett er landene fortsatt i krig.

Meldinger på Facebook

- Etter å ha mottatt en sånn melding, begynte jeg selv å sende ut melding på Facebook. Jeg spurte: «Er det nå vi skal hjem? Hva er det som skjer?» Jeg fikk fort beskjed om at det var kaldt og mye vind, og at vi måtte kle oss godt.

Lundby fortsetter:

- Da det kom en ny melding i dag (søndag), tenkte jeg at det sikkert ikke var noe farlig. Men det hadde vært jordskjelv, og det er verre.

Nødmeldingene har vært et tema blant tilreisende som ikke er vant til slikt. Men foreløpig har mesterskapet gått knirkefritt. Det største problemet har vært vinden og kulda. Men det har gått greit for hopperne. Bakken i Pyeongchang har fantastiske vindskjermer.

Lundby hopper mandag for medalje i normalbakken. Det er dette 23-åringen strekker seg til å si.

Men strengt talt er det gullet som teller. Hun vil ikke si det høyt, men det er dette hun per dags dato er god for. Hun leder verdenscupen suverent foran Katharina Althaus (Tyskland) og Sara Takanashi (Japan).

Nettopp Takanashi har i mange år vært den beste kvinnehopperen i verden. Nå er hun detronisert av Lundby. Derfor er oppmerksomheten rundt den norske jenta stor i Japan. Folk vil vite hvem som har vippet yndlingen deres ut av posisjon.

Bra samtale

- Da jeg landet i Sør-Korea, sto det mange journalister og ventet på Takanashi og Yuki Ito. Så oppdaget de meg og flokket seg rundt meg. Det var som om jeg var en japaner selv.

NÅ BRAKER DET LØS: Maren Lundby har funnet seg godt til rette i normalbakken i Pyeongchang. Foto: NTB scanpix
NÅ BRAKER DET LØS: Maren Lundby har funnet seg godt til rette i normalbakken i Pyeongchang. Foto: NTB scanpix Vis mer

Lundby fortsetter:

- Jeg dro kjensel på dem. Jeg ser dem ofte. Vi hilste og hadde en bra samtale.

Da jentene konkurrerte i Japan i januar, fikk Lundby mye oppmerksomhet. Folk spurte om autograf og selfie med mobilkameraet.

- Slik opplever jeg ikke når jeg går ut på bygda på Toten, sier hun.

Men i Japan kan den kjente låten «Mari, du bedåre» døpes om til «Maren, du bedåre».

Sterkere posisjon

Oppmerksomheten er et uttrykk for at kvinnehopp får en stadig sterkere posisjon. Også i Norge, selv om ikke alle skanser er revet ned. Blant annet er normalbakkerennet den eneste konkurransen i OL.

Jentene har bare sporadisk sluppet til i store bakker. Og skiflyging er foreløpig en fjern drøm. Argumentet til de høye herrer i FIS er at de generelle ferdighetene ikke er gode nok.

Lundby begynte å hoppe da hun var tre år. På 20 år har jenta fra Kolbukameratene bygd seg opp til å bli den alle snakker om i hoppsirkuset.

- Broren min tok meg med i bakken. Siden har jeg vært der. Å hoppe er det kuleste jeg vet om.

Sprudlende

Da Dagbladet møtte Lundby i utøverlandsbyen i Pyeongchang søndag, var hun sprudlende og opplagt. Dette er noe alle rundt henne skryter av: Tilstedeværelse og dedikasjon.

- Å forklare framgangene tar mer enn ti sekunder, sier trener Christian Meyer.

- Maren har følelse og dedikasjon for idretten. Det er ikke noe som har skjedd i år, det har hun hatt hele veien. Hun er en vinner. Vi har hele tida sett kanonhopp, men de har ikke kommet så tett som nå. Oppturer og nedturer gjennom flere år har gitt god ballast.

Nebbete

Sportssjef Clas Brede Bråthen er like imponert:

- Hun har alt, enkelt og greit. Teknikk, råskap, treningsvilje og seriøsitet. Det er ingenting å peke på i negativ retning, bortsett fra at hun er nebbete mot meg.

- Hva mener du?

- Forleden snakket vi om vinter-OL, når lekene startet. Jeg ramset opp 1924. Da sa hun: «Du var vel sportssjef da også, du.» Hun har en smartness å kommentere ting på som jeg synes er kul.

Rennet mandag starter klokka 13.50 norsk tid.