Lyn slipper straff i Mikel-saken

Kan senke skuldrene med tanke på millionene.

Morgan Andersen ble dømt i den såkalte «Mikel-saken», men Lyn Oslo går fri. Statsadvokat Svein Holden har bestemt seg for ikke å forfølge saken.

Det er ikke snakk om verken inndragning eller foretaksstraff overfor klubben.

- Avgjørelsen er veldig bra og i tråd med det vi har ment hele tiden. Derfor er vi lettet over at dette er over nå, sa Lyn-direktør Erik Langerud til NTB da statsadvokatens innstilling ble kjent mandag formiddag.

- Denne saken har ligget i bakhodet hele tiden, og det er ikke til å legge skjul på at det har vært belastende at det er blitt stilt spørsmål ved om det vi har gjort har vært riktig, sier Langerud.

- Nå kan vi legge dette bak oss og se framover. Det er mange tøffe kamper som står foran oss, sa Lyn-direktøren med et smil mandag formiddag.

Ikke grunnlag

- Når det gjelder inndragningssaken som har vært vurdert, sier loven at man må kunne påvise årsakssammenheng mellom det Morgan Andersen ble dømt for og det Lyn Oslo ble sittende igjen med av penger, sier statsadvokat Svein Holden.

- I denne forbindelse er det slik at saken er blitt komplisert av den firepartsavtalen som foreligger mellom Lyn, Chelsea, Manchester United og John Obi Mikel som vi har fått tilgang til. På bakgrunn av dette er vi kommet fram til at det ikke er grunnlag for å reise inndragningssak, forklarer Holden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

OMSTRIDT: Mikel-saken har vært en hodepine for fotballklubben FC Lyn Oslo helt siden nigerianeren forsvant til Chelsea i 2005. Foto: EPA/SCANPIX
OMSTRIDT: Mikel-saken har vært en hodepine for fotballklubben FC Lyn Oslo helt siden nigerianeren forsvant til Chelsea i 2005. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

Det var snakk om at Lyn risikerte å få inndratt et beløp beregnet oppad til cirka 60 millioner kroner, men nå kan klubbledelsen senke skuldrene, for påtalemakten har med mandagens beslutning lagt saken død for Lyns vedkommende.

Ikke enkelt

Svein Holden forteller at saken om foretaksstraff ikke har vært helt enkel å vurdere. Loven sier at det skal legges en helhetsvurdering til grunn.

- Et hovedmoment i vurderingen vår er at det er lite å bebreide de styrende organer i Lyn for at de ikke klarte å forhindre de lovovertredelsene som ble begått.

- Et annet moment som har hatt betydning er at Norges Fotballforbund (NFF) har anmeldt klubben til sitt domsutvalg, sier Holden.

- Har vurderingene vært vanskelige?

- Jeg vil si det slik at saken om inndragning ikke var spesielt komplisert, men vurderingene rundt en eventuell foretaksstraff krevde tid og var ikke helt enkle, sier statsadvokaten til NTB.

Morgan Andersen ble i mars dømt til ett års betinget fengsel for dokumentfalsk og falsk anmeldelse av Mikels agent, John Shittu.

Lyn slipper straff i Mikel-saken

(NTB)