Grillet av NRK:

- Lureste han gjør

Journalistene hadde så vidt satt seg før Erling Braut Haaland fikk spørsmål om Manchester Citys eiere. TV 2-ekspert Jesper Mathisen sier spissen klarte seg bra. Han mener svarene er «det lureste han gjør».

ORDKNAPP: Erling Braut Haaland fikk spørsmål om eierne av Manchester City. Video: NTB. Foto: Nina Hansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
  • Slovenia - Norge, klokka 18.00 lørdag

ULLEVAAL (Dagbladet): - Det er ikke så lett å sitte og svare på alt han blir spurt om. Men sett i lys av det, synes jeg han gjorde en god figur. Han virket å være i bra humør og hadde masse energi og selvtillit, sier Jesper Mathisen, som mener Haaland «risikerer oppstyr hvis han roter seg inn i forklaringene».

Klokka var 11.30 onsdag formiddag da det dro seg til på Ullevaal stadion. På kort varsel meldte Norges Fotballforbund at superstjerna ville stille på en pressekonferanse før kampen mot Slovenia lørdag.

Den første som fikk ordet var journalist Halvor Ekeland som har lagd VM-reportasjer for NRK i Qatar. I november 2021 ble han og kollega Lokman Ghorbani arrestert for angivelig å ha filmet på privat grunn. De slapp ut etter 32 timer.

DUO: Ståle Solbakken og Erling Braut Haaland satt side om side på pressekonferansen. Foto: Nina Hansen
DUO: Ståle Solbakken og Erling Braut Haaland satt side om side på pressekonferansen. Foto: Nina Hansen Vis mer

Denne gang ville han vite hva Haaland mener om Citys eiere, med Sheikh Mansour i spissen. Han er visestatsminister i De forente arabiske emirater. Det er et av de strengeste diktaturene i Midtøsten.

- Eierne i Manchester City beskyldes for massive brudd på menneskerettighetene. De beskyldes for å fengsle egne innbyggere. Du spiller nå for Manchester City. Hva tenker du om eierne i den klubben du nå representerer? spør NRK-journalisten.

- Jeg har aldri møtt dem, så jeg kjenner dem ikke sånn, svarer Haaland.

- Det er kraftige beskyldninger du kommer med der. Når du sier det på den måten, kan jeg ikke annet enn ikke å si så mye om det. Jeg synes det blir litt for drøye ord.

GRILLET: Erling Braut Haaland lytter til et av spørsmålene som blir stilt. Foto: Nina Hansen
GRILLET: Erling Braut Haaland lytter til et av spørsmålene som blir stilt. Foto: Nina Hansen Vis mer

NRK-reporteren fortsetter:

- Eierne beskyldes også for at de vil drive sportsvasking, og at oppkjøpet av deg til City er en del av agendaen med sportsvasking. Hva tenker du om det? Var det et tema for deg da skulle velge klubb?

- Jeg har vært City-fan hele livet. Faren min spilte der. Som dere ser har jeg scoret 14 mål og fått en grei start på sesongen. Det er det sportslige jeg tenker på, sier Haaland.

- Jeg har gjort et godt klubbvalg med tanke på trener, spillere og ditt og datt. Det er egentlig det jeg har tenkt på. Jeg har vært City-fan, og det er sånn det bare har vært.

Haaland fikk også spørsmål om hvilket forhold han har til begrepet «sportsvasking». Han svarte at han «vet hva ordet betyr», men understreket igjen at klubbvalget handler om utvikling.

DRØMMER: Erling Braut Haalands svar får salen til å bryte ut i latter. Foto: Nina Hansen Vis mer

TV 2-ekspert Jesper Mathisen fulgte pressekonferansen og synes i det store og hele at 22-åringen kom godt ut av det.

- Det var en snakkesalig Haaland som satt der. En del av spørsmålene var selvfølgelig litt vriene og vanskelige å svare på. Han vet at hvis han begynner å svare og rote seg inn i noe, så skaper det bare masse oppstyr med avisoppslag, forsider og det ene med det andre, sier Mathisen.

- Naturligvis så skjønner han hvorfor spørsmålene kommer. Men hva skal du forvente at han skal svare på disse tingene? Han blir stilt i en vanskelig situasjon. Det lureste han gjør er å svare som han gjør.

TV 2-EKSPERT: Jesper Mathisen. Foto: Bjørn Langsem
TV 2-EKSPERT: Jesper Mathisen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Også trener Ståle Solbakken fikk spørsmål om Citys eiere.

- Det er ingen i Manchester City - verken spillere eller trenere - som ikke skjønner at dette er et dilemma, sier han.

- Men de er i en bransje hvor City er medlem av Premier League og det europeiske fellesskapet. Det er noe helt annet enn Mathias Normann og Russland hvor det er en internasjonal boikott.

Med Normann sikter han til at midtbanespilleren velger å spille for Dinamo Moskva. Dette til tross for at en hel idrettsverden prøver å legge press på Russland i krigen mot Ukraina.

Normann er tatt ut av landslaget.

LER: Erling Braut Haaland får spørsmål om hvem som er tidenes beste norske fotballspiller. Video: NTB Vis mer

Verken Solbakken eller Haaland så ut til å ha problemer med spørsmålene som kom på pressekonferansen i dag. Ingen fra Norges Fotballforbund kommer til å være i Qatar når VM arrangeres i november og desember.

- Lise Klaveness og styret i Norges Fotballforbund har krystallklart sagt at ingen fra Norges Fotballforbund skal delta. Det har jeg ingen trøbbel med å akseptere, sier Solbakken til Dagbladet.

Etter pressekonferansen gikk Haaland ut og trente i solskinnet på Ullevaal stadion. Han følte seg nok mer hjemme der.

Nations League

Norge43106-310
Serbia42117-47
Sverige41035-63
Slovenia40223-82

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer