Lundekvam: - Riise fikk hotellbesøk av tre-fire damer på én dag

Riise: - Bare tull!

TØFFE LANDSLAGSMINNER: I et avsnitt som omhandler «Slagene i Drammen» i Claus Lundekvams nye bok blir en ungdommelig John Arne Riise (t.v.) beskrevet i relativt friske ordelag. Foto: Erik Berglund
TØFFE LANDSLAGSMINNER: I et avsnitt som omhandler «Slagene i Drammen» i Claus Lundekvams nye bok blir en ungdommelig John Arne Riise (t.v.) beskrevet i relativt friske ordelag. Foto: Erik Berglund Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) En av de mest omtalte episodene i norsk landslagshistorie fant sted i en spillerbuss i Drammen i september 2003. Det var da to av landets fremste gullkalver, John Carew og John Arne Riise, barket sammen i en konflikt som siden er husket som «Slagene i Drammen».

Daværende landslagsmidtstopper Claus Lundekvam var et av de nærmeste vitnene til det som skjedde. I sin bok «En kamp til», som er skrevet sammen med forfatter Thomas Karlsen og som blir å finne i butikkene fredag, beskriver han episoden inngående.

Og Lundekvams sympati virker å ligge hos Carew - selv om det var han som hadde de svarteste øynene og hardeste nevene da slagene falt.

• Les også: Lundekvam åpenhjertig om rusproblemene i ny bok

Slagene i Drammen I boka framgår det at folk var i dårlig humør etter 0-1-tapet borte mot Bosnia-Herzegovina et par dager før.
 
«John Arne Riise og John Carew slenger dritt til hverandre i ett sett - i årevis har de hatt en pågående konkurranse seg imellom, om hvem som har det største imaget, ofte dreier det seg om damer, om hvem som har mest draget - John Arne er verst, innimellom ser vi tre eller fire komme og gå i løpet av en dag, som kommer innom hotellet og drar igjen en time senere. De siste dagene har hanekampen eskalert. Nå kan den ikke lenger bare les bort», heter det i boka.

«Om bord i bussen er jeg den første til å finne meg et sete. John Arne setter seg foran meg, John rett bak meg. Alt skjer fryktelig fort. John kommer rundt meg og slår John Arne i ansiktet med knyttet neve - neven sneier kjeven, det meste av kraften går i bussruten.»

Videre beskriver Lundekvam:

«John Arne faller ned på gulvet, glasset dirrer ennå, han ruller seg sammen som en ball og skriker på hjelp, mens John står over ham og hamrer neven i buss-setet, og det er da vi kaster oss over ham, jeg, Martin Andresen og Trond Andersen, prøver å få dratt ham vekk, men John er to meter høy og hundre kilo tung - vi river det vi makter i ham, men John har på ingen måte tenkt å la seg stoppe. Han er svart i øynene, og jeg kan ikke si at jeg ikke skjønner ham, John Arne kan irritere på seg en stein, han gir seg ikke før lenge etter at det slutter å være plagsomt, og sånn sett fortjener han en oppvekker. Kanskje ikke å bli jult opp, men i alle fall satt behørig på plass.»

Episoden endte med at John Carew måtte forlate landslagstroppen, og han kom ikke tilbake igjen før Åge Hareide var landslagssjef neste vår.

Riises tilsvar Dagbladet har forsøkt å nå John Arne Riise for en kommentar. Den ferske India-proffen har i dag besvart bokpåstandene slik på sin Facebook-side:

ØM: John Arne Riise tok seg til kjeven dagen etter han var blitt slått av John Carew. Foto: Tor Richardsen / NTB Scanpix
ØM: John Arne Riise tok seg til kjeven dagen etter han var blitt slått av John Carew. Foto: Tor Richardsen / NTB Scanpix Vis mer

«Kjære venner. Claus Lundekvam har kommet med ny bok. All respekt til han for at han er åpen og ærlig om sine problemer. Men det jeg fikk mailer om i dag dreier seg ikke om hans problemer, men et par setninger han skrev om meg og Carew. Tydeligvis kan man skrive det man vil i en bok. Ifølge Claus så kranglet Carew og jeg på landslaget om å ha flest damer under samling. Selvsagt tull. Jeg hadde i følge Claus 3-4 damer på rommet på en dag, under samling! Bare tull! Du fikk jo så vidt med deg når det var møter, treninger og lignende. Så dette tar jeg med et smil.

Min kjære Claus, dette er boken om ditt liv. Jeg støtter deg og har alltid gjort det gjennom dine problemer. Vi begge vet hvordan jeg var der for deg når du hadde det tøft. Derfor er det synd at du bruker mitt navn på denne måten. Du snakker om noe som skulle skjedd for 10-15 år siden. Føler det er unødvendig å kommentere dette i media siden dette er en ikke sak for meg og jeg selvsagt er fullstendig uenig i det som står. Men jeg ønsker deg lykke til med boklanseringen, Claus. Håper du har fått livet tilbake som du ønsker og fortjener.»

«Ikke respekt» Også Henning Berg har beskrevet «Slagene i Drammen» i boka «BERG» fra 2004:

«- Idiot, sa Riise.
- Hold kjeft, sa Carew.
- Idiot, sa Riise.
- Hold kjeft, sa Carew.»

Riise skal, ifølge Berg, ha bedt Carew om å slå - for å bli ferdig med det. Og til slutt smalt det. Slik beskriver Lundekvams gamle stopperkollega det som skjedde:

«Han holdt venstrehånda i seteryggen og slo alt han kunne med høyre. Han traff John Arne skrått bakfra. Knyttneven skled av Riises høyre kinn og dundret inn i vinduet. Riise ble liggende med hodet mot midtgangen. Carew fortsatte. Han kløyv rundt setet og satte seg oppå Riise. Martin Andresen, Claus Lundekvam og Steffen Iversen kastet seg over ham og greide å dra ham tilbake.»

Ifølge Berg-boka ble Carew deretter beordret fram i bussen, mens spillerne trakk ned gardinene. Riise satt på gulvet og holdt seg mot hodet med opphovnet kinn. Carew satt sammen med Frode Johnsen.

«- John Arne har ikke respekt for folk som er eldre enn seg», sa den da 25 år gamle Carew om ett år yngre Riise.

- Alle var grinete John Carew og John Arne Riise har for lengst bedret sitt forhold, og i fjor var Carew gjest i kompisens bryllup. Slik beskrev Carew 2003-opptrinnet i en TV 2-dokumentar i fjor:

- Stemningen var dårlig. Jeg var grinete, alle var grinete. Folk var grinete på hverandre. Selv var jeg egentlig nede i en bølgedal. Det oppstod en situasjon med John Arne tidlig på treningen. Da vi jogget ned begynte å diskutere, og vi sa ting til hverandre som vi ikke burde sagt, fortalte Carew.

- Begeret rant over og det svartnet for meg.

John Arne Riise sa dette til TV 2 i fjor:

- Det skjedde for mange år siden og er egentlig glemt. Vi skværet opp samme kvelden og nå er vi veldig gode venner. John var i bryllupet mitt og vi spiller golf sammen.

• John Carew har ikke besvart Dagbladets henvendelse torsdag. Claus Lundekvam vil ikke uttale seg om sin nye bok i dag.

NY BOK: Claus Lundekvams biografi er i salg i morgen.
NY BOK: Claus Lundekvams biografi er i salg i morgen. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer