Lundekvam slipper fengsel

Mister lappen i 28 måneder etter fyllekjøring.

TATT FOR FYLLEKJØRING: Claus Lundekvam har innrømmet at han kjørte med promille, da han krasjet 6. mai. Rettsmøtet i Basingstoke for noen uker siden forlot han som passasjer.Foto: KEITH HAMMETT
TATT FOR FYLLEKJØRING: Claus Lundekvam har innrømmet at han kjørte med promille, da han krasjet 6. mai. Rettsmøtet i Basingstoke for noen uker siden forlot han som passasjer.Foto: KEITH HAMMETTVis mer

||| (Dagbladet.no): Claus Lundekvam slipper fengsel etter å ha kjørt i fylla og kollidert med en varebil forrige måned.

Ifølge lokalavisa Southern Daily Echo har den tidligere Southampton-proffen blitt fratatt førerkortet i 28 måneder etter å ha innrømmet å ha kjørt i beruset tilstand, samt unnlatt å stoppe ved et ulykkessted.

Lundekvam er også dømt til 250 timers samfunnstjeneste av retten i Basingstoke.

- Formålet med denne dommen er beskyttelse av allmennheten, sa dommer Gwen Shaw til Lundekvam under dagens domsavsigelse, før hun varslet at nordmannen trolig må ikle seg myndighetenes klær når han gjennomfører straffen.

Kolliderte etter veldedighetsgalla
36-åringen kolliderte sin Audi med en Citroen varebil på motorveien 6. mai. Føreren av den andre bilen skal ha pådratt seg mindre skader. Deretter skal nordmannen ha forlatt åstedet, noe han selv hevdet var for å hente hjelp.

Lundekvam ble så arrestert senere samme kveld, og etter å ha avgitt en positiv utåndingsprøve tilbragte eks-proffen natten i varetekt, før han ble siktet dagen etter. 

Politiet har tidligere opplyst Dagbladet at Lundekvam hadde alkoholverdier på 93 mikrogram per 100 milliliter utåndet luft. Promillegrensa i Storbritannia er 35 mikrogram per 100 milliliter, og praktisk sett kan Lundekvams promilletest omregnes til 1,85 for norske forhold.

- Formålet med denne dommen er beskyttelse av allmennheten, sa dommer Gwen Shaw til Lundekvam under dagens domsavsigelse, før hun varslet at nordmannen trolig må ikle seg myndighetenes klær når han gjennomfører straffen.


Rettsaken utsatt
Da Lundekvam møtte i retten 28. mai, erklærte han seg skyldig i fyllekjøring og i å ha forlatt et ulykkessted hvor det befant seg en skadd person. Rettssaken ble imidlertid utsatt av daværende dommer Stephen Crabtree.

- Det har ikke vært noen kjekk dag. Jeg vil ha dette unnagjort, slik at jeg slipper flere søvnløse netter, sa han til Dagbladet idet han forlot rettslokalet.

Strafferammen for forholdene Lundekvam var tiltalt for er seks måneders fengsel, men det slipper altså nordmannen.

- Jeg er forberedt på å få en saftig bot, og må klare meg uten førerkort i halvannet år. Men sjansen for fengselsstraff er knapt en promille, sa han før dommen ble avsagt.

Lundekvams advokat, Adam Norris, sa i retten at Lundekvam ikke rømte fra ulykkesstedet, men at han brøt en rettsteknisk detalj ved å ikke bli værende.

Norris beskrev også nordmannen som en «positiv type, som velvillig gir tid, energi og penger til gode saker».

Stor helt i Southampton
Lundekvam er en stor helt i Southampton, hvor han spilte i 12 sesonger. Bergenseren fikk med seg 411 kamper for de rødhvite, før han ble tvunget til å legge opp som følge av en ankelskade.

I fjor sommer ble han hedret med en testimonialkamp, som takk for lang og tro tjeneste. Southampton møtte skotske Celtic, og 18 664 tilskuere møtte opp på St. Mary's - noe som er mer enn det snittet The Saints hadde i nest øverste divisjon forrige sesong.

- Jeg har sett fram til denne kvelden lenge. Etter et år på sidelinja var det fint å kunne komme hit å takke fansen en siste gang, sa Lundekvam til Dagbladet.no etter kampen.

Han spilte også 40 kamper og scoret to mål for det norske landslaget.

Det har foreløpig ikke lyktes Dagbladet å oppnå kontakt med Claus Lundekvam i kveld.