I OVERSKRIFTENE: Dagbladets papiravis i dag.
I OVERSKRIFTENE: Dagbladets papiravis i dag.Vis mer

Lundekvam minnes da Bale kom inn i garderoben: - Han er blitt litt umenneskelig

Wales møter Nord-Irland klokka 18.00

* Wales - Nord-Irland, på NRK1 klokka 18.00

(Dagbladet): Gareth Bale (26) står fram som den hittil største EM-stjerna. Her forteller tidligere lagkamerat Claus Lundekvam (43) om den sensasjonelle utviklingen til Wales-spilleren.

Lundekvam og Bale spilte sammen i Southampton.

- Jeg husker ham som en beskjeden gutt. Han sa omtrent ingenting. Han lot fotballen og talentet snakke, sier Lundekvam til Dagbladet.

Klokka 18.00 er det klart for et nytt «Battle of Britain». Wales møter Nord-Irland i åttedelsfinalen. Nok en gang vil mye dreie seg om Bale og hans fiksfakserier.

Foreløpig har Real Madrid-spilleren scoret tre mål i EM.

Elsker synet

Lundekvam – som har 40 landskamper for Norge – elsker det han ser av den tidligere lagkameraten. På Facebook-sida si har han lagt ut gamle treningsbilder av de to.

KLAR FOR ÅTTEDELSFINALE: Gareth Bale  og Wales møter Nord-Irland på Parc des Princes i Paris. Foto: NTB Scanpix
KLAR FOR ÅTTEDELSFINALE: Gareth Bale  og Wales møter Nord-Irland på Parc des Princes i Paris. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi snakker om rundt 2005. Lundekvam var veteranen, sluggeren og kapteinen. Bale var jyplingen som kom opp fra ungdomsavdelingen i Southampton. For å klatre i hierarkiet var han avhengig av at folk som Lundekvam gikk god for ham.

- Jeg husker veldig godt da han kom. Bale, Theo Walcott og Adam Lallana var spillere som slo igjennom omtrent på samme tid, forteller Lundekvam.

Helt spesiell

- Gareth hadde noe helt spesielt. Du ser sånt en sjelden gang: Tempoet, steget og evnen til å ta seg forbi folk. Gareth hadde bakgrunn fra friidretten. Han jobbet knallhardt og var ydmyk, påpeker Lundekvam.

- Da spillerne hadde fri, dro mange til London eller Marbella for å kose seg. Gareth dro hjem til moren og faren sin i Wales. Sånn var det i Tottenham også. Han har vært veldig dedikert til fotballen.

I august 2013 ble Bale belønnet med den ultimate kontrakten: Real Madrid skal ha betalt rundt 800 millioner kroner i overgangssum. Beløpet var så høyt at klubben angivelig fryktet å tirre opp Cristiano Ronaldo.

Monstersteg

Av bildene er det lett å se: På de tre siste åra har Bale tatt fysiske monstersteg. Han representerer en løps- og kraftpakke som er sjelden.

58 LANDSKAMPER: Gareth Bale feirer en scoring mot San Marino i 2008. Til venstre Ryan Giggs. Foto: NTB Scanpix
58 LANDSKAMPER: Gareth Bale feirer en scoring mot San Marino i 2008. Til venstre Ryan Giggs. Foto: NTB Scanpix Vis mer

På mange måter har utviklingen til Bale og Wales gått hånd i hånd. I 2011 var landslaget ranket som nummer 112 i verden. I dag ligger Wales på 26. plass. Nå begeistrer laget i sitt første EM-sluttspill noen gang.

- I mine øyne er Bale blitt litt umenneskelig, sier Lundekvam.

- Han har en fysikk som er ganske sinnssyk. Det handler om gener. Men han var også unggutten som la igjen flest timer på treningsfeltet. Han kunne stå i time etter time og ta frispark. Det er slike ting du legger merke til.

Kontakt

Lundekvam hadde kontakt med Bale også etter at han forlot Southampton i 2007.

- Nå som han bor i Spania er det ikke blitt like mye, opplyser han.

Selv om Bale er superstjerna, trekker Lundekvam fram Gary Speeds betydning for Wales. Han overtok som trener i 2010 og løftet laget opp 60 plasser på FIFA-rankingen.

- Jeg intervjuet Speed i forbindelse med Norges landskamp mot Wales i 2011. Like etterpå tok han livet sitt. Det var veldig spesielt, sier Lundekvam.

SEXKJØP OG PILLEBRUK:  Claus Lundekvam har vært åpenhjertig om sitt liv på og utenfor fotballbanen. Dette har han skrevet bok om. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har fulgt med det walisiske laget i EM. Jeg har sett en lagmoral og vilje som har vært helt fantastisk. Det er vilje til å dø for hverandre.

96 ganger

På Parc des Princes var det stille før stormen i går kveld. På arenaen til Paris Saint-Germain gjorde lagene de siste forberedelsene.

Wales og Nord-Irland har møtt hverandre 96 ganger. 45 av kampene har endt med Wales-seier. Nord-Irland har vunnet 27 ganger.

- Det blir en britisk affære, sier Bale på en video distribuert av UEFA.

- Forhåpentligvis blir det en utrolig stemning og en fantastisk kamp, sier han.

FORTID SAMMEN: Claus Lundekvam (til høyre) i samtale med Gareth Bale. Foto: Privat
FORTID SAMMEN: Claus Lundekvam (til høyre) i samtale med Gareth Bale. Foto: Privat Vis mer