Lurte RBK - ble lurt sjøl

VITORIA (Dagbladet): Jan Derek Sørensen brøt en uskreven RBK-regel da han underskrev sin intensjonsavtale med Borussia Dortmund. Han sa ikke et ord til klubbledelsen. Og sånt gjør man bare ikke på Lerkendal. Du går ikke bak ryggen på den klubben som har gitt deg sjansen.

- Vi sitter tilbake med en litt rar smak i munnen, sier RBK-direktør Rune Bratseth til Dagbladet. - Det er mange av oss som føler at vi skulle komme til enighet med Derek. For i Rosenborg er det sånn at du helst gir noe tilbake når du får sjansen i utlandet.

- Vi liker ikke at en spiller går fram på den måten Derek har gjort.

  • Den ideelle RBK-metoden er som følger:

En spiller får høre om interesse fra utlandet. Sjøl om han er inne i sitt siste kontraktsår, hvilket betyr at han snart er Bosman-spiller og kan gå gratis, går han til klubbledelsen og tar opp saken. Sammen blir Rosenborg og spilleren enige om premissene for overgangen. Enten forlenger de den gjeldende kontrakten slik at spilleren kan gå for en brukbar sum, eller så kommer de til enighet med kjøper før Bosman-regelen trer i kraft seks måneder før kontraktstida utløper.

På den måten gir spilleren noe tilbake. Som takk for plassen i utstillingsvinduet.

Derek var naiv

Bjørn Tore Kvarme var den første RBK-spilleren som dro vederlagsfritt da han gikk fra Rosenborg til Liverpool. Overgangen ble tatt ille opp på Lerkendal. Og nå blir Jan Derek Sørensen den andre.

- Vi har fortalt Derek hva vi mener. Han skjønner at det ikke er så populært, sier Bratseth.

Men hva skjedde - egentlig? Hvorfor er Jan Derek Sørensen nå en juridisk kasteball mellom Bundesligaklubbene Borussia Dortmund og 1860 München? Og blir det Dortmund eller blir det München?

Og ikke minst:

Kan Jan Derek Sørensen skylde seg sjøl?

- Det er bare en antakelse, men jeg tror ikke Derek visste hva han skrev under på, sier Rune Bratseth.

Resten kan du sikkert tenke deg sjøl.

Fordi:

  • Dagbladet vet at den intensjonsavtalen Derek underskrev med Dortmund både i form og innhold - rent bortsett fra lønna - er dønn lik den avtalen John Carew ble fristet med og sa nei til. Fra det øyeblikket Jan Derek Sørensen skrev signaturen sin frasa han seg den retten Carew tviholdt på - å ha muligheten til å snakke med andre.
  • Dagbladet vet også at agent Erik Solér var med da Carew forhandlet med Dortmund. Dermed burde Solér vite hvordan ordlyden i avtalen er. Solér har konsekvent nektet å snakke om denne intensjonsavtalen. Det er verdt å spørre seg hvorfor Solér - med så gode kontakter i Dortmund - ikke visste om at Sørensen hadde signert en intensjonsavtale med klubben? Samtidig som han hjalp Jan Derek med å signere en annen avtale med 1860.

Juridisk kasteball

Og sjøl vil ikke Derek snakke om saken i det hele tatt. Da jeg i går kveld prøvde med «når det gjelder den intensjonsavtalen du...........», så kom jeg ikke lenger.

- Jeg har ingen kommentar, svarte Jan Derek Sørensen.

- Greit, men når saken er løst vil du vel si noe?

- Sikkert ikke, kom det tørt.

For to måneder siden sa Jan Derek Sørensen at han skulle til 1860 München. Forleden sa agenten hans, Erik Solér, at det kan da ikke være så verst å gå til Dortmund heller. Og mellom alt som sies og ikke sies krangler klubbene i Tyskland. Fortsatt.

- Om Derek mener det er greit å gå til Dortmund, vet jeg ikke. Han sier jo ikke noe til oss heller, sier Rune Bratseth.

Det som imidlertid virker helt klart er at saken ikke er avgjort. 1860 München kjemper fortsatt for den kjappe høyrevingen.

- De har ikke gitt seg, sier Bratseth. - Det er stadig nye møter. Men sjøl har jeg mest tro på Dortmund fordi de var først ute med å levere sine papirer til DFB (det tyske fotballforbundet).

- Etter min mening sitter Dortmund med de beste kortene på handa.

TØFFE TAK: RBK-direktør Rune Bratseth setter inn en skikkelig tackling på Jan Derek Sørensen under gårsdagens trening i Vitoria.