Lyn ble tilbudt 25 prosent

Chelsea var så seint som 14. april villig til å gi Lyn 25 prosent av en overgangssum for John Obi Mikel til annen klubb - dersom Lyn skrev under på en avtale som gjorde 18-åringen til Chelseas eiendom.

LONDON/OSLO (Dagbladet): På et møte på Lyn-advokat Erik Nadheims kontor 8. april leverte Chelsea-representant Gwyn Williams - som er akademisjef i London-klubben - et håndskrevet forslag til samarbeidsavtale mellom Chelsea og Lyn. Her skriver han at dersom spillerne som inngikk i avtalen blir solgt til annen klubb, ville Lyn få 25 prosent av salgssummen, mens Chelsea skulle få 75 prosent.

Til stede på møtet var også Lyn-direktør Morgan Andersen og Rune Hauges representanter Torgeir Knutsen og Jack Karadas.

Den aktuelle fordelingsnøkkelen ble også bekreftet av advokat Torgeir Knutsen i et utkast datert 14. april, som ble laget som en oppfølging av 8. april-møtet.

-  Også ulovlig

I slutten januar rådet Nadheim Lyn til ikke å skrive under på et avtaleforslag om John Obi Mikel mellom Lyn og Rune Hauges firma Profile Sport (PS), fordi han mente agentselskapet påberopte seg alle rettigheter i forhold til spilleren, og at avtalen derfor var ulovlig. En liknende avtale ble underskrevet av Lyn 8. sept. i fjor.

I april rådet Nadheim til ikke å skrive under på forslaget fra Chelsea heller.

-  I avtalen tok Chelsea utgangspunkt i at spilleren var Chelseas eiendom. Vårt utgangspunkt var at Mikel var Lyns eiendom. I sitt forslag skrev Chelsea at Lyn skulle betale 2500 pund (28 000 kroner) for hver kamp de brukte Mikel. Dette er helt på trynet. Hvorfor i all verden skulle Lyn betale penger for en spiller de selv eide? sier Erik Nadheim til Dagbladet.

-  Om Lyn hadde skrevet under, ville klubben sikret seg 25 prosent av en salgssum?-  En avtale må gjenspeile realiteten. Lyn kunne ikke skrive under på en avtale jeg mener er ulovlig. Holdningen var litt sånn «vi er store og mektige. Dere er små», sier Nadheim.

 KRANGEL OM JUVELEN: 18-årige John Obi Mikel er stadig i sentrum for en internasjonal krangel om hvem som har rettighetene til ham. Lyn ble tilbudt 25- 30 prosent av en overgang    ssum om klubben hadde gitt opp sine eierinteresser. Foto: Hans Arne Vedlog
KRANGEL OM JUVELEN: 18-årige John Obi Mikel er stadig i sentrum for en internasjonal krangel om hvem som har rettighetene til ham. Lyn ble tilbudt 25- 30 prosent av en overgang ssum om klubben hadde gitt opp sine eierinteresser. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Hauge: -  Var dum

Da Rune Hauge møtte pressen i London sist fredag, presiserte han at han fortsatt anså avtalen fra 8. september som gjeldende.

Han bekrefter også at Lyn siden ble tilbudt 25 prosent fra Chelsea ved en overgang.

-  Morgan Andersen sa at tre av de nigerianske spillerne var inne i A-troppen til Lyn. Om disse forsvant, ville det da mangle tre spillere, og da ville ikke Lyn hatt penger til å erstatte disse. Derfor var jeg jammen dum nok til å legge dette fram for SEM og Chelsea som et problem for Lyn. Jeg mente vi burde legge det fram slik at det ikke skulle bli noen bismak for Lyn når spillerne gikk fra klubben, sier Rune Hauge.

Kompensasjon

-  Da ville også Lyn føle seg glade etterpå. Vi var i gang med å forhandle en avtale. Både SEM og Chelsea viste velvilje og kom med et forslag. Vi snakket om at Lyn skulle få en kompensasjon på 25- 30 prosent av salgssum om og når spillerne forsvant.

Helt på slutten av forhandlingene om kompensasjon for Lyn ved en overgang var advokaten til Lyn villig til å sette bestemora si på at dette var greit, sier Hauge.

Det siste bestrider Nadheim:

-  Min bestemor som levde lengst, døde i 1967, så dette har jeg aldri sagt. Det jeg derimot har sagt, er at avtalene som ble lagt fram, ble stadig bedre for Lyn.