Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lurt trill rundt i Roma?

Ny norsk teori: Tysses doptest ble manipulert for å beskytte kjæresten til Italias isdronning.

DRONNING PÅ TYNN IS: Carolina Kostner sliter med å få de italienske dopingjegerne til å tro at hun aldri viste at kjæresten Alex Schwazer var ettersøkt for juks. I går ble hun utestengt i 21 måneder for medvirkning til dopingmanipulasjon. FOTO: Andrea Gattino/Demotix/Corbis.
DRONNING PÅ TYNN IS: Carolina Kostner sliter med å få de italienske dopingjegerne til å tro at hun aldri viste at kjæresten Alex Schwazer var ettersøkt for juks. I går ble hun utestengt i 21 måneder for medvirkning til dopingmanipulasjon. FOTO: Andrea Gattino/Demotix/Corbis. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DEN italienske olympiske komite (CONI) avgjør snart om den dopingdømte kappgjengeren Alex Schwazer får starte igjen under-OL i Rio til sommeren. Schwazer som har OL-gull tilbake fra 2008, ble avslørt rett før London-lekene 2012 for bruk av bloddopet EPO, og viste seg da å være en utøver i stallen til den seinere livstidsutestengte dopdoktoren Michelle Ferrari.

Schwazer har hjulpet CONI til å kartlegge hvor systematisk Ferrari egentlig dopet italiensk idrett, og kappgjengeren selv håper til gjengjeld å få saken sin avklart slik at soningen kan avsluttes tidsnok til å finne gammelt OL-nivå.

INNRØMMET ALT? En angrende Alex Schwazer la tilsynelatende alle kort på bordet da han ble avslørt for EPO-bruk under forberedelsene til London-OL 2012. Men hadde han allerede dopet seg våren 2010 i samarbeid med nasjonale idrettsledere? Og var det dette misbruket som gjorde at dopinglaboratoriet i Roma bruke Erik Tysses prøver i en dekkoperasjon? Denne spenstige teorien blir nå lansert av en gruppe norske vitenskapsmenn. FOTO: Reuters.
INNRØMMET ALT? En angrende Alex Schwazer la tilsynelatende alle kort på bordet da han ble avslørt for EPO-bruk under forberedelsene til London-OL 2012. Men hadde han allerede dopet seg våren 2010 i samarbeid med nasjonale idrettsledere? Og var det dette misbruket som gjorde at dopinglaboratoriet i Roma bruke Erik Tysses prøver i en dekkoperasjon? Denne spenstige teorien blir nå lansert av en gruppe norske vitenskapsmenn. FOTO: Reuters. Vis mer

Det i seg selv kan være hardt nok i en idrettsgren der stadig flere stjerner blir tatt for dopingbruk, men det er neppe det kunstige juksenivået i internasjonal kappgang som pirrer det italienske hjemmepublikummet så mye at Alex Schwazer regnes blant landets fremste sportsidoler.

Det er hans av-og-på forhold til Italias kunstløpsyndling Carolina Kostner.

GULLVINNER: Alex Schwazer jubler etter OL-gull på 50 km kappgang i Beijing. Det var midt i den tyngste dopingtida i internasjonal friidrett. FOTO:AFP / Fabrice Coffrini.
GULLVINNER: Alex Schwazer jubler etter OL-gull på 50 km kappgang i Beijing. Det var midt i den tyngste dopingtida i internasjonal friidrett. FOTO:AFP / Fabrice Coffrini. Vis mer

FOR da kjærligheten fortsatt blomstret, gjennomførte den regjerende verdensmesteren Carolina en dekkoperasjon hjemme hos seg selv før London-OL for å beskytte Alex:

•• Hun oppholdt dopingjegerne i døra, så Alex fikk tid til å gjemme seg inne i huset.

HELT UTSLITT: Erik Tysse tok en flott 5.plass i samme konkurranse, og måtte ha medisinsk hjelp etter kraftanstrengelsen. FOTO: AFP / Olivier Morin.
HELT UTSLITT: Erik Tysse tok en flott 5.plass i samme konkurranse, og måtte ha medisinsk hjelp etter kraftanstrengelsen. FOTO: AFP / Olivier Morin. Vis mer

Da dette ble avslørt, vendte de italienske antidopingmyndighetene sin vrede mot kunstløpstjernen. Hun ble utestengt i 21 måneder, men fikk i går  tilbakeført straffen under behandlingen i idrettens internasjonale voldgiftsdomstol (CAS) i Lausanne slik at hun kan konkurrere neste år. I mellomtida har Carolina byttet ut konkurransedrakten med roller i omreisende isshow og fått nasjonal tilgivelse for løpsk kjærlighet.

