NUMMER NI: Sverre Lunde Pedersen og de norske skøyteløperne har åpnet sesongen bra, men i dag ble det en aldri så liten nedtur i Calgary. Foto: AP Photo/Peter Dejong)
NUMMER NI: Sverre Lunde Pedersen og de norske skøyteløperne har åpnet sesongen bra, men i dag ble det en aldri så liten nedtur i Calgary. Foto: AP Photo/Peter Dejong)Vis mer

Skøyter

Lunde Pedersen utenfor pallen i Calgary

Sverre Lunde Pedersen klarte topp ti i et løp der Sven Kramer var suverent best.

Skøytefansen håpet på ny verdensrekord, men Sven Kramer maktet ikke å senke sin ti år gamle bestetid på 5000 meter. Han tok likevel en suveren seier i Calgary.

Kramer var i en klasse for seg på den canadiske isen. Nederlenderen slo hjemmehåpet Ted-Jan Bloemen med 1,50 sekunder. De to stjerne gikk sammen i siste par.

Det var knyttet forventninger til rekordknusing fredag. I 2007 satte Kramer tiden 6.03,32 på 5000-meteren i nettopp Calgary. Fredag valgte han en taktikk med å gå ut rolig. Etter hvert ble det klart at Kramer ikke var i stand til å slå sin ti år gamle rekord.

Til slutt var 31-åringen i mål på 6.07,04.

Sverre Lunde Pedersen hang bra og kjempet om en pallplass, men to runder før slutt sa det bråstopp for Fana-løperen. Han måtte nøye seg med en niendeplass, slått med hele 7,8 sekunder. Etter løpet var Pedersen helt sluttkjørt.

– Det var rett og slett skivebom, sa NRKs skøyteekspert Even Wetten.

Sett med norske øyne ble løpet en aldri så liten nedtur etter to eventyrlige verdenscupstevner på rad. Håvard Bøkko ble nummer 13 med tiden 6.16,88.

Ida Njåtun gikk inn til 14.-plassen i B-gruppen på kvinnenes 3000 meter.

(NTB)