Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lurte alle. Så ble jukset avslørt

Kinesisk juks preger orienteringsmiljøet.

DISKET: Alle kinesiske utøvere i militær-VM i orientering ble diskvalifisert etter juks. Foto: Skjermdump / orienteering.sport
DISKET: Alle kinesiske utøvere i militær-VM i orientering ble diskvalifisert etter juks. Foto: Skjermdump / orienteering.sport Vis mer

Kina var i helga vertskap for militærmesterskapet i orientering. Og selv om de ikke er en stor orienteringsnasjon, der de to beste mannlige utøverne ligger på 330. plass og 383. plass, klarte kineserne sensasjonelle resultater i helgas mesterskap i orientering på mellomdistanse.

Nå har forklaringen kommet fram, og det viser seg at de imponerte på ulovlig vis. For på kvinnesiden var det en kineser på førsteplass, andreplass og fjerdeplass. På herresiden havnet deres beste mann på andreplass - bare sju sekunder bak verdenscupvinner Matthias Kyburz.

Grunnen til de sensasjonelle resultatene har nå kommet fram og blitt presentert av det internasjonale orienteringsforbundet. De kinesiske utøverne skal ha brukt hemmelige stier for å sikre seg de gode resultatene. Det skriver det internasjonale orienteringsforbundet (IOF) på sine nettsider.

Juksingen skal ha blitt ordnet ved hjelp av tilskuere og stier som var forberedt på forhånd.

Etter kinesernes dominans, valgte landene Russland, Sveits, Frankrike, Belgia, Polen og Østerrike å protestere. Juryen valgte å gi etter for protesten, og dermed ble samtlige kinesere disket fra orienteringsdelen.

Juryen valgte også å stryke resultatene de hadde fra mellomdistansen.

Det var ingen nordmenn som deltok i løpet, men det var flere svensker som deltok.

Etter skandalen ble kjent, raste den svenske Eurosport-profilen Jonas Karlsson på Twitter:

Han skriver videre:

- Trodde kineserne at det ikke skulle merkes? At det bare skulle passere ubemerket når helt umeritterte orienterere slår etablerte toppløpere, uten å ta en titt på kartet?

Orienteringsforbundet skriver også at det kan komme ytterligere sanksjoner for de kinesiske utøverne.

I tillegg til militær-VM skal verdenscupen i orientering arrangeres i den kinesiske byen Guangzhou fra 25. til 29. oktober. Det skaper ytterligere bekymringer for forbundet.

- IOF vil snakke med CISM (juryen i militær-VM) og gjøre ytterligere undersøkelser som følge av overtredelsene. Hvis vi ser bevis på noen ulovligheter, vil det komme sanksjoner som kan garantere rettferdigheten for konkurransene i verdenscupen, skriver forbundet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media