Skøyter

Lunde Pedersen savner Bøkko: - Det er rart uten ham

I Håvard Bøkkos fravær er det Sverre Lunde Pedersen (24) som er stjerna på skøytelandslaget. Men det har ikke gått helt som han hadde håpet på denne sesongen.

SAVN: Sverre Lunde Pedersen og lagkameratene savner å ha Håvard Bøkko på landslaget. Bøkko har tatt seg en pause fra skøytesporten. Her er Lunde Pedersen avbildet under VM i februar. Foto: NTB Scanpix
SAVN: Sverre Lunde Pedersen og lagkameratene savner å ha Håvard Bøkko på landslaget. Bøkko har tatt seg en pause fra skøytesporten. Her er Lunde Pedersen avbildet under VM i februar. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Forrige sesong tok han tre VM-medaljer, men innledningen på denne sesongen har slett ikke vært god.

13, 12, 5 (i B-gruppen) og 7. Det er plasseringene til Lunde Pedersen i verdenscupen så langt denne sesongen. Løpene har vært i Kina og Japan.

- Det har gått litt trått. Jeg hadde håpet og trodd at sesongstarten skulle vært bedre. Heldigvis er det lenge igjen av sesongen, sier Lunde Pedersen til Dagbladet.

- Hva tror du er årsaken til at det har gått trått?

- Når man konkurrerer i Asia, er det mye som er annerledes fra Norge. Det er for eksempel andre rutiner, en annen type luft og en annen type mat. I Kina måtte vi blant annet la være å spise kjøtt, fordi Olympiatoppen frarådet oss det. Grunnen var at det kunne være steroider i kjøttet. De mater visst dyrene med anabole steroider der. Derfor ble mye tørre nudler og ris, og det var ikke helt optimalt, forteller Lunde Pedersen.

- Men det er etter jul toppformen skal være på plass. Jeg er ikke bekymret for resultatene innledningsvis i sesongen, sier han.

VM i hjemlandet

For det er på nyåret de store tingene skjer for Lunde Pedersen. 24-åringen gleder seg spesielt mye til allround-VM i mars, som skal foregå i Vikingskipet på Hamar.

- VM kan bli et av de største høydepunktene i min karriere. Det er ikke så mye som kan måle seg opp mot å gå foran fulle tribuner i Vikingskipet, sier han.

- Hvordan opplever du skøyteinteressen i Norge om dagen?

- Interessen for skøyter er absolutt til stede, men interessen trenger å blomstre. Det er ikke helt som i gamle dager, da Norge dominerte. På den tiden var jo skøyter en nasjonalsport, mener Lunde Pedersen.

Savner Bøkko

De siste årene har Lunde Pedersen og Håvard Bøkka vært blant skøyterne som har sørget for norsk suksess på isen. Men før sesongstart i år ga Bøkko beskjed om at han tar en pause fra skøytesporten. Det merker Lunde Pedersen og resten av landslagsgruppa.

- Det er litt rart uten han. Jeg har vært på lag med Håvard siden 2009. Vi savner han, sier Lunde Pedersen, og legger til:

- Jeg snakker fortsatt med Håvard. Det virker som han har det bra, og jeg tror han har jaktet en del i høst. Men han har jo bare tatt en pause, så det kan hende at motivasjonen kommer tilbake igjen.

Lunde Pedersens motivasjon er det derimot ingenting å si noe på.

MISFORNØYD: Sverre Lunde Pedersen i Kina tidligere denne måneden. Han er alt annet enn fornøyd med sesongstarten. Foto: AFP 
MISFORNØYD: Sverre Lunde Pedersen i Kina tidligere denne måneden. Han er alt annet enn fornøyd med sesongstarten. Foto: AFP  Vis mer

- Min motivasjon er på topp. Jeg er veldig gira og motivert for å satse mot OL i 2018, sier han.

Bra profilering for skøytesporten

Denne høsten har Lunde Pedersen vært aktuell på TV også, som én av tre på Team Skøyter i «Best av de beste: team» på TV 2.

Der konkurrer han, Håvard Bøkko og Simen Spieler Nilsen på lag mot ishockeyspillere, langrennsløpere og skiskyttere i ulike fysiske øvelser.

- Det er veldig bra for skøytesporten at vi får profilert oss der. Da jeg ble ringt opp og spurt om å være med, så var det veldig kjekt. Jeg har fulgt med på de foregående sesongene. Det har vært kjempegøy å få være med selv, sier Lunde Pedersen.

Takker Fana

For Lunde Pedersen fra Os har det kun vært én klubb hele livet. Han har følgende å si om Fana IL, klubben i hans hjerte:

- Fana IL har betydd, og betyr fortsatt, mye for meg. Det er i klubben jeg har utviklet meg og blitt god. Jeg har masse å takke Fana for. Der er jeg medlem av et stort miljø med en sterk treningskultur. I tillegg er det flinke fagfolk og trenere i klubben, sier Lunde Pedersen.