VERDENSMESTER: Magnus Carlsen ble verdensmester i sjakk forrige uke da han slo Fabiano Caruana. Foto: Tolga Akmen / AFP
VERDENSMESTER: Magnus Carlsen ble verdensmester i sjakk forrige uke da han slo Fabiano Caruana. Foto: Tolga Akmen / AFPVis mer

Sjakk-VM til Russland

Lyn- og hurtigsjakk VM til St. Petersburg

Norges Sjakkforbund er godt fornøyd med at Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) har flyttet VM i lyn- og hurtigsjakk fra Saudi-Arabia til St. Petersburg.

Det var under et styremøte i FIDE, i forbindelse med VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Fabiano Caruana i London i november, det ble bestemt at VM i lyn- og hurtigsjakk ikke skulle arrangeres i Saudi-Arabia, men skulle legges til Russland.

Det var til stor glede for de nordiske forbundene. Mandag ble det klart at valget fra på St. Petersburg.

- Vi er godt fornøyd med at FIDE valgte å flytte dette mesterskapet. Alle de nordiske landene har presset på for at alle FIDE-mesterskap skal arrangeres i land der alle kvalifiserte deltakere er velkomne – uansett nasjonalitet, forteller sonepresident for de nordiske landene i FIDE og visepresident i Norges Sjakkforbund, Vibeke Ekeland Grønn.

Hun er glad for at FIDE tok sitt ansvar i saken og på den måten ikke satte kvalifiserte spillere i en vanskelig situasjon.

Nå er det bestemt at mesterskapet skal arrangeres i St. Petersburg, der alle kvalifiserte spillere får delta, og det tror president i Norges Sjakkforbund, Morten L. Madsen blir bra.

- Ettersom mesterskapet nærmer seg med stormskritt blir det nok noen travle uker for arrangøren, men jeg har tro på at dette blir et godt mesterskap, som blir arrangert i tråd med FIDEs egne regler. Denne prosessen viser at det er mulig å få til endringer innenfor FIDE og det er vi positive til, avslutter Madsen.

Magnus Carlsen er regjerende mester i både langsjakk og lynsjakk. Det er Viswanathan Anand fra India som holder tittelen i hurtigsjakk.