Lundekvam om reaksjonene fra lagkompisene: - Vi er en naiv nasjon

Slår tilbake.

BOKLANSERING: Claus Lundekvam møtte Dagbladet i dag i forbindelse med boklanseringen av hans selvbiografi «En kamp til», som er i butikkene i dag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BOKLANSERING: Claus Lundekvam møtte Dagbladet i dag i forbindelse med boklanseringen av hans selvbiografi «En kamp til», som er i butikkene i dag. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Claus Lundekvam fikk sterke reaksjoner fra Fotball-Norge i går da pressen fikk tilgang på hans selvbiografi «En kamp til», som er skrevet sammen med forfatter Thomas Karlsen. Boka kommer i butikkene i dag.

42-åringen, som har vært gjennom et rushelvete etter han la opp som spiller i 2008, bruker majoriteten av boka på å fortelle om sin lysende fotballkarriere, samt alkohol- og narkotikamisbruket som nesten tok livet av ham etterpå.

Men han kommer også med relativt oppsiktsvekkende påstander om tidligere lagkamerater.

«Jeg husker ikke når jeg kjøpte sex første gang. Ikke når, ikke hvor. Det har vært mange, og alt flyter sammen. Sannsynligvis var det i begynnelsen av tjueårene, på en eller annen treningsleir. Det skjedde på så godt som alle turer, med landslaget, med Brann, med Southampton, og jeg var langt fra alene om det. 25 unge gutter pluss trenere, støtteapparat og diverse mennesker fra administrasjonen», skriver han i boka.

Irriterte lagkompiser Utsagnet fikk en rekke tidligere lagkamerater og ikke minst tidligere landslagssjef Åge Hareide til å reagere i går.

- Det er helt utrolig hvor mange Claus setter i dårlig lys ved å skrive dette. Om det er én eller hundre som har drevet med det, vet jeg ikke, men han setter alle i dårlig lys, sa André Bergdølmo.

Dagbladet møtte Lundekvam i forbindelse med boklanseringen i formiddag, og 42-åringen sier han ikke er overrasket.

- Jeg er ikke overrasket over reaksjonene. Jeg må presisere at dette er min historie, min erfaring og mine opplevelser som Brann-, Southampton- og landslagsspiller. Det står jeg 100 prosent på, sånn var det. Jeg ønsker ikke å dra noen inn i noe negativt lys, men jeg forteller bare at sånn var det og det var jeg med på, sier Lundekvam til Dagbladet.

- En naiv nasjon - Synes du det er rart at Hareide og Nils Johan Semb sier at de ikke har merket noe?

- Det overrasker meg ikke, fordi vi er en naiv nasjon. Hvorfor skal vi være annerledes enn andre land? Å ha en aksept for å ta seg en fest etter en landskamp har det vært takhøyde for å gjøre i miljøet. Det er klart at de sitter i posisjoner der de må ta avstand fra sånt, sier han.

- Er dette på en måte fotballens omerta?

- Nei, jeg føler ikke det i det hele tatt. Dette er mine erfaringer og min historie. Jeg ønsker ikke å sette enkeltpersoner i dårlig lys, men det er en kultur og det er en kultur som er vanlig i hele verden. Hvorfor skal vi være noe annerledes? Det er bare naivt å tro.

- Tror du dette har endret seg etter at du la støvlene på hylla?

- Ja, på mange områder. Det er blitt mer oversiktlig. Da jeg kom til England på midten av 90-tallet var det nok høyere toleranse for drikking på ukedagene enn i dag. Men i løpet av min periode var det en enorm forandring, og siden det har det nok også forandret seg mye. Det har nok skjedd ting på landslaget også.

Riise-påstand Dagbladets Morten Pedersen skriver i dag at Lundekvam «gjør alle han har spilt med til potensielle horekunder og partydop-misbrukere».

- Hva tenker du om det?

- Det er Morten, jeg trenger ikke si mer enn det.

En annen sak som ble stort slått opp både her i Dagbladet og andre medier i går, er Lundekvams påstand om at John Arne Riise på en landslagssamling hadde nye jenter på hotellrommet hele tiden.

«John Arne er verst, innimellom ser vi tre eller fire komme og gå i løpet av en dag, som kommer innom hotellet og drar igjen en time senere», skriver han.

Påstanden fikk Riise til å nekte for at det var tilfelle på sin Facebook-side i går ettermiddag. «Bare tull!», skrev Delhi Dynamos-spilleren.

Både Lundekvam og Riise var med på innspillingen av «Senkveld» på TV 2 i går ettermiddag, men de var ikke inne i studioet samtidig fordi Riise nektet å møte sin tidligere landslagskompis.

- Jeg har mistet respekten for ham, uttalte Riise etterpå.

- Kompliment - Hva tenker du om at Riise reagerer så sterkt på dette, Lundekvam?

- Jeg synes han bør ta det som står i boka som en kompliment. John Arne var en av våre største stjerner, sammen med Carew, og jeg ville skrive om det fordi det fortalte forhistorien til «Slagene i Drammen», som var en stor hendelse i norsk fotball. At Riise og en del andre lovende norske fotballspillere hadde masse jenter rundt seg er ikke noe nytt. Det er gammelt nytt. Selvfølgelig må han si det han gjør og reagere som han gjør nå.

- Det forstår jeg godt.