EM-KLAR: Anja Edin var overrasket de hun ble tatt ut til håndball-EM, men etter en strålende høst i Larvik kan hun bli en sentral brikke i håndballjentenes jakt på et femte strake gull i EM-sammenheng. Foto: Roy Wahlstrøm
EM-KLAR: Anja Edin var overrasket de hun ble tatt ut til håndball-EM, men etter en strålende høst i Larvik kan hun bli en sentral brikke i håndballjentenes jakt på et femte strake gull i EM-sammenheng. Foto: Roy WahlstrømVis mer

- Lykke er for meg å tørre å leve det livet jeg lever

Fryktløse Anja Edin er Norges mest «håndballsexy».

Sportsstudio kl. 20.15: Norge - Serbia

(Dagbladet): I kveld EM-åpner Anja Edin og Norge mot vertsnasjonen Serbia i Beograd. Edin er ei av sju nye jenter som har kommet inn i laget siden OL-gullet i London i august.

Kontrastene i livet hennes kunne knapt vært større:

Nå blir hun omtalt som den mest «håndballsexy» spilleren i landet, av TV2. Men for bare to år siden var hun innstilt på å slutte med håndballen. Anja var skadet i begge knærne og følte at hun stagnerte. Og da hun og samboer Gro Hammerseng fikk sønnen Mio i februar i år, så gikk Anja Edin i tenkeboksen igjen.

En snakkis - Mio styrer karrieren min fullstendig. Jeg var forberedt på å være mamma på heltid, og så backe opp Gro i mye større grad enn det har vært behov for. Vi visste ikke at det kom til å gå så bra som det har gjort. Vi har vært heldige med Mio der, sier Anja Edin til Dagbladet.

Anja Edin var med på VM-bronsen i 2009. Men siden har hun ikke vært aktuell for landslaget. Overgangen til Larvik før denne sesongen har derimot skutt fart i karrieren igjen. Hun har storspilt for klubblaget og markert seg i toppscorersjiktet i Champions League.

Anja Edin er blitt en snakkis.

- Jeg så ikke den komme.., sier Anja Edin selv om EM-uttaket.

- Jeg er veldig glad for å få muligheten på landslaget igjen. Men jeg hadde så liten tro på det selv at jeg hadde booket flere foredrag i EM-oppkjøringsperioden.

Sjenert Da Dagbladet forteller henne at TV2 har omtalt henne som den mest håndballsexy i landet, så rødmer hun.

- Åhh, nå blir jeg sjenert. Det er veldig hyggelig å få vite sånt, for jeg får med meg veldig lite av det som står. Jeg prøver å distansere meg fra folks meninger. Jeg leste det litt før, men så synes jeg det er skummelt å bli avhengig av de bekreftelsene. For det tar slutt en dag, og håndballselvtilliten må ikke ta for stor plass i forhold til selvfølelsen.

- Og jeg tror at jeg blir en bedre håndballspiller, en bedre kjæreste og en bedre mamma om jeg legger den delen av meg vekk, sier Anja Edin.

- Det er jo bare meg... All oppmerksomheten som er blitt henne til del etter EM-uttaket har overrasket har ikke bare vært enkel å forholde seg til.

- Jeg blir sjenert av det. En liten del av meg liker å være i begivenhetenes sentrum, mens en annen del av meg blir sjenert av det. Jeg er ikke så komfortabel med det lenger. Det er jo bare meg...

Men det er ikke bare håndballferdighetene folk er opptatt av om Anja Edin. Et google-søk lister sakene om at hun og Gro Hammerseng har blitt mamma og at paret skal gifte seg neste sommer høyt.

- Glemmer å sette punktum - Mange mennesker mener ting pent, men de glemmer å sette punktum i tide. «Så flott at dere skal bli mammaer. Bare drit i all den dritten som står på nettet», kan de si. Da begynner jeg å tenke: Skal jeg bli glad nå? Var det en kompliment? Hva mente du egentlig? Da er det bedre å si «Så flott at dere skal bli mammaer.» Punktum. Det var jo mest sannsynlig hovedbudskapet uansett, sier Anja Edin.

- Har du googlet deg selv?

- Nei. Absolutt ikke. Det kan være noe som gir meg negativ energi, og det har jeg ikke bruk for. Jeg vil ikke sette meg i situasjoner som kan utsette meg for noe som gir meg dårlig energi.

«Papparollen» Edin er overrasket over hvor opptatt mange synes å være av at de to har fått barn sammen.

- Vi er to mennesker som har det bra, i likhet med mange andre mennesker som har det bra. Jeg har jo fått spørsmål som «hvem av  dere to skal utfylle papparollen». Så vi søkte på «pappa» på wikipedia. Det er «et hankjønn som har fått et avkom». Så der røk den muligheten, sier Anja.

- At to jenter får barn sammen er fortsatt så fremmed for noen at de ikke vet hva de skal si. Min «tittel» blir medmor. Folk har ikke kunnskap om det, så jeg kaller meg for mamma, sier Edin Edin til Dagbladet.

Så spør hun retorisk:

- Må det være mamma, pappa og barn for å være en god familie? Vi løser det på vår måte, som vi synes er best for Mio. Og er det ting en pappa kan som jeg ikke kan lære Mio, så kommer jeg til å spørre min pappa, bror eller svigerbror om hjelp.

Å angripe frykten «Fearless Anja Edin» heter firmaet hun startet i forbindelse med foredragsvirksomheten. Det handler om å stå opp for det en tror på. Å angripe det en er redd for. En leveregel hun styrer fullt etter.

- Lykke er for meg å tørre å leve det livet jeg lever, selv om mange mener det er feil.

- Hva er det mest fryktløse du har gjort?

- Å være med på fødselen. Men jeg er veldig glad for å ha opplevd det.

Fjollete i kjole Anja Edin kan oppfattes som ganske maskulin. Hun sier selv rett ut at hun ikke har så mange feminine trekk.

- Men jeg var nok enda mindre feminin før. Nå har jeg blant annet begynt å sminke meg. Det har jeg aldri gjort før.

- Kjoler?

- Nei. Jeg synes det er veldig flott. Men ikke på meg. Jeg er ikke komfortabel i det. Jeg blir rett og slett fjollete når jeg har på meg altfor feminine klær, sier Anja Edin.

MEDMOR: Hvis Anja Edin støter på noe som hun eller samboer Gro Hammerseng ikke kan lære sønnen Mio, men hvor det må en mann på banen, vil hun spørre sin egen far, bror eller svoger om hjelp. Foto: Roy Wahlstrøm
MEDMOR: Hvis Anja Edin støter på noe som hun eller samboer Gro Hammerseng ikke kan lære sønnen Mio, men hvor det må en mann på banen, vil hun spørre sin egen far, bror eller svoger om hjelp. Foto: Roy Wahlstrøm Vis mer