Lydbåndet avslører: En fornærmet kone og en hevngjerrig president

Et påstått huskjøp til 200 millioner kroner skapte dårlig stemning blant FIFA-toppene.

ET lydbåndopptak gjengitt i den tyske storavisa Frankfurt Allgemeine forteller at skandalenes tid såvisst ikke er forbi i det internasjonale Fotballforbundet (FIFA). Og at nyvalgt president Gianni Infantino neppe er like duggfrisk på grasmatta som han innbilte oss for et par måneder siden.

For etter at Infantinos PR-apparat sist lørdag hadde avfeid alle historiene om at FIFA-reformenes far Domenico Scala var blitt behendig taklet av banen som «latterlige», ble det brått slutt på humoren da nettutgaven til Frankfurt Allgemeine i dag publisete lydbåndopptakene fra selve taklingen.

De viser den påståtte reformatoren Infantino i all hans menneskelighet, og det er ikke bare vakkert.

DEN foreløpig høyt respekterte Domenico Scala, tidligere sjef for FIFAs kontrollkommisjon, trakk seg fra alle verv i internasjonal fotball for tre uker siden da Infantino fikk en nesten enstemmig sport til å overføre makten over denne kommisjonen til seg selv og eksekutivkomiteen. Da påpekte Scala det forunderlige ved at de som skulle vokte fotballens ledere i stedet ble voktet av dem de var satt til å passe på.

Det fikk sin øyeblikkelige forklaring da britiske medier fortalte hvordan Scala i rollen som sjef for FIFAs interne lønnsnemd noen uker tidligere hadde stoppet Infantinos lønnskrav som president. Scala mente det måtte holde med rundt 16 millioner kroner i året. Infantino synes visstnok at dette tilbudet var en «fornærmelse» siden forgjengeren Sepp Blatter fikk 24 millioner.

Denne lønnskampen skal ha vært forklaringen på hvorfor sveitsiske Infantino ville ha sin landsmann Scala vekk fra fotballens innerste maktsirkler. Men det er tilsynelatende verre enn som så.

FOR på lydbåndet fra den FIFA-kongressen i Mexico som ble brukt til å takle vekk brysomme Domenico Scala, kommer fortellingen om et angivelig huskjøp, en fornærmet kone og en hevngjerrig president.

På båndet forteller Infantino om hvordan han er blitt varslet av lederen av FIFAs etikkutvalg Cornel Borbely om at Scala hadde innlevert en klage på den nye FIFA-presidenten og konas angivelige huskjøp:

- Jeg hadde ikke fått fastsatt noen lønn av FIFA engang. Og når Scala insinuerer at kona mi og jeg ser etter et dyrt hus i Zürich, mener han det må bety et hus til 25 millioner franc (200 millioner norske kroner). Hvordan har jeg råd til noe sånt? Uten lønn er et slikt hus det samme som en mistanke om korrupsjon eller hvitvasking. Borbely informerte meg om at klagen gikk rett i søppelbøtta, og at den er helt meningsløs. Det blir ingen etterforskning. Det er ingen ting, sier Infantino på båndet til sin innerste krets i eksekutivkomiteen.

Han kan meget vel ha rett i det, men så begynner rådslagningen på hvordan de kan kvitte seg med Scala. Den er ikke uskyldsren.

FOR mens Infantino vil ha Scala vekk fort, kommer enkelte av de andre lederne med nødvendige innvendinger mot historien:

- Dette er en utrolig situasjon. Hvordan kan vi kommunisere noe slikt? Hvordan kan jeg eller det britiske fotballforbundet fatte noe vedtak her, spør briten David Gill, FIFAs visepresident som ikke forstår hvorfor Scala må bort så kvikt..

- Vi trenger fakta. Vi kan ikke styre på denne måten. Vi kan ikke sparke folk uten en papirbit og et bevis, sier USAs fotballpresident Suni Gulati på båndet.

Infantino selv vil bare gå videre. Han foreslår at Sjeik Ahmad; FIFA-bossen som opererer som fikser i de fleste globale idrettsgrenene,  blir med på nye møter med Scala for å få ham til å trekke seg frivillig:

- Sjeik Ahmad, du må bli med oss. Du er en god forhandler, sier Infantino på opptaket publisert i Franfurt Allgemeine.

Mens altså ikke god nok.

FOR da Domenico Scala trakk seg dagen etter at en overumplet FIFA-kongress hadde stemt slik sin nyvalgte sjef foreslo, var det ingen stille tilbaketrekning. Scala advarte kraftig mot vedtaket om å overføre den uavhengige kontrollmakten til FIFAS eksekutivkomite:

- Jeg er bekymret over vedtaket. Det underminerer et sentralt fundament i det å ha et sunt FIFA og det ødelegger mye av reformene, sa han.

Bekymringene på hvor reformert Infantinos nye FIFA egentlig er, blir neppe mindre etter offentliggjøringen av dette lydbåndet.

 STOPPET LØNNSKRAV :  Tidligere FIFA-leder Domenico Scala ville ikke gi den nyvalgte FIFA-presidenten mer enn 16 millioner i lønn. Det laget dårlig stemning blant fotballtoppene, og Scala ble fjernet. FOTO: AP/Walter Bieri.
STOPPET LØNNSKRAV : Tidligere FIFA-leder Domenico Scala ville ikke gi den nyvalgte FIFA-presidenten mer enn 16 millioner i lønn. Det laget dårlig stemning blant fotballtoppene, og Scala ble fjernet. FOTO: AP/Walter Bieri. Vis mer
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.