Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lunde tilbake fra rushelvetet

Kristian Lunde kusker Big City Gangster og Bella W. på Bergen Travpark torsdag. Det kan bli full pott for fartskusken som er tilbake etter sitt livs kamp.

• Bengts tips på Dagbladet.no: Her er sjansen til å vinne på hest!

(Dagbladet.no): Endelig smiler livet til Kristian Lunde igjen. Men det har vært tøffe tak.

Kristian Lunde var den talentfulle stallmannen som høstet stor suksess i løpsbanen. Ikke sjelden satte han inn en oddsbombe eller to til stor jubel fra spillerne og fansen. På Bjerke-restauranten ble han bare kalt Lille-Ulf for de taktiske styringene sine i løpene.

Fest og fart

Han var en publikumsyndling med sin offensive kuskestil. Og han hadde en bemerkelsesverdig evne til å få fart på hestene.

Så gikk det helt galt. Kristian er den fødte gladgutt. Livet ble med ett forandret med suksessen på travbanen. Han ble høy på suksess.

Fest og fart ble en del av hverdagen. Kristian har alltid vært nysgjerrig på livet. Det ble hans bane. Fra juli i fjor til februar i år var ikke Kristian Lunde å se i løpsbanen. Han utkjempet en annen kamp på hjemmebane.

- Rusen får en sånn makt over deg at du klarer ikke komme ut av det ved egen hjelp. Til slutt er det bare det alt dreier seg om. Alt annet blir uvesentlig.

TETBUD INGEN KAN AVSLÅ: Big City Gangster er ute etter teten på Bergen Travpark i kveld. Her kjøres hesten av Jan Ove Olsen, i Kristian Lundes sykdomsfravær. Foto: HESTEGUIDEN.COM
TETBUD INGEN KAN AVSLÅ: Big City Gangster er ute etter teten på Bergen Travpark i kveld. Her kjøres hesten av Jan Ove Olsen, i Kristian Lundes sykdomsfravær. Foto: HESTEGUIDEN.COM Vis mer

Lunde misbrukte narkotika og piller, ikke alkohol.

- Jeg har kjørt løp i ruspåvirket tilstand og er ikke stolt av det. Rusen tok helt overhånd. Jeg var så langt nede som jeg tror det er mulig for et menneske å komme. Man kommer ikke stort lengre ned enn jeg var, forteller Kristian Lunde til Dagbladet.no.

Etter et opphold på Vangseter kom Kristian endelig tilbake til det livet han elsker. Nå går han i jevnlige møter, og til psykolog to ganger i måneden.

Hester er terapi

- I utgangspunktet skal jeg få denne oppfølgingen i to år. Alt fungerer bra nå. Oppholdet på Vangseter hjalp meg veldig mye. Det gjorde at jeg kom på rett kjøl igjen. Jeg har fått mange andre gode verdier i livet, virkelige verdier, sier Kristian.

- Familien og gode venner har støttet meg og stilt opp for meg. Det er jeg svært takknemlig for. Jeg brukte en del tid på å venne meg til en ny hverdag uten rus. Det gikk flere måneder før jeg gikk tilbake til travsporten. Jeg måtte vite at jeg taklet det.

- Hester er god terapi, sier 25-åringen.

På gården på Osterøy utenfor Bergen har Kristian Lunde ansvaret for 16 hester per i dag for Toril og Ragnar Risholm.

- Jeg er glad for at de viste meg den tilliten, og at de vil jeg skal jobbe for dem. Familien Risholm og Ove Wassberg har hjulpet og støttet meg enormt, og jeg er glad for at de gir meg sjansen.

Stall TRIS, som familiebedriften kaller seg, har mange spennende unghester.

- Jeg går en spennende tid i møte. Mange fine unghester kommer til start utover våren, og jeg gleder meg.

Det Norske Travselskap ga nylig Kristian lisensen tilbake. Kristian fullførte trenerskolen i 2005. Han har nå kjørt løp to kjøredager etter han kom tilbake. Torsdag blir den tredje.

Takknemlig

- Jeg vil rette en stor takk til DNT med Tore Fyrand i spissen for å ha støttet meg i denne vanskelige tiden. Det har hjulpet meg tilbake, sier Kristian stille.

Når Dagbladet.no tar kontakt, har Kristian og Kristoffer på fire år vært ute på havet og trukket torsk.

- Nå må jeg vel jammen spise den til middag også, ler Kristian som gjerne vil være et godt forbilde for sin sønn.

- Jeg er så glad og takknemlig for at jeg har fått bedre kontakt med sønnen min. Det har lært meg mye, og det er helt uvurderlig.

Kan vinne i Bergen

Torsdag kan Kristian vinne både med Big City Gangster (V5-4) og Bella W. (V5-2) på hjemmebanen Bergen Travpark.

- Big City Gangster vinner alle dager i uken, sier Kristian.

- Han trener veldig fint. Jeg kjører for tet, og han får normalt den posisjonen fra springsporet. Men han er ikke avhengig av tet for å vinne. Han går godt bakfra også. Jeg har stor tro på seier.

- Bella W. satt fast med mye krefter sist. Med det rette løpet kan hun fort dukke opp i seierskampen, mener Kristian Lunde.

TILBAKE TIL LIVET: Kristian Lunde er blitt ettertenksom etter et langt dypvannsdykk ned i rushelvetet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media