FÅR IKKE GÅ: Hallgeir Martin Lundemo er oppgitt over at sommerskirennet i Kirkebyfjellet, der Petter Northug etter planen skulle delta, blir stoppet av områdestyret for reindrift.Foto Tormod Brenna / Dagbladet
FÅR IKKE GÅ: Hallgeir Martin Lundemo er oppgitt over at sommerskirennet i Kirkebyfjellet, der Petter Northug etter planen skulle delta, blir stoppet av områdestyret for reindrift.Foto Tormod Brenna / DagbladetVis mer

- Lurer på om de er ved sine fulle fem

Lundemo raser over at Northug og co stoppes av rein.

||| (Dagbladet): Sommerskirennet i Kirkebyfjellet i Meråker er stoppet, etter at områdestyret for reindrift i går la ned forbud mot konkurransen.

Vedtaket er begrunnet med at et så omfattende arrangement vil påføre Feren reinbeitedistrikt «konkrete og omfattende skader», og dermed blir det trolig ikke noe av rennet, som blant annet skulle by på en duell mellom Petter Northug og Dario Cologna.

Det opprører Northugs husvert, hjelper og altmuligmann Hallgeir Martin Lundemo.

— Jeg skjønner virkelig ikke hvorfor dette er et problem. Det finnes jo ikke rein akkurat der, og det er jo ingen som arrangerer et skirenn midt i en reinsflokk. Sommerskirennet er jo lagt der det ikke er rein, raser Lundemo overfor Stjørdalens Blad.

— Det er trist at områdestyret fatter sin beslutning på grunnlag av usannheter. Jeg må lure på om de er ved sine fulle fem, og jeg stiller spørsmålstegn vedrørende gangsynet deres, sier han.

Dagbladet skrev i forrige uke om at Feren Reinbeitedistrikt også i fjor gikk til store anstrengelser for å få stanset skirennet i Kirkebyfjellet, som er en del av Tour de Trøndelag.

Saken ble behandlet av Reidriftstyret også den gang, men da fant man ikke hjemmel til å stoppe rennet.

I år gikk det altså annerledes med klagen.

— Saken er vanskelig fordi det kan være store variasjoner fra sesong til sesong. Ett år kan dette området være helt avgjørende for reindriften. Andre år kan reinen være her kanskje en uke tidligere eller en uke senere. Men vi vet at et så stort arrangement kan slå negativt ut for reinbeitedistriktet, sier Hans Martin Storø, leder for områdestyret i Nord-Trøndelag.

Innvendingene går på at rennet og alt det fører med seg oppe i fjellet forstyrrer tamreinen og trekket som foregår på denne tida av året.

I fjor ble det anslått at omtrent tusen tilskuere fulgte duellene på natursnø i Kirkebyfjellet.