Øystein Pettersen etter hjernehinneblødningen

Lurte døden: - Livet er skjørt

For drøye to uker siden fikk Øystein Pettersen hjernehinneblødning. Etter det har han tilbrakt 20 timer av døgnet i mørket. Han har også blitt overøst av varme meldinger, blant annet fra friidrettspappa Gjert Ingebrigtsen.

TAKKNEMLIG: Langrennsprofil Øystein Pettersen har blitt overøst at varme meldinger etter at han for drøyt to uker siden fikk hjernehinneblødning. Foto: Terje Bendiksby / NTB
TAKKNEMLIG: Langrennsprofil Øystein Pettersen har blitt overøst at varme meldinger etter at han for drøyt to uker siden fikk hjernehinneblødning. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert

- Man føler seg litt udødelig når man herjer rundt, enten man gjør det ene eller det andre. Hvis en utrygghet sniker seg inn når man er idrettsutøver blir det vanskelig å drive med idrett. Heldigvis ser det ut som det har gått veldig bra med han, men det er ikke uten videre at man kan ta det for gitt, sier Gjert Ingebrigtsen til Dagbladet.

LIVSOMVELTENDE: Friidrettspappa Gjert Ingebrigtsen tror Pettersens hjernehinneblødning kan være livsomveltende. Foto: Lise serud / NTB
LIVSOMVELTENDE: Friidrettspappa Gjert Ingebrigtsen tror Pettersens hjernehinneblødning kan være livsomveltende. Foto: Lise serud / NTB Vis mer

Det var på en sykkeltur for drøye to uker siden at Øystein Pettersen begynte å få vondt i hodet under en sykkeltur. Han kom seg omsider hjem, men ettersom smertene ikke forsvant ringte han en venn som er lege, forteller Pettersen til Dagbladet.

- I ettertid burde jeg sikkert ringt rett til akutten, men det gjorde jeg ikke. Jeg ringte kameraten min. Men han var så rask så tidsperspektivet her er likt, sier Pettersen.

- Han er lege og han kjørte rett inn på akuttmottaket. Han hadde korrespondanse med sykehuset. Jeg tror det var avgjørende. Jeg har skjønt at tid er en faktor her, så jeg tror han gjorde en jobb som jeg ikke kan få verdsatt høyt nok.

På akutten ble det tatt CT-bilder av hodet hans. Og etter hvert fant de en blødning i hodet. Deretter ble han hastet til sykehus i legehelikopter.

AMBASADØRER: Team Ingebrigtsen ønsker å spre kunnskap om livreddende hjerte- og lungehjelp. Deler av løpefamilien deltok på et arrangement i Oslo i forbindelse med Verdens hjerte- og lungeredningsdag. Video: Løkås/ Gjestrum Larsen Vis mer

Utenfor livsfare

- Jeg hadde så vondt i hodet at jeg følte jeg var skutt. Det var så vondt at jeg måtte lukke øynene, hvis ikke kasta jeg opp, utdypet Pettersen i sin egen podkast Gode Dager.

Pettersen har så langt ikke fått noen varige men. Han har også tatt en ny CT som viser at blødningen har trukket seg tilbake. Fredag forrige uke fikk han beskjed om at han var utenfor livsfare.

Nå forteller Pettersen til Dagbladet at han etter forholdene har det bra.

- Kurven er oppadgående, men jeg er ikke tilbake til utgangspunktet ennå. Men jeg kommer tilbake dit med tid og stunder, sier Pettersen.

Nå handler det om å ta de små stegene tilbake. Mandagens eneste og store gjøremål var blant annet å følge barna til skolen.

- Det var ikke bare litt seier, det er oppriktig dagens mål. Det handler om å i størst mulig grad la hodet hvile. Jeg har ligget omtrent 20 timer i døgnet med øynene lukket. Jeg er litt lyssensitiv. Sånn sett har det gått mest i det. Jeg hviler så mye som overhodet mulig, sier langrennsprofilen før han fortsetter:

- Det jeg finner mest krevende er det faktum at jeg ikke skal gjøre noen ting. Jeg har gjort mange ting i livet som har vært fysisk krevende. Men dette er nok det aller mest krevende jeg har gjort likevel.

- Hva gjør en så alvorlig hendelse med deg?

- Det er en kjempefin påminnelse om hvor skjørt livet kan være. Det er klart at jeg setter enda mer pris på å kunne følge barna til skolen, lese om kvelden eller å bygge lego. Det gjør jo en bare enda mer bevisst på at man må lage gode dager.

Overøst av varme tilbakemeldinger

I forbindelse med Verdens hjerte - og lungeredningsdag var Team Ingebrigtsen på plass som ambassadører på et arrangement i Oslo. Ønsket til friidrettsfamilien er å spre kunnskap om livreddende hjerte- og lungehjelp, noe friidrettspappa Gjert Ingebrigtsen mener burde vært allmennkunnskap hos alle.

Sistnevnte og Øystein Pettersen er begge to ildsjeler som har truffet hverandre gjennom idretten. De har gjennom årenes løp utvekslet en god del meldinger, gjestet i samme podkast og nå jobber de i samme byrå, forteller Pettersen.

- Gjert Ingebrigtsen er først og fremst en fantastisk fyr. Han er en fyr som jeg lar meg fascinere av fordi han har en del ting ved som jeg skulle ønske flere hadde. For eksempel kaster han sin egen forfengelighet ved å tørre å gjøre ting annerledes. Også omsorg da, fyren har jo 500 unger. Han er opptatt av de nære tingene, selv om han jobber med å få folk til å løpe fort på en bane på 400 meter, sier Pettersen.

Pettersen forteller også at han har blitt overøst av varme meldinger i etterkant. Noe han tar med seg videre, også når det går bra, understreker han.

Da Dagbladet møtte Gjert Ingebrigtsen lørdag benyttet også han anledningen til å sende en «god bedring-melding» til sin venn:

- Jeg kjenner Øystein, og når slike akutte situasjoner oppstår blant folk du kjenner, så sender vi gjerne en melding og ønsker god bedring. Foreløpig går det bra og han har kommet seg hjem, sa Gjert Ingebrigtsen før han fortsatte:

- Han ligger på senga ved siden av døde. Jeg tror kanskje Øystein har fått et litt annet perspektiv på ting, man gjør gjerne det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer