BEST I VERDEN: Therese Johaug er verdens beste kvinnelige langrennsløper. I tøffe motbakker er hun i en helt egen klasse.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
BEST I VERDEN: Therese Johaug er verdens beste kvinnelige langrennsløper. I tøffe motbakker er hun i en helt egen klasse. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Lurer du på hvordan Therese Johaug hadde gjort det i herreklassen? Her får du svaret

Svenskene stemmer over om Johaug bør gå i herreklassen. Det er det ingen grunn til.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Therese Johaug er verdens beste langrennsløper, men totalt sett er ikke forskjellen på henne og Ingvild Flugstad Østberg større enn at kampen om den gule trøya fortsatt er åpen. Samtidig har Johaug sine spesialområder hvor hun er i en helt egen klasse:

• I bratte motbakker, ikke minst Tour de Ski-avslutningen opp monsterbakken i Val di Fiemme eller i rene motbakkeløp. Trolig ville Johaug blitt verdensmester om hun deltok i VM i motbakkeløp.
• Og i lange løp, ikke minst i en tøff tremil som i motbakkene i Holmenkollen. Her tok også Johaug sitt første individuelle mesterskapsgull i 2011.

Etter monsterløpet opp monsterbakken i Tour de Ski, avslørte Dagbladet tallene som viste at Johaug ville ha hevdet seg også mot de beste herrene akkurat i selve bakken.

Blant annet slo hun de beste svenske herrene. Hun slo også landslagsløper Didrik Tønseth og var like bak stjerner som Petter Northug og Aleksej Poltoranin i Alpe Cermis-bakken.

I sosiale medier har spørsmålet dukket opp på ny: Hvordan ville Johaug ha hevdet seg i herreklassen med dagens superløp på tremila i Holmenkollen?

Svenske Expressen har nå en stor avstemning hvor de spør om Johaug bør konkurrere mot herrene i stedet for mot kvinnene. I skrivende stund har 44 prosent svart ja og 56 prosent nei på spørsmålet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Langt bak herrene

Dette burde imidlertid ikke være en diskusjon, all den tid Johaug aldri kunne ha hevdet seg i et herreløp i noe annet enn i en ren motbakke.

Akkurat i selve Alpe Cermis-bakken eller i et motbakkeløp kan Johaug slå mange av de beste langrennsherrene. Men så lenge det er innslag av lettere terreng, hvor muskelstyrke er helt essensielt, er naturlig nok ikke verdenscuplederen i nærheten av herrene.

Selv om tremila i Holmenkollen er knalltøff, er det også mange utforkjøringer og stakepartier. Så hvordan hadde Johaug gjort det om hun hadde konkurrert mot herrene? Sannsynligvis hadde hun kjempet om å unngå å bli sist.

Johaugs fantastiske vinnertid på dagens tremil var 1.24.55. Da Martin Johnsrud Sundby og tetgruppa passerte 30 kilometer, var ledertiden 1.17.36. Det hadde herrene altså to mil igjen å gå og spart på en del av kruttet til de gjenstående 20 kilometerne.

Av dem som fullførte havnet Gaute Kvåle på sisteplass, 17.35 minutter bak Sundby etter fem mil. En løper som Andrew Musgrave, som vant NM-sprinten i 2014, ble slått med 13.03 minutter.

Den finske klassiskspesialisten Sami Jauhojärvi, som ble olympisk mester i Sotsji, ble slått med 12.06 minutter. Svenske Simon Andersson var 13.44 minutter bak Sundby.

- Galskap

Det kunne med andre ord blitt svær tøft for Johaug å slå noen av disse når hun brukte over sju minutter mer enn tetgruppa på tre mil og i tillegg hadde brukt betraktelig mer krefter enn herrene på det tidspunktet. Johaug kunne kanskje slått Kvåle, men neppe noen flere.

Sammenligningen med herrene er altså urealistisk, men prestasjonen til 27-åringen fra Dalsbygda er likevel en av tidenes beste. Seiersmarginen ned til Ingvild Flugstad Østberg på dagens tremil var nesten dobbelt så stor som Larissa Lazutina og Bente Skaris tidligere rekorder.

- Det var et utrolig løp. Det var galskap hvor fort Johaug gikk, sa langrennseksperten Jonas Karlsson under SVTs sending.

Tidenes største seiersmargin på Kollen-femmila på herresiden er for øvrig 5.22 minutter. Det skjedde under helt andre forutsetninger da Thomas Magnusson vant i 1977 foran Ivar Formo. Johaug var lenge i rute til å tukte denne rekorden også, men tapte litt på de siste kilometerne da Flugstad Østberg rykket fra forfølgergruppa.

Hyllet i Sverige

Etter løpet ble hun hyllet over hele langrennsverden, fremfor alt i Sverige.

- Det er en helt utrolig utklassing, ropte SVTs langrennsekspert Anders Blomquist under sendingen.

- Jeg vil bli som Johaug i mitt neste liv. Umennskelig, skriver den svenske fotballspilleren Sarah Storck på Twitter.

Johaug var naturlig nok svært godt fornøyd etter rekordløpet.

- Det var et rått løp i dag. Jeg var litt nervøs. På torsdag fikk jeg ikke opp pulsen og sa: Enten er noe galt, eller så er jeg i ekstremt god form. Jeg var visst det siste. Det var en rå dag, og jeg hadde fantastisk gode ski. Dette var utrolig moro, sa Johaug.

Hun kunne juble for karrierens sjuende pallplass på Kollen-tremila. Det er én mer enn selveste Marit Bjørgen.

- Den slags statistikk er ikke sånt jeg tenker mye på, men Kollen betyr mye for meg. Det var her jeg fikk min første seier, og jeg har mange gode minner herfra. Det er noe spesielt med Holmenkollen og meg, sier Johaug.