- Lurer fælt på hvor han tok de sekundene på meg

Tarjei Bø følte han koste seg i ryggen på gullvinner Fourcade.

LEDET ETTER FØRSTE SKYTING: Tarjei Bø så ut som en gullkandidat fram til siste skyting, der han bommet tre ganger. Gullvinner Martin Fourcade hadde én bom mindre og var likevel hele ett minutt og 13 sekunder foran. Det skjønner Bø lite av.   Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
LEDET ETTER FØRSTE SKYTING: Tarjei Bø så ut som en gullkandidat fram til siste skyting, der han bommet tre ganger. Gullvinner Martin Fourcade hadde én bom mindre og var likevel hele ett minutt og 13 sekunder foran. Det skjønner Bø lite av. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

RUHPOLDING (Dagbladet): Verdenscupleder Martin Fourcade viste styrke i sporet på VM-sprinten, og gikk inn til gull til tross for to bom.

Tarjei Bø havnet på en skuffende 17. plass med én bom mer enn franskmannen, og har ett minutt og 13 sekunder å hente inn på morgendagens jaktstart.

Hvordan forspranget kunne bli så stort sliter stryningen med å forstå.

- Det er stor idrett
På sin førsterunde gikk han nemlig sammen med gullvinneren, som da var ute på sin andrerunde. Ifølge Bø hadde han null problemer med å følge franskmannen da.

- Vi gikk sammen en runde, og han var ikke avskrekkende. Jeg tenkte «er dette han...?». Det føltes ikke som om han var i god form. Men når vi oppsummerer til slutt, så var det jo ekstremt bra. Hvor han har tatt de sekundene på meg, lurer jeg fælt på. I en runde gikk vi i hvert fall like fort, så får vi se om forholdene ved å gå tidlig ga noen ham noen sekunder til slutt. Men langt fra alt, sier Bø til Dagbladet.

Han understreker at han er mektig imponert over at Fourcade tok gullet selv med én bom på hver skyting.

- Det er kjemperått, stor idrett. Men han må ha gjort noe spesielt på slutten som jeg ikke fikk til.

- Kan det bety litt at han er lettere i kroppen enn deg?

RÅSTERK: Det er en sjeldenhet at noen vinner en sprint med mer enn én bom. Martin Fourcade hadde to, men vant likevel med 15 sekunder. Foto.  EPA/MARTIN SCHUTT
RÅSTERK: Det er en sjeldenhet at noen vinner en sprint med mer enn én bom. Martin Fourcade hadde to, men vant likevel med 15 sekunder. Foto. EPA/MARTIN SCHUTT Vis mer

- Han er ikke lett i kroppen, han er sikkert tyngre enn meg. Og Emil (Hegle Svendsen) er jo feit! sier Bø og ler.

Svendsen tok ut alt
«Tjukken» Hegle Svendsen sier han merket stor forskjell på å gå førsterunden kontra andrerunden.

- Forskjellen er veldig stor, skiene taper seg ekstremt på sånt føre. Det er vanskelig å sammenligne. Jeg gikk sammen med noen som var på sin førsterunde da jeg var på runde to, og allerede da merket jeg at skiene hadde begynt å tape seg, sier han til Dagbladet.

Hegle Svendsen gikk et godt langrenn, og skjøt akkurat like mange bom som Martin Fourcade, men var likevel 15 sekunder bak i mål. Han ble liggende utmattet i målområdet i to minutter før han reiste seg.

- Det var steinhardt. Den hardeste sprinten jeg har gått i år. Det var et blodslit.

- De 15 sekundene til Fourcade var det helt umulig å gjøre noe med?

- Jeg hadde ingenting mer å gi, jeg var stiv allerede på førsterunden. Jeg hadde jo denne fordelen med startnummeret, som gjorde at jeg fikk gå på mer is enn de andre. Jeg prøvde å utnytte det og gå hardt, men fikk smake det på sisterunden.

- Et skremmeskudd fra Fourcade at han tar deg, selv om dere har samme antall bom?

UTSLITT: Slik lå Emil Hegle Svendsen i målområdet i rundt to minutter. Foto: EPA/ANDREAS GEBERT
UTSLITT: Slik lå Emil Hegle Svendsen i målområdet i rundt to minutter. Foto: EPA/ANDREAS GEBERT Vis mer

- Han er sterk, det vet jeg. Jeg håper jo å slå ham når vi har likt antall bomskudd. Det er vanligvis fifty-fifty hvem som vinner når vi bommer like mye. Han går gjerne fortest den ene helga, og jeg den neste. I dag hadde jeg ikke mer å gi, det blinket rødt på hele sisterunden.

På siste stående traff Hegle Svendsen på de fire første blinkene. Så ventet han lenge med det femte og siste - og bommet.

- Jeg ble litt urolig og anspent etter fjerdeskuddet, sier han.

- Du tenkte at «nå gjelder det gullet»?

- Jeg tenkte at jeg virkelig måtte skjerpe meg for å få inn det siste skuddet, og da ble jeg enda mer urolig. Det er mye spenning i kroppen når du står der og skyter for gullet.

Avskriver Bø og Bjørndalen
Hegle Svendsen får en ny sjanse på jaktstarten i morgen, og planen er å hente igjen de 15 sekundene på Fourcade så fort som mulig - aller helst på førsterunden.

- Jeg vil ta ham igjen så fort som mulig, og ha en bra fight om seieren. Men det er også flere rett bak meg som har muligheten.

- Hva med Tarjei Bø og Ole Einar Bjørndalen, tror du de er sjanseløse (henholdsvis 1,13 og 1,16 bak, journ.anm.) ?

- Du skal aldri si aldri, men de har en jobb å gjøre. Normalt skal det være for mye. Ære være den som klarer det, sier han.

Bø har imidlertid ikke gitt opp håpet om medalje i morgen.

- Det ser vanskelig ut, men det er en mulighet. Jeg har hatt verre utgangspunkt før, og kommet på pallen, sier Tarjei Bø.

Som valgte å fokusere på det positive, som at han ledet etter en feilfri første skyting, framfor kollapsen på stående skyting.

- Selv om skytinga og resultatet er altfor dårlig, går det i riktig retning. For noen uker siden ville jeg aldri ledet etter første skyting, selv om jeg skjøt fullt. Jeg tar med meg det som er positivt i dag, det er det eneste valget jeg har. Halve løpet var kjempebra. Jeg skal prøve å rette opp siste halvdel til i morra, sier han.