Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tour de France:

Lunkes Tour-sjanser minsker: - Må prestere over det jeg pleier

Vraket til Critérium du Dauphiné, sykler lokalritt i stedet.

MÅ PRESTERE: Sindre Lunkes Tour de France-sjanser henger i en tynn tråd. FOTO: David Ramos/Getty Images
MÅ PRESTERE: Sindre Lunkes Tour de France-sjanser henger i en tynn tråd. FOTO: David Ramos/Getty Images Vis mer

(procycling.no): Mens Fortuneo-Samsics stjerne Warren Barguil stiller med et helfranskt lag rundt seg i Critérium du Dauphiné søndag - et av de viktigste oppkjøringsrittene til Tour de France - sykler hans norske lagkamerat Sindre Lunke under langt mindre glamorøse omgivelser hjemme i Trøndelag.

25-åringen ble hentet til laget på nettopp Barguils anbefaling foran årets sesong, men ting har ikke helt stemt for ham så langt. Etter å ha underprestert i World Tour-rittet Volta a Catalunya i slutten av mars ble han sendt til Paris-Roubaix, i stedet for mer passende ritt som Flèche Wallonne og Liège-Bastogne-Lìege.

Nå er han også vraket til Critérium du Dauphiné og innrømmer at sesongens store gulrot, Tour de France, er lite sannsynlig.

- Hvis jeg presterer nå så skal det være mulig med touren fortsatt, men sjansene minsker jo, jo færre ritt det blir, de gjør det, forteller han til procycling.no.

Laget krever topplassering

Trønderen syklet endagsrittet Eschborn-Frankfurt, samt etapperittene Rhône-Alpes Isère Tour og Tour de l'Ain i mai, uten å markere seg nevneverdig. Det satte skader og sykdom en stopper for.

Nå har han gjenopptatt treningen hjemme i Trondheim og har fått trent godt. I juni har han blitt satt opp på to nye franske etapperitt, La Route d'Occitanie (tidligere Route du Sud, 14. til 17. juni) og Tour de Savoie Mont Blanc (21. til 24. juni).

Begge rittene, spesielt sistnevnte, har en profil som passer klatreren Lunke, men skal det være aktuelt med en Tour de France-plass krevet laget gode prestasjoner.

- Da må jeg virkelig kjøre over det jeg pleier. Da må jeg helst kjøre meg inn på pallen en dag eller veldig høyt i sammendraget, for at det skal være mulig.

Han forteller at han har en god dialog med laget og at de også er klar på at Tour de France-laget er langt fra gitt. Så langt er trolig tre av lagets åtte plasser i laget klare. Der er Warren Barguil selvskreven, mens også Amaël Moinard og Elie Gesbert trolig også er klare, men utover det er det relativt åpent.

- Beskjeden du får er at hvis du viser form så er det en sjanse?

- Ja. Jeg vet om et par som er aktuell til touren som kjører de samme rittene som jeg kjører, så hvis jeg bare viser meg bedre enn dem - helst jævlig god - hvis jeg får den første seieren til Fortuneo så hadde det vært deilig.

Legger opp voldsomt treningskjør

Sammen med sparringspartneren i treningsarbeidet, Erik Kolsung, har de nå lagt opp et tøft treningsprogram, for å prøve å komme med i Tour de France-uttaket, med treningsuker på rundt 30 timer.

Når lagkameratene starter i det franske etapperittet i helgen kjører han det norske rankingrittet Gauldal 3-dagers i Trøndelag, hvor han legger opp til trening både før og etter rittet, totalt en tur på omkring 270 kilometer.

- God motstand i Gauldal vel?

- Helt klart. Det er mange lokalritt som er hardere enn mange proffritt, siden man gjerne må gjøre alt selv. Egentlig alt, bare kjøre aktivt og ta det som en god treningsøkt.

Til tross for at Tour de France-sjansene er små er Lunke oppspilt og optimistisk, og gleder seg til å ta fatt på den kommende perioden. Han går inn i en usedvanlig hard periode og legger alle kortene på bordet. Han legger opp til mye trening i den klatringen til Skistua i Trondheim, for å få så mye fjellsimulering som mulig.

- Nå har jeg lagt en god plan med Erik og har fått lagt opp tre solide treningsuker. Nå blir det veldig hardt kjør og litt på limit. Vi må ta noen sjanser. Enten så går det eller så går det ikke. Det blir ikke noe trygt treningsopplegg, nå blir det å gå litt tilbake i tid og se hva jeg gjorde før [Tour de] l'Avenir og [Giro della Valle] d'Aosta [i 2015], og legge på litt mer og gjøre det mer ekstremt.

Fremtiden uavklart

Lunke signerte bare en ettårskontrakt med det franske laget (som består av 20 franske ryttere og tre utenlandske), hvor man skulle evaluere hvordan integrasjonen i laget hadde gått når sesongen nærmer seg over.

Tour de France og sommertid betyr at kontraktsforhandlingene foregår over en lav sko i feltet, men foreløpig er ikke dette noe som har stått på agendaen hos Lunke og hans agent, Jean Erik Gaundal.

- Vi har diskutert litt, men vi vil ta litt standpunkt etter de rittene nå, om det blir touren eller ikke. Jean har ganske bra dialog med Emmanuel Hubert, lagsjefen, så vi har ganske åpen dialog på det. Jeg presterte greit i starten av sesongen og jeg føler meg jo mye sterkere enn veldig mange av franskmennene på laget, men jeg må jo få det ut på viktige ritt senere i sesongen.

- Du trives i laget?

- Jeg trives veldig, absolutt et fint lag. Det er jo selvfølgelig språket som er utfordringen, men jeg føler jeg lærer mer og mer, så det hadde jo vært vanvittig kult å få bli med i touren. Da hadde jeg nok lært meg mye fransk.

Det franske prokontinentallaget står uten seire så langt i 2018-sesongen og vi spør Lunke om det ikke hadde vært kult å sikre den første i Gauldal 3-dagers, hjemme i Trøndelag?

- Jo, det hadde vært veldig kult! sier han og humrer.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media