- Lyn har fått en vinnerskalle

Henning Berg kan bli «en suksess i Lyn.

-  Allerede da han var spiller så jeg at Henning kunne passe som trener. Han har alltid vært fotballfaglig engasjert, og var aktiv med innspill på både spiller- og trenermøter, sier Drillo.

Henning Berg er den siste i ei lang rekke spillere som var med på landslaget på 1990-tallet, og som nå satser på en karriere som trener eller klubbleder.

-  At det er så mange fra samme lag og generasjon er kanskje overraskende. Det kan ha en sammenheng med suksessen vi opplevde da de var spillere.

-  Klar og tydelig

-  Henning har kvalitetene til å lykkes, sier Nils Johan Semb, mannen som ga Berg kapteinansvaret på landslaget.

-  Han er klar og tydelig på hva han mener. Det er ingen overraskelse at typer som han, Kjetil Rekdal og Ståle Solbakken velger å satse på trenerkarrierer, sier Semb.

-  Hennings utfordring nå er å vise at han er en pedagog, sier Semb, som tror Lyns nye spillestil vil ha en del til felles med den Norge har gjort suksess med:

-  Jeg antar at Henning vil prioritere stram defensiv organisering, og at vi vil få se rimelig gjennombruddshissig fotball.

 FÅR EKSPERTROS:  Lyns nye hovedtrener Henning Berg får god omtale av kolleger. -  Det er selvfølgelig hyggelig å høre sånne ord, sier Henning til Dagbladet. Foto: Frank Karlsen
FÅR EKSPERTROS: Lyns nye hovedtrener Henning Berg får god omtale av kolleger. - Det er selvfølgelig hyggelig å høre sånne ord, sier Henning til Dagbladet. Foto: Frank Karlsen Vis mer

Svært få som matcher

Ståle Solbakken tror Henning Bergs erfaringer som spiller vil være et av hans største fortrinn som trener.

-  Det han har i kofferten, er det svært få som matcher. Han har spilt på ypperste nivå i Europa i flere sesonger, har 100 landskamper og flere mesterskap med Manchester United og Blackburn.

Solbakken mener det lå i kortene at Henning Berg ville bli topptrener.

-  Han har en vinnerskalle. Og jeg tror ikke han vil ha problemer med å være pedagog, slik jeg kjenner ham som kaptein og leder.

Lyn-spiller og tidligere landslagskollega Øyvind Leonhardsen ble overrasket da Henning Berg i går ble presentert som ny Lyn-trener. Men at det skulle bli trener av mannen, det var ikke noe sjokk:

-  Jeg har alltid trodd Henning ville bli fotballtrener etter han la opp.

Når det gjelder nytrenerens evner som pedagog, er Leo optimist:

-  Som spiller og kaptein var han meget flink til å kommunisere og lede andre. Han stilte strenge krav til alle rundt seg, og var veldig direkte. Disse egenskapene er fine for en trener, sier Leonhardsen, som ble trent av Berg for første gang i går.

-  Det virket lovende. Jeg håper og tror han er rett mann for å utvikle Lyn som lag, sier veteranen.

-  Totalt ubeskrevet

Jahn Ivar Jakobsen tør ikke spå om nyansettelsen slår positivt ut på Oslos vestkant.

-  Det vet man jo ikke enda. Henning er totalt ubeskrevet som trener. Men jeg synes absolutt han er verdt å satse på. Når du har vunnet Premier League med to forskjellige lag, vet du hva som skal til for å prestere på et høyt nivå, sier Mini.

NRK-kommentator Arne Scheie applauderer Lyns nyansettelse.

-  Henning Berg har spilt under Drillo, Semb, Kenny Dalglish, Alex Ferguson - for å nevne noen. Og da lærer du noen knep. Jeg tror han har alle forutsetninger for å lykkes som trener.

-  En bra dag for en Lyn-patriot?

-  Jeg er Lyn-patriot like mye som jeg er Brann- og Rosenborg-patriot. Og jeg mener dette er moro for alle innen norsk fotball.

-  Som spiller var han en ledertype, som hadde klare formeninger om ting. Men det er helt umulig å si hvordan han blir som trener, sier Vålerengas Kjetil Rekdal.

Stig Inge Bjørnebye var i forhandlinger med Lyn om trenerjobben for halvannet år siden, og har vært lagkompis med Henning Berg både på landslaget og i Blackburn.

-  Jeg kommer til å ringe Henning og si lykke til. Å bli trener har vært planen hans hele tida, sier landslagets assistenttrener.

Artigst på tv

Mye av grunnen til at så mange av 90-tallsheltene nå blir trenere, er ifølge Ståle Solbakken at landslaget besto av usedvanlig mange ledertyper.

-  Vi var jo et lag fylt av ledere, og det ser du også på hva vi driver med i dag. De fleste er ledere eller trenere.

Mini forstår godt de av sine gamle lagkamerater som hopper rett på en toppjobb, istedenfor å bygge seg opp trenererfaring på et lavere nivå.

-  Jeg hadde heller ikke vært fristet av å trene et lag i 2.-3. divisjon, sier Mini.

-  Blir du nestemann ut?

-  Nei, jeg synes det er mye artigere å sitte på tv og si hva jeg mener trenerne bør gjøre.

Hardt arbeid gjelder

HENNING BERG blir smigret av rosen han får fra sine tidligere trenere og lagkamerater.

-  Det er selvfølgelig hyggelig å høre sånne ord. Men jeg vet godt at det er hardt arbeid som gjelder. Og det hjelper lite om jeg er sånn eller sånn som type, for det er ikke jeg som spiller kampene, sier Berg til Dagbladet.

Sin første kveld som topptrener hadde han hjemme, sammen med kona og et vennepar.

-  Vi trener også på lørdager, så det blir en rolig kveld.

Som aktiv har Henning Berg (35) spilt sammen med fire av dagens Lyn-spillere: Kaptein Tommy Berntsen, Jo Tessem, Øyvind Leonhardsen og Jan Derek Sørensen. Nå skal han trene dem.

- Jeg spilte sammen med Henning i Vålerenga i 1991. Han er en kanon og har mye å bidra med. I alle klubbene han har vært, har han vært en autoritet. Henning vet hva som skal til, er en flink organisator og har samtidig glimt i øyet. Jeg tror dette skal gå veldig bra, sier Tommy Berntsen til Dagbladet.

- Alle kan bli bedre

I går ledet Henning Berg sin første trening som Lyn-trener. I morgen venter serieleder Start på Ullevaal.

- Målet mitt er at vi skal prestere bedre, og ha en jevn utvikling hele veien. Alle kan bli bedre på noe. Det skal vi jobbe med hver eneste dag, sier Henning Berg til Dagbladet.

- Vinne kamper

Filosofien hans er enkel og grei og går ut på å vinne fotballkamper.

- Norske lag spiller veldig likt. Stilen og soneforsvaret er stort sett det samme. Det blir ingen dramatiske forandringer med meg som hovedtrener. Hele tida skal vi jobbe knallhardt for å gjøre Lyn til et lag som vinner fotballkamper, sier Henning Berg.

Aktuell i 2003

Lenge før han ga seg som aktiv, har han ønsket å trene et tippeligalag. Allerede i 2003, mens han fortsatt spilte i United, var det snakk om en trenerjobb i Lyn. Da passet det ikke. Torsdag kveld ble Henning Berg og Lyn-ledelsen enige om at han skulle overta som hovedtrener ut denne sesongen.

- Intensjonen er at det skal vare lenger. Jeg gleder meg til jobben og takker kona for at jeg får lov. Nå dropper jeg all TV-jobbing og satser alt på Lyn. Spillerkjøp tror jeg ikke det er behov for. Vi har nok bra spillere som det er, sier Henning Berg.

Gode og dårlige

Opp gjennom åra har han lært mye både av gode og dårlige trenere.

- De fleste har vært veldig dyktige: Kenny Dalglish, Alex Ferguson, Nils Johan Semb, Egil «Drillo» Olsen, Olle Nordin og Ivar Hoff. Graeme Souness var ikke like bra. Kjetil Rekdal (Vålerenga) og Ståle Solbakken (Ham-Kam) har gjort det bra som trenere i tippeligaen. Nå får jeg se om treneryrket vil gå like bra for meg, sier Henning Berg.

27. mai i fjor spilte han sin landskamp nummer 100 mot Wales på Ullevaal (0- 0). På de 100 landskampene lagde Henning Berg ni mål. Før han avsluttet proffkarrieren i Rangers, hadde han gjort seg positivt bemerket i United, Blackburn, Vålerenga og Lillestrøm.

- I Lyn skal jeg bare være trener, ikke spiller. Det kan jeg i hvert fall love. Vi har nok av gode midtstoppere, sier Henning Berg til Dagbladet.

- Ingen prestisje

Hans Knutsen har vært informert om prosessen hele veien siden Kaz Sokolowski ga beskjed om at han ikke lenger kunne fortsette i trenerteamet.

- For meg er det ingen prestisje at Henning Berg overtar som hovedtrener. Jeg synes det er et helt riktig valg, og en veldig fin løsning for spillergruppa. Nå skal jeg kline til sammen med Henning for at Lyn skal bli enda bedre, sier Hans Knutsen etter degraderingen til assistenttrener.

-HENNING ER EN KANON

-Henning er en kanon