Og omtrent her møter denne italienske såpeoperaen vår egen velbrukte Tysse-sak.

JAKTER OPPREISNING: Erik Tysse er forlengst tilbake i konkurranse uten å komme helt opp til gammel nivå. Samtidig håper han på oppreisning for en dopingdom han mener er feil. FOTO:TT/NTB Scanpix, Jonas Ekstrømer.
JAKTER OPPREISNING: Erik Tysse er forlengst tilbake i konkurranse uten å komme helt opp til gammel nivå. Samtidig håper han på oppreisning for en dopingdom han mener er feil. FOTO:TT/NTB Scanpix, Jonas Ekstrømer. Vis mer

FOR i en artikkel i siste utgave av fagtidsskriftet Lab Times knytter de vitenskapelige skolerte medhjelperne til den dopingdømte kappgjengeren Erik Tysse den pågående italienske dopjakten til nordmannens positive prøve som ble avslørt på WADA-laboratoriet i Roma våren 2010. Prøven kom fra en konkurranse i Sesto San Giovanni der Tysse var blitt nummer to; slått av nettopp Alex Schwazer. Seks utøvere fra dette stevnet ble testet, men bare Tysses prøve inneholdt det forbudte stoffet CERA.

Nå retter Tysses hjelpere søkelyset mot en annen prøve i denne sendingen. Den ble angivelig først betegnet som mistenkelig, men etter videre testing funnet helt ok. Nordmennene kobler den angjeldende prøven til Schwazer som etter de italienske dopmyndighetenes mening jukset lenge før han ble avslørt i 2012, og som rett etter konkurransen i Sesto San Giovanni hadde et møte med dopdoktor Ferrari.

NASJONAL YNDLING: Carolina Kostner har dominert italiensk idrett i en årrekke. Her gråter hun av glede i 2005 etter å ha blitt valgt som flaggbærer for OL-arrangøren under Torino-lekene året etter. FOTO: AP/Alessandra Tarantino.
NASJONAL YNDLING: Carolina Kostner har dominert italiensk idrett i en årrekke. Her gråter hun av glede i 2005 etter å ha blitt valgt som flaggbærer for OL-arrangøren under Torino-lekene året etter. FOTO: AP/Alessandra Tarantino. Vis mer

I FORHOLD til den endelige Tysse-saken slik den endte med en fellende dom i CAS, er det ikke mye faglig nytt i denne artikkelen bortsett fra enda et angrep på kvaliteten til det WADA-akkrediterte laboratoriet i Roma. De norske forskerne kobler en ny italiensk rapport om dopingtesting til det de mener er grove feil i Tysse-saken. Fire av forfatterne bak denne rapporten arbeidet nettopp med Tysses prøver våren 2010, og slik forsøker nordmennene å klistre nok et svakt vitenskapelig arbeid til dette italienske fagmiljøet.

Det sentrale for Tysses  godt skolerte hjelpere har hele tida vært å så tvil om selve laboratoriet i Roma og kunnskapen til dets mangeårige sjef professor Francesco Botre. For utenforstående framstår det som en vrien oppgave med tanke på Botre sin sterke posisjon i det internasjonale antidopingarbeidet og hans nøkterne vitneforklaring da Tysses dom på to års utestengelse  ble fastsatt av CAS i august 2011.

RETTSLIG OPPGJØR: Carolina Kostner ble hardt straffet av CONI for å ha hjulpet kjæresten sin til å slippe unna dopingjegerne. Her på vei til høring med sine advokater. FOTO: AP/Gregorio Borgia.
RETTSLIG OPPGJØR: Carolina Kostner ble hardt straffet av CONI for å ha hjulpet kjæresten sin til å slippe unna dopingjegerne. Her på vei til høring med sine advokater. FOTO: AP/Gregorio Borgia. Vis mer

Dessuten ble Roma-laboratoriets arbeid både med Tysses positive A -og B-prøve underveis vurdert av Francoise Lasne, CERA-ekspert og sjef for WADA-laboratoriet i Paris. Hun har også vært med å utvikle den testen med elektrofokusering (IEF) som ble benyttet. I den fellende dommen fra CAS ble nettopp hennes vitnemål om at IEF-testen aldri hadde vist feil resultater for CERA, trukket fram av retten som ett av flere tunge bevis mot den norske kappgjengeren.

MED den nye norske teorien om at bevisene mot Tysse kan være en følge av bevisst manipulasjon, tar imidlertid saken en dramatisk vending. I artikkelen viser Tysses hjelpere til all tidligere systematiske doping i italiensk idrett,  samt de pågående italienske undersøkelsene om hvorvidt Schwazer virkelig ble beskyttet av egne idrettsledere. Dette er bakgrunnen for at nordmennene nå krever full åpenhet fra doplaboratoriet i Roma:

PÅ VENT MED ISSHOW: Mens Carolina har vært utestengt fra konkurranse, har hun i sommer vært med på isshow utenfor idrettens regi. Her er hun under en tidligere oppvisning i Golden Skate Awards i Torino FOTO: Andrea Gattino/Demotix/Corbis.
PÅ VENT MED ISSHOW: Mens Carolina har vært utestengt fra konkurranse, har hun i sommer vært med på isshow utenfor idrettens regi. Her er hun under en tidligere oppvisning i Golden Skate Awards i Torino FOTO: Andrea Gattino/Demotix/Corbis. Vis mer

- Hvis ikke kan man mistenke at alle de uregelmessighetene vi har påvist i denne saken, er et resultat av en dekkoperasjon for å beskytte Schwazer som leverte urinprøve fra samme konkurranse som Tysse, avslutter de norske fagfolkene sin artikkel i LabTimes.

SETT bort fra den faglige uenigheten om kvaliteten i de ulike testmetodene, er dette i seg selv en dristig teori. Den har dessuten en logisk brist.

UTESTENGT I 21 MÅNEDER: Carolina Kostner på gårsdagens pressekonferanse etter å ha blitt utestengt i 21 måneder for å ha skjult kjæresten Alex Schwazer. Straffen ble imidlertid tilbakeført slik at Italiens kunstløpsyndling kan få konkurrere igjen fra nyttår. FOTO: EPA/Matto Bazzi.
UTESTENGT I 21 MÅNEDER: Carolina Kostner på gårsdagens pressekonferanse etter å ha blitt utestengt i 21 måneder for å ha skjult kjæresten Alex Schwazer. Straffen ble imidlertid tilbakeført slik at Italiens kunstløpsyndling kan få konkurrere igjen fra nyttår. FOTO: EPA/Matto Bazzi. Vis mer

I fem år har Tysses faglige hjelpere kjempet for å påvise at prøvene hans aldri har inneholdt CERA; denne avsløringen har ifølge nordmennene bare vært et resultat av italienernes slurvete vitenskapelig arbeid.

At man så til slutt kobler dette påståtte vitenskapelige slurvet til en dekkoperasjon for italienernes egen mann som hadde sin mistenkelige urin i samme prøvesett, virker rart.

JOBBER VIDERE MED TYSSE-SAKEN: Dr. med Helge Oftebro, dr. philos Tore Skotland og professor Bjarne Østerud har kjempet for Tysses sak i fem år. Skotland og Østerud er blant forfatterne av artikkelen i Lab Times som lanserer teorien om at dette kan være en dekkoperasjon for Alex Schwazer. FOTO: Morten Holm / Scanpix.
JOBBER VIDERE MED TYSSE-SAKEN: Dr. med Helge Oftebro, dr. philos Tore Skotland og professor Bjarne Østerud har kjempet for Tysses sak i fem år. Skotland og Østerud er blant forfatterne av artikkelen i Lab Times som lanserer teorien om at dette kan være en dekkoperasjon for Alex Schwazer. FOTO: Morten Holm / Scanpix. Vis mer

For om vi stoler på Tysse-hjelpernes egne faglige kvalifikasjoner, gjenstår det da ett vrient spørsmål ved denne norske konspirasjonsteorien:

Hvorfor dekke til en dopingprøve som egentlig aldri har vært positiv? 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!