Lydproblemer under Frankrike-Norge

Lydgåten: NRK aner ikke hva som gikk galt

NRK beklager feilen, men kan ikke garantere at det ikke blir problemer igjen.

LYD FØR BILDE: Lenge før ballen lå i mål, visste NRKs seere at Frankrike hadde tatt ledelsen. I sosiale medier raser folk mot statskanalens tekniske problemer. Video: NRK. Vis mer

Da Frankrikes Valérie Gauvin satte inn Frankrikes første mål mot Norge i gårsdagens VM-kamp kom det som ingen overraskelse for det norske publikum.

Lyden på NRKs kommentator Christian Nilsen lå nemlig flere sekunder foran bildet, noe som førte til at TV-titterne fikk avslørt scoringen lenge før ballen faktisk lå i nettet. Det samme skjedde da Norge utliknet seinere i første omgang.

Publikum reagerte voldsomt, og NRK var raskt ute med å beklage feilen. Nå prøver de å komme til bunns i hva som ødela storkampen.

- Vi må få hjem utstyret for å feilsøke før vi kan gi endelig svar. Det gjør vi i dag og i morgen, forteller NRK-sportens redaksjonssjef, Janne Fredriksen, til Dagbladet.

Ingen garantier

Dette er ikke første gang kommentatorlyden ikke stemmer overens med bildet i en sportssending. Uhellet forekommer en sjelden gang, men som regel tar det ikke lang tid før feilen blir rettet opp.

Denne gangen brukte NRK lang tid på å få lyden synkronisert, og Fredriksen kan ikke love at likendene problemer ikke vil dukke opp i framtida.

- Vi kan selvsagt ikke garantere at dette ikke skjer igjen, men vi kan love at vi gjør alt vi kan for å sikre at det ikke skjer, sier hun.

Kanalen venter spent på seertallene fra gårsdagens kamp. NRK og TV2 deler rettighetene til mesterskapet seg imellom. Den TV2-sendte åpningskampen mellom Norge og Nigeria ble sett av over en halv million mennesker med en seerandel på 44,7 prosent.

Irritasjon og humor

Onsdagens gruppespillkamp mellom Norge og Frankrike ble trolig sett av enda flere mennesker. NRK har tradisjonelt sett høyere seertall enn konkurrenten, og andelen klager tyder på at det var mange som ønsket å få med seg den direktesendte kampen fra Nice.

- Jeg prøver å ikke være en gammel grinebiter som klager... men 50 år etter at vi sendte mennesker til månen i en blikkboks kan det ikke være sånn at man må være Nobelprisvinner for å fikse lyd på en fotballkamp. Fryktelig irriterende!, skrev fotballekspert, Lars Tjærnås, underveis i kampen.

Han var ikke alene i å la seg irritere.

Lydproblemene fortsatte i andreomgang i Norges kamp, og sportssjef i NRK, Egil Sundvor, sa følgende til Dagbladet i går:

- Det er uheldig overfor publikum at dette skjer. Det er ikke sånt vi ønsker skal skje. Det er ikke alltid teknologien er på vår side, men vi har dyktige folk som gjør sitt ytterste for å rette opp. Vi håper dette er en kortvarig feil som ble rettet opp ganske fort, sier Sundvor.

I kveld spiller Australia - Brasil og Sør-Afrika - Kina i fotball-VM. Begge kampene sendes på TV2s plattformer. Norges neste kamp mot Sør-Korea sendes mandag 17. juni og vises på TV2.