Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Julia Tsjepalova

Lurte Bjørgen og forsvant. Slik lever hun nå

Julia Tsjepalova skapte mye hodebry for Bente Skari og Marit Bjørgen i en årrekke. Så ble bløffen avslørt - og Tsjepalova forsvant fra rampelyset. Elleve år senere forteller hun om sitt nye liv.

DOPINGTATT: Julia Tsjepalova vant mange OL- og VM-gull, her foran Marit Bjørgen og Krsitin Størmer Steira i 2005, men ble senere dopingtatt. Da ble det stille. Nå bryter hun tausheten. Foto: AP Photo/Jan Pitman
DOPINGTATT: Julia Tsjepalova vant mange OL- og VM-gull, her foran Marit Bjørgen og Krsitin Størmer Steira i 2005, men ble senere dopingtatt. Da ble det stille. Nå bryter hun tausheten. Foto: AP Photo/Jan Pitman Vis mer

Julia Tsjepalova (43) er en av de største stjernene som internasjonal kvinnelangrenn har vært i besittelse av.

Hun ble olympisk mester på tremila i OL i Nagano i 1998 og vant verdenscupen sammenlagt 2000/2001. I OL i Salt Lake City ble Tsjepalova tidenes første olympiske mester på sprint.

Hun ble også individuell verdensmester på 15 kilometer jaktstart i Oberstdorf i 2005, foran Marit Bjørgen og Kristin Størmer Steira, før det ble et nytt OL-gull på stafetten i Torino i 2006. Totalt ble det seks OL-medaljer på henne.

DET NYE LIVET: Julia Tsjepalova har byttet ut langrenn med dans. Foto: Privat
DET NYE LIVET: Julia Tsjepalova har byttet ut langrenn med dans. Foto: Privat Vis mer

I august 2009 ble det imidlertid kjent at Tsjepalova hadde avgitt en positiv dopingprøve den 3. januar i Val di Fiemme. Dopingprøvene skal ha inneholdt spor av bloddopet EPO.

- Jeg er sjokkert, fy fader. Det er like lite hyggelig hver gang. Jeg er skuffet, sa rival Hilde Gjermundshaug Pedersen til Dagbladet den gang.

Tsjepalova anket dommen på to års utestengelse, men anken ble avvist av CAS.

Hun la opp like etter og forsvant helt fra rampelyset.

Det nye livet

I motsetning til flere av sine tidligere lagvenninner, som Jelena Välbe, Larissa Lazutina og Ljubov Jegerova, ble det stille fra Tsjepalova, som forsvant inn i skyggen etter at karrieren tok slutt.

WENG HYLLER BJØRGEN: Heidi Weng hinter om at nøkkelen til suksess er å bli gravid. Bjørgen mener det er bare å kjøre på. Reporter: Øyvind Godø Vis mer

De største russiske langrennsprofilene får ofte en sentral rolle i russisk langrenn også etter sin aktive karriere, men Julia har i stedet skiftet ut langrennsski med danskesko, ifølge den russiske avisa Sport Express.

Nå er Tsjepalova - som også har blitt fembarnsmor i en unik idrettsfamilie - trener for utøvere i sportsdansen akrobatisk Rock'n'roll. Det er en sporty, konkurranserettet form for dans som har utviklet seg fra Lindy Hop.

DUELLERTE MOT SKARI: Bente Skari vant gullmedaljen på 15 km klassisk i OL i 2002 foran Olga Danilova og Julia Tsjepalova.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
DUELLERTE MOT SKARI: Bente Skari vant gullmedaljen på 15 km klassisk i OL i 2002 foran Olga Danilova og Julia Tsjepalova. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

- Jeg synes ikke det er noe paradoksalt i at et en trippelt olympisk mester i langrenn trener dansere. Akrobatisk Rock'n'roll krever enorm fysisk base og koordinasjon. I likhet med langrenn handler det om rytme og teknikk i høy puls på gjerne 180 slag i minuttet, sier Tsjepalova til Sport Express.

Spesiell familie

Fembarnsmor Tsjepalova er nå gift med en annen tidligere russisk storløper, Vasilij Rotsjev jr., som ble individuell verdensmester på sprinten i Oberstdorf i 2005 foran Tor Arne Hetland og vant to individuelle verdenscupseirer på 15 kilometer klassisk i løpet av sin karriere.

Vasilij Rotsjev' far med samme navn - som dermed er Tsjepalovas svigerfar - er også en tidligere russisk langrennshelt med OL-gull fra 1980. Han er igjen gift med Nina Rotsjeva, som vant OL-sølv for Sovjet på stafetten i samme mesterskap.

VANT MYE: Julia Tsjepelova. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX .
VANT MYE: Julia Tsjepelova. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX . Vis mer

Den meritterte langrennsfamilien ser ut til å fortsette i en tredje generasjon. Tsjepalovas eldste datter Olesya Lyashenko (17) - fra hennes første ekteskap med Dimitri Letjenko - er et av Russlands største langrennstalenter fra 2003-kullet.

- Olesya er allerede en profesjonell utøver. Men jeg vil ikke presse henne. Jeg vil at hun skal bestemme hva hun skal gjøre i framtida. Vi hoppet inn i sporten uten å tenke. For dagens ungdommer er det annerledes, forteller Tsjepalova.

- Jeg kan snakke så mye jeg vil om hvor mye man må ofre for å oppnå store mål, men det er vanskelig å overtale barn som har alt de trenger om å gjøre de nødvendige forsakelsene. Motivasjonen må komme innenfra.

Nå ser hennes fem barn ut til å bli fordelt mellom idrettene langrenn og Tsjepalovas nye lidenskap, akrobatisk Rock'n'roll.

- Der Olesya har valgt ski, har Vaselina valgt akrobatisk Rock'n'roll. Vasya (7 år) er veldig glad i å gå på ski. Hans bestefar er allerede klar for å trene ham.

Den spesielle russiske langrennsfamilien håper at de kan avle fram «den neste Aleksandr Bolsjunov».

- Det han presterer, gjør meg glad. Bolsjunov er en fantastisk utøver og et forbilde for de andre, sier Julia Tsjepalova.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!