Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lyn og torden under landskampen: Dette skjer om det blir en utsettelse

Dommer Felix Brych tar avgjørelsen, men rådfører seg først.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dommer Felix Brych er suveren tirsdag kveld.

Slår de verste værprognosene til, blir det ekstreme forhold på Stadio Olimpico. Tyskeren kan velge å avblåse kampen, eller avgjøre at den ikke kan starte i det hele tatt.

Men han gjør det i tilfelle gjennom samråd med en delegat fra UEFA og representanter for de to involverte lagene.

- Det skal ekstremt mye til. Om en kamp skal stoppes eller utsettes. Men det er dommeren som er øverste ansvarlig. Han tar avgjørelsen, om det bilr aktuelt å foreta noe grep enten i forkant eller underveis i kampen, sier generalsekretær Kjetil Siem i Norges Fotballforbund til Dagbladet på telefon fra Roma.

Det italienske meteorologiske institutt har meldt om opp til 30 mm nedbør, eller 30 liter vann per kvadratmeter på Stadio Olimpico i løpet av en seks timers periode i forkant og under selve kampen.

Kampstart i kveld er stipulert til kl 2045.

Spillernes sikkerhet Arrangementsansvarlig Dag Vestlund i NFF, som selv er UEFA-delegat forteller at det er temaet sikkerhet som setter rammer for når en kamp kan stoppes eller utsettes.

TAR AVGJØRELSEN. Dommer Felix Brych er mannen som enten blåser i fløyta eller ikke gjør det. Om de italienske værprognosene slår til, kan det blir vanskelig å gjennomføre landskampen mellom Italia og Norge. Foto: EPA/NTB/Scanpix.
TAR AVGJØRELSEN. Dommer Felix Brych er mannen som enten blåser i fløyta eller ikke gjør det. Om de italienske værprognosene slår til, kan det blir vanskelig å gjennomføre landskampen mellom Italia og Norge. Foto: EPA/NTB/Scanpix. Vis mer

- At en kamp ikke kan spilles, eller spilles ferdig på grunn av nedbør, skal ekstremt mye til. Det heter seg i reglementet at, når det gjelder vær, er det først og fremst kulde og varme som kan sette spillernes sikkerhet i fare. Her er grensen minus 16 grader og 32 grader, forteller Vestlund.

Men han legger til at også ekstrem nedbør og underlaget kan spille inn som en faktor vedrørende manglende sikkerhet for spillere.

- Også vind kan føre til at en kamp må stanses. Når det er fare for flygende gjenstander, som for eksempel reklameskilt, må dommeren ta avgjørelsen. Dette gjelder sikkerheten både for spillere og publikum. Ekstremvær med mye nedbør kan føre til at det ikke er forsvarlig å gjennomføre en fotballkamp på grunn av banens beskaffenhet. Men det skal mye til, sier Vestlund til Dagbladet.

Skulle det skje tirsdag kveld, at den siste resten av orkanen Joaquin slipper det den har igjen av pust og vrede løs over Stadio Olimpico, vil dette skje i den ytterligheten som alle håper ikke kommer:

Til garderoben - Enten blåses ikke kampen i gang i det hele tatt. Eller så blir kampen avblåst underveis. Dommeren kan sende lagene i garderoben i godt og vel en halv time. Det kan skje ved for eksempel en hissig tordenbyge. En kamp kan stoppes i godt og vel en halv time, sier Vestlund.

Om kampen ikke kan settes i gang igjen etter et avbrekk, inntreffer følgende:

- Det som da vil skje, er at det resterende av kampen skal gjennomføres på et seinere tidspunkt, valgt av representanter for UEFA og de to lagene, forklarer Vestlund.

Dagen etter I dette tilfellet synes en eventuell ny kampdag til å falle naturlig på dagen etter.

- Spillerne har en terminliste og en arbeidsgiver å forholde seg til. Blir det en utsettelse av hele kampen, eller en avblåsning, vil onsdag falle som en helt naturlig ny kampdag, sier Vestlund.

Men han legger til:

- Om været tillater det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